Передплата 2024 «Добрий господар»

Кожна четверта повія у Європі — українка

Такі дані наводить Міжнародна організація міграції

В Апеляційному суді Волинської області затвердили вирок членам організованої злочинної групи, що постачала “живий товар” з України в борделі Західної Європи. У групу сутенерів входили троє іноземців та 44-річна жителька Волинської області, яка працювала в одному з прикордонних центрів страхування. Саме ця жінка вербувала для закордонних борделів “жриць кохання” серед дівчат, які перебували в скрутному матеріальному становищі.

Групу СУТЕНЕРІВ викрили співробітники СБУ. У пункті пропуску “Ягодин” вони затримали іноземця, який віз за кордон на власній автівці двох дівчат. Під час подальших оперативно-розшукових заходів затримали його спільницю. Жінка-вербувальниця отримувала від іноземних власників борделів по 200 доларів за кожну нову повію.

Необхідні для виїзду за кордон запрошення та гроші для виготовлення іноземних паспортів для рекруток в Україну надсилав громадянин однієї з країн ЄС. Він за кожну повію, що перетинала кордон, отримував 400 доларів “гонорару”. Ще двоє іноземців (вони поки що уникають правосуддя) вивозили дівчат за кордон та “працевлаштовували” у борделі.

Вироком суду жительку Волині, яка вербувала дівчат, та іноземця-кур’єра засудили до п’яти років позбавлення волі кожного.

Міфи про работоргівлю

Судовий процес, що завершився на Волині, ще раз спростував міфи, що стосуються работоргівлі. Чимало пересічних громадян переконані, що постачанням українок у закордонні борделі переймаються потужні злочинні синдикати. Насправді в цьому бізнесі задіяні дрібні злочинні групи.

Український правозахисник Сергій Нетлецький, який тривалий час працював в Інтерполі, накреслив схему роботи такої злочинної групи, до складу якої входять:

— організатор-керівник. Як правило, це іноземний сутенер, який у себе на батьківщині постачає повій одразу у кілька дрібних борделів;

— вербувальники — жителі України, які мають “робочі” зв’язки з корумпованими працівниками паспортних служб, міграційної служби, консульств;

— кур’єри — відповідають за переміщення рекруток через кордон:

— покупець живого товару.

Злиденне життя в Україні призвело до того, що закордонні борделі заполонили українські повії. За даними МВС, найбільше українських повій у борделях Росії (це пояснюється тим, що для виїзду в цю країну не треба мати закордонного паспорта), Туреччини та Польщі. У борделях країн Євросоюзу, за даними фахівців ООН, сексуальні послуги клієнтам надають понад 500 тисяч українок.

Рекруток в повії у селах вербують, як правило, літні жінки, які мають психологічні здібності та користуються авторитетом. Минулого року, скажімо, Тернопільський міськрайонний суд засудив до восьми років позбавлення волі двох жительок Чорткова, які постачали живий товар у польські борделі. Одна з цих вербувальниць, 40-річна жінка, працювала... вчителькою української мови та завербувала в повії чимало своїх колишніх учениць.

Їхали працювати танцівницями...

Хоча більшість повій потрапляє за кордон за власним бажанням, іноді жертвами новітніх рабовласників стають і дівчата, які ніколи б не погодилися добровільно надавати сексуальні послуги. Минулого року співробітники міліції затримали на столичному вокзалі сутенерку, яка везла в Росію групу красунь спортивного вигляду. Усі ці дівчата були професійними танцівницями. Вони їхали до Москви переконані, що танцюватимуть там в елітних нічних закладах. Та насправді сутенерка постачала живий товар в один із підпільних публічних будинків російської столиці.

18-річна киянка Ірина потрапила в тенета работорговців, прочитавши у газеті оголошення про набір у біржову школу в Берліні. Коли приїхала за викликом у Берлін, їй повідомили, що школа переїхала до Брюсселя. У Бельгії, куди відрядили дівчину, її зустріли тамтешні “освітяни” й повідомили, що українка заборгувала їм за свої подорожі 10 тисяч доларів, які має відпрацювати в борделі. Паспорт в Ірини відібрали, били і ґвалтували, поки вона не погодилася працювати. Поки юнка мала “товарний вигляд”, її тримали в престижному борделі. Та завершила вона свою кар’єру у найдавнішій професії у кварталі червоних ліхтарів.

Департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, МВС України радить жертвам работорговців звертатися по допомогу за телефонами:

• Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми: 0-800-505-501;

• телефон довіри Державної прикордонної служби України: (044) 527-63-63;

• телефон довіри департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, МВС: (044) 254-76-04.

“Ми прагнемо допомогти цим нещасним. Здебільшого ці дівчата дуже гарні, їхня краса створена Богом для кохання, родинного щастя, материнства. Їхнє призначення — народжувати сильних, красивих дітей для свого народу. А вони гинуть на чужині, збагачуючи сутенерів та гангстерів...”

З промови італійського падре Маріо Нева, представника доброчинної організації “Карітас”, який привіз в Україну труп загиблої повії.

Володимир ШЕРЕМЕТА,психолог

Іноді в тому, що дівчата стають повіями, винні їхні батьки. З дитинства красивим дівчаткам мами нашіптують на вушко: ти — красуня. А краса відкриває шлях до збагачення... Таким чином дівчат з дитинства програмують на те, що краса — це товар. Вони готові продати цей товар хоч чорту лисому, якщо у нього мільйон на рахунку, й влаштовують справжні полювання на багатих женихів. А хіба це не та сама проституція?