Передплата 2024 «Добрий господар»

Місто Лева затанцює у ритмі джазу

У червні у Львові зберуться легендарні джазмени з усього світу — на фестивалі "Альфа Джаз"

З 13 по 16 червня у Львові відбуватиметься один із найбільших фестивалів країни. «Альфа-Джаз-Фест-2013» збере найвідоміших виконавців джазу з усього світу. Цього року подія матиме не лише загальноукраїнське значення, а й європейське. Фестиваль вийшов на світову музичну арену, а концерти іноземних джазменів з львівської площі транслюватиме французький телеканал Mezzo. Канал присвячений класичній музиці, опері, балету, джазу та має сімнадцять мільйонів глядачів у всьому світі.

Квитки на “Альфа-Джаз-Фест-2013” розкуповують зі швидкістю світла. Меломани їдуть не лише з України, а й з-за кордону, що не дивно, адже у Львів завітають легендарні виконавці, котрі відобразять на сцені усе стильове різноманіття джазу. “Оскільки фестиваль проводиться втретє, ми врахували усі плюси і мінуси цього заходу та спробували максимально вдосконалити «Альфа-Джаз-Фест», — розповіла Наталія Горбачевська, виконавчий директор фестивалю. — Діятимуть три сцени: на площі Ринок, у Львівському парку культури та біля палацу Потоцьких.

Аби меломани встигали потрапити на більшість концертів, музичне дійство розтягли на чотири дні. Фестивальні сцени на площі Ринок та біля палацу Потоцьких є безкоштовними, квитки потрібні лише на концерти у Львівському парку культури, де передбачено 3 тис. місць у партері. Ціна входу — від 200 до 800 грн. Проте, навіть не купивши квитка, меломани зможуть насолодитись джазовими концертами, спостерігаючи за сценою на двох великих екранах. Трансляція фестивальних заходів вестиметься й через YouTube.

Важливим нововведенням на «Альфа-Джаз-Фесті» буде безготівковий розрахунок, на вході у партер Паркової сцени кожному видадуть спеціальну картку, яка поповнюється через термінал. Ця схема відпрацьована і давно практикується на європейських фестивалях. Після фестивалю залишок на картці можна буде отримати через банкомат. Таким чином, будь-яка покупка на фестивалі здійснюватиметься за лічені секунди”.

У перший фестивальний день відвідувачі почують легендарний Dirty Dozen Brass Band — один із найстарших колективів Нового Орлеану (США), лідер якого є арт-директором одного з найбільших у світі джазових фестивалів New Orleans Jazz & Heritage Festival. Також у четвер на Головній сцені фестивалю в Парку культури ім. Б. Хмельницького виступить Авішаі Коен — відомий ізраїльський контрабасист, один із найбільш затребуваних басистів сучасності, на рахунку якого понад десять студійних альбомів.

Другий фестивальний день відкриє виступ видатного німецького джазового трубача, співака, композитора і аранжувальника Тіля Брьоннера. Тіль відомий у світі як музикант-експериментатор, є володарем багатьох музичних нагород (зокрема премії Grammy). Джазмен називає власну музику саундтреком до фільму внутрішніх почуттів. Один із найбільш шанованих і впливових гітаристів у світі Ел Ді Меола приїде на фестиваль, як один з хедлайнерів фестивалю. Але найбільшу ставку організатори роблять на всесвітньо відомого диригента, американського джазового вокаліста, десятиразового лауреата премії Grammy Боббі Макферріна. Кажуть, що одне ім’я Макферріна може зібрати стадіон.

А закриватиме фестиваль українська зірка Джамала, яка виступить 16 червня на сцені площі Ринок зі своєю

постійною групою, у складі якої грають кращі молоді джазмени України. На фестивалі Alfa Jazz Fest-2013 буде презентована нова програма співачки.

У неділю також відбудеться благодійний пробіг “Джазова миля”. До пробігу від Оперного театру до площі Міцкевича може долучитись кожен охочий, а переможець отримає нагоду відкрити фестивальний день на одній сцені з ведучими.

Фото nytimes.com

Схожі новини