Передплата 2024 ВЗ

Куди злодієві в законі податися?

«Землею обіцяною» для верхівки злодійського світу може стати Україна

Співробітники головного управління боротьби з оргзлочинністю кримської міліції затримали в місті Саках грузинського злодія в законі на прізвисько Курша. Хоча “гостя” негайно вигнали з України “за порушення міграційних правил”, це затримання можна вважати “першим тривожним дзвіночком” українським правоохоронцям. Вояж в Україну Курші підтвердив, що прихід до влади в Грузії олігарха Бідзіни Іванішвілі загрожує... громадській безпеці в Україні.

Ще ДО ПРИХОДУ Іванішвілі до влади в Грузії чимало журналістів, які спеціалізуються на розслідуваннях, доводили: мільярдер тісно пов’язаний зі злодійським світом. Ці припущення підтвердив сам Бідзіна: після приходу до влади оголосив “політичну амністію”. Першими на волю вийшли понад двадцять найвпливовіших злодіїв у законі. Ділитися з ними “пирогом” новий прем’єр Грузії, щоправда, не збирався. Амністованим наказали протягом двох діб покинути Грузію. Один із амністованих, Курша, опинився в Україні. Та чи один?..

«Чорні губернатори»

Спільнота злодіїв у законі склалася в 30-х роках ХХ століття в СРСР. Вона не має аналогів у світовій кримінальній практиці. Життя цієї спільноти нормується неписаним кодексом, якого всі мусять дотримуватися. З часом, щоправда, постулати “злодійського кодексу” значно змінювалися. Раніше, скажімо, “законникам” не можна було мати будь-які контакти з представниками державної влади. Сьогодні злодійські авторитети не лише паряться в саунах з впливовими чиновниками, а й виплачують “другу зарплату” корумпованим правоохоронцям.

Незмінним залишається головний постулат “злодійського кодексу”: кожен злодій — “кишеньковий”, “домушник”, автовикрадач — має після кожного злочину “відстебнути” певну суму до “общака” — своєрідного злодійського банку, обігом коштів якого керують злодії в законі.

В Україні, заспокоює громадськість керівництво МВС, злодіїв у законі можна перерахувати на пальцях однієї руки. Минулого року, кажуть правоохоронці, після профілактичної роботи від титулів добровільно відмовилися п’ятеро злодійських авторитетів. Решта “законників”, якщо вірити міліції, перебуває в місцях позбавлення волі.

На перший погляд здається, що пересічних українців поява чи зникнення якихось злодіїв в законі не мала б хвилювати. Насправді діяльність злодійських авторитетів не обмежується лише крадіжками, торгівлею наркотиками та зброєю. Злодійські авторитети за отримані злочинним шляхом кошти купують заводи та цілі промислові регіони. При цьому залишаються злодіями, тобто людьми, яким плювати на закон. Організовують рейдерські захоплення підприємств, вбивають конкурентів, купують гуртом і вроздріб місцеву владу... А це вже стосується кожного українця.

Щоб зрозуміти, наскільки сильна та загрозлива для суспільства влада злодійської верхівки, варто згадати, скільки підприємців померли не своєю смертю лише у Львові. 1 квітня 2000 року на вулиці Китайській вбили власника автосалону “Міцубісі” Андрія Двораківського. 22 жовтня 2001 року в центрі Львова розстріляли керівника фірм “Світанок” та “Технобуд” Богдана Опірського. 19 жовтня 2002 року на очах дружини розстріляли директора ринку “Південний” Володимира Семенюка. 29 листопада 2005 року з автомата Калашникова вбили голову спостережної ради корпорації “ЕкоЛан” Степана Сенчука. 14 листопада 2006 року пострілом в голову вкоротили життя власникові ТзОВ “Галімпекс -Склодзеркальний завод” Богдану Дацку. 17 липня 2008 року в центрі Львова розстріляли співвласника Львівської інвестиційної будівельної компанії Ігоря Кульчицького... Такими методами “генерали” злочинного світу пробиваються у легальний бізнес і владу.

Як з ними боротися?

У Грузії, яка найбільше на пострадянських теренах потерпала від засилля злодіїв у законі, 2005 року запровадили кримінальну відповідальність за “причетність до криміналу”. Затриманих злодіїв грузинські поліцейські, увімкнувши відеокамеру, запитували: “Ти — злодій?” Якщо лунала відповідь: “Так!” (а зректися свого титулу публічно злодій за “поняттями” права не має), носій злодійської ідеї потрапляв за ґрати на строк від 8 до 12 років — навіть формально не вчинивши якогось злочину.

Досвід Грузії перейняла Росія. У 2010 році Держдума Росії ухвалила закон, яким передбачалася посилена відповідальність для лідерів злочинного світу. Якщо в Росії злодія ловлять на злочині, за який можуть посадити на рік-два, до цього строку, за новим законом, “довішують” ще від 12 до 20 років — за “належність до професійного злодійського товариства”.

Схожий законопроект зареєстрував у Верховній Раді опозиційний депутат Геннадій Москаль. Законопроектом запропоновано за належність до “злодійського світу” позбавляти волі на строк від 8 до 15 років.

Коментар для «ВЗ»

Геннадій МОСКАЛЬ, народний депутат, екс-заступник міністра внутрішніх справ

Спілкуючись з співробітниками міліції, я нарахував, що в Україні 42 злодії у законі. МВС натомість каже — шість чи десять...

Злодії в законі впливають на політичну та економічну ситуацію, на розстановку кадрів, на державні закупівлі. Впливають на губернаторів, на обласні ради, розставляють там своїх “смотрящих”. Та коли я вніс законопроект, який передбачає відповідальність для злодіїв у законі, почався такий галас, ніби я запропонував покарати академіків чи народних артистів...