Передплата 2024 «Добра кухня»

Бузок не тільки око милує...

З його допомогою можна зцілитися від багатьох недуг. Але слід бути обережним – рослина отруйна!

Коли зацвітає бузок, людей, що кохаються у витончених ароматах, у бутик з французькою парфумерією не заманиш. Навіть найдорожчі духи — не конкурент медовому запаху, який обволікає ніздрі невидимою солодкою павутиною. А ще бузок милує око (налічується близько 1,5 тис. сортів цієї рослини!) та сповна віддячує за дозвіл “проживати” у парку, саду чи біля будинку — укріплює схили, медоносить та зцілює від багатьох недуг!

«Б

узок володіє жарознижуючим, потогінним, протимікробним, протизапальним, цукрознижуючим, протисудомним, знеболювальним та сечогінним ефектами. Квіти бузку помічні при забоях, загоюють рани та лікують ревматизм. Склянку квітів залийте 0,5 л горілки та настоюйте протягом двох тижнів. Використовуйте у вигляді компресів і примочок. Якщо доведеться накласти пов’язку, змінюйте її кожні 2-3 години», — радить лікар-фітотерапевт Роман Желізньов.

Проти відкладення солей і п’яткових шпор рекомендує приготувати рятівну настоянку: висушені квіти залийте спиртом у співвідношенні 1:10, потримайте протягом 8-10 днів у щільно закритій посудині. Приймайте по 30 крапель 2-3 рази на день. Паралельно натирайте цією настоянкою уражені ділянки або накладайте компреси.

Листя бузку “осушить” гнійні рани: 2 ст. л. сухого листя залийте склянкою окропу, доведіть до кипіння і потримайте під кришкою 2-3 години. Настій процідіть, обробіть ним рани.

Травмували суглоби? Приготуйте мазь на основі квітів бузку — 2 ст. л. подрібнених квітів розітріть з 2 ст. л. вершкового масла.

У випадку остеохондрозу чи артриту лікар рекомендує розтирати хворі місця сумішшю 2 ст. ложок свіжого подрібненого листя, 300 г соку редьки, 200 г меду та 100 г горілки (перед застосуванням не забудьте настояти мазь протягом доби).

При запальних захворюваннях нирок та каменях у нирках помічним є настій з листя бузку. Залийте дві столові ложки подрібненого листя бузку 250 г гарячої води, доведіть до кипіння, зніміть з вогню та настоюйте у теплому місці 2-3 години. Процідіть. Приймайте по 1 ст. л. чотири рази на день до їди. Курс лікування — два тижні. Через 2-3 тижні можна повторити. Максимум допускається 3-4 курси.

Лікують з допомогою бузку і діабет. Але збирати сировину для відвару — бруньки — треба ранньою весною. Доведеться чекати наступного року!

Фітотерапевт нагадує: бузок (особливо звичайний) — рослина... отруйна. Містить глікозид сирінгін, який, розпадаючись, утворює синильну кислоту. З кілограма листя та квітів бузку можна отримати 126 мг чистої отрути! Для людини смертельна доза — менш як 1 мг на кілограм ваги. Тож перед тим як приймати настоянку всередину, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.