Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Від «Гала Верді» до «Гала Вагнер»

Про початок цьогорічного Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози» сповістить 14 травня його перший концерт – «Вечір європейського джазу». А 16 травня відбудеться урочисте відкриття – оперно-симфонічна імпреза «Гала Верді».

— Четверте десятиліття нараховують львівські «Віртуози» — свято високого музикування, — каже генеральний директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп. — Склалася добра традиція: кожний фестиваль обрамлено концертами, які присвячені найбільшим ювілеям на цей рік. Відзначаємо їх монографічними програмами. Перша з них — «Гала Верді» за участі Софії Соловій (сопрано), Василя Садовського (тенор) та нашого Академічного симфонічного оркестру (диригуватиме Айдар Торибаєв). А заключна — «Гала Вагнер»; співатиме Наталія Ковальова (сопрано з Дюссельдорфа) у супроводі оркестру «INSO-Львів» (диригувати випадає честь мені).

Ще одна традиція — монографічні вечори музики окремих композиторів. Один з них — Арам Хачатурян (до речі, теж ювіляр). Блискучі солісти — Олег Рудницький, Дмитро Ткаченко, Кіріл Родін — виконають три його інструментальні концерти — фортепіанний, скрипковий, віолончельний. Буде вечір музики Баха: солістка з Києва Наталя Свириденко представить кілька клавесинних концертів (маємо новий концертний клавесин). Разом з нею у дуетах — скрипка, флейта, акомпануватиме Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова». У «Вечорі австрійської класики» цей же оркестр заграє твори Моцарта. Приїдуть на «Віртуози» скрипалька Соломія Сорока (разом з чоловіком — піаністом Артуром Гріном) та віолончеліст Назар Джурин для участі у концерті «Повертаючись до Львова» — найнесподіванішому у фестивальній програмі. Місяць тому я був на гастролях у США й Канаді; в одному з концертів (присвяченому темі Голодомору в Україні) брали участь і Назар, і Соломія з чоловіком. У Детройті, коли була остання кава на прощання, зазирнув у комп’ютер, аби побачити, що у нас діється з підготовкою до фестивалю. Бачу листа з Японії: пише диригент, що в силу певних обставин не може прилетіти до Львова і привезти солістів, отже, концерт молодих віртуозів з Японії, призначений на 29 травня, має бути перенесено на рік пізніше. Тут же, за кавою, звертаюся до «заокеанських львів’ян»: «Друзі! Ви 29 травня повинні заграти по одному інструментальному концерту у Львові!». І чую: «Охоче!». Для Назара заплановано на «Віртуозах» інший виступ (31 травня), а Соломія з Артуром мають справи в Україні, пов’язані з підготовкою до прем’єри фільму «Проводир», в якому знявся їхній син. Так народився один з найцікавіших фестивальних вечорів: Соломія гратиме скрипковий концерт Бетховена, Артур Грін — Перший фортепіанний концерт Брамса, Назар — Перший віолончельний концерт Гайдна.

Зі Швейцарії завітає до Львова ще одна львів’янка — Анна Савицька (з Першим скрипковим концертом Шостаковича).

Кульмінацією «Віртуозів» стане вечір «Кшиштоф Пендерецький у Львові». Цей видатний композитор відзначатиме свій ювілей у нашому місті. Його коріння — із Львівщини. 17 років тому на його львівський концерт приїхала родина Пендерецьких з Радехівщини.