Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рік Дорна і Йолки…

А такі яскраві артисти, як Святослав Вакарчук, Джамала, Злата Огнєвіч, залишилися без статуеток YUNA

Вдруге в Україні роздали музичні премії YUNA. Церемонія нагородження позолоченими статуетками у вигляді летючої жінки з арфою в руках зібрала у Національному палаці мистецтв «Україна» чи не весь український шоу-бізнес. Сотні «селебрітіз» того вечора тільки те й робили, що красувалися перед об’єктивами фотоапаратів і телекамер під час дефіле по червоній доріжці. Лише одиницям випала нагода вийти на грандіозно обладнану сцену «України» — і заспівати. Ще менша кількість артистів покидали свято з омріяними статуетками в руках — як найкращі у 2012 році…

YUNA встигли охрестити «українською Grammy». Однією з підстав для такої гучної назви є те, що за чесністю нагороди в Україні стежить аудиторська компанія Deloitte — та сама, яка гарантує правдивість всесвітньо відомої премії. Ще одним аргументом на захист того, що лаври YUNA купити годі, за словами генерального продюсера нагороди Павла Шилька, є те, що її фінансує мільярдер Мохаммад Захур (чоловік співачки Камалії). А таких, мовляв, не купиш…

Йолка і Меладзе церемонію проігнорували

…Ще до вручення премії в кулуарах «України» усі гуділи про те, що Іван Дорн точно без статуетки не залишиться. Так і сталося. Модний співак, який нещодавно став «Найкрасивішим українцем», отримав одразу дві премії — як «Найкращий виконавець» і за «Найкращий альбом» (за дебютний компакт Co’N’Dorn). Цікаво, що на перемогу в цих же ж номінаціях (плюс ще у кількох) претендував і лідер мегапопулярного гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук…

Також дві YUNA дісталися співачці Йолці (за паспортом — Єлизавета Іванців, народжена в Ужгороді). Наша землячка, слава яку, щоправда, наздогнала у сусідній Росії, стала в Украї-ні «Найкращою виконавицею» 2012 року і удостоїлася статуетки за «Найкращу пісню» («Около тебя»). Правда, за подвійним трофеєм- Йолка до Києва не приїхала…

«Найкращою групою-2012» став «Бумбокс». Лідер команди Андрій Хливнюк отримав нагороду і як «Найкращий автор слів». А «Найкращим композитором» музичні експерти визнали Костянтина Меладзе (він, як і Йолка, на церемонію не завітав).

Статуетка за «Найкращий дует» дісталася Альоші і Дарвіну — за пісню “Смысл жизни” (дарма, що спершу прославилася украї-номовна версія цієї пісні — «Ти найкраща»…). Замість співачки премію отримав її продюсер Вадим Лисиця — сама Олена на початку квітня стане мамою, тож їй не до зіркових дефіляд.

«Відкриттям року» в українському шоу-бізнесі за 2012 рік стала англомовна група The Hardkiss. Ця ж команда відзняла торік і «Найкращий відеокліп» — на пісню Make Up (режисер Валерій Бебко).

Статуеткою «За особливі досягнення у музиці» відзначили Вєрку Сердючку. Отримувати трофей на сцену вийшов Андрій Данилко.

LOBODA показала «фак», а Потап розкритикував Азарова

У перерві між роздачею музичних «слонів» одразу кілька артистів презентували на сцені YUNA нові сингли. Причому зробили це у специфічний спосіб. Епатажна LOBODA наприкінці виступу показала присутнім «фак»… Мабуть, знала, що «Найкращою виконавицею» їй того вечора не стати. А Макс Барських, презентуючи пісню «По Фрейду», поводився дивно і не розлучався із томиком оспіваного знаменитого психіатра.

Злата Огнєвіч виконала на церемонії YUNA фінальну версію пісні Gravity, з якою у травні представлятиме Україну на «Євробаченні-2013» у Швеції.

Єдину (!) україномовну пісню за понад двогодинну церемонію відзначення найкращих в українському шоу-бізнесі виконав «Скрябін» — композицію «Мам». Зрештою, українською того вечора не тільки не співали, а й майже не говорили — за винятком Олега Скрипки, Олександра Пономарьова, Каті Осадчої, Ігоря Кондратюка, Ганни Гомонай і Юрія Горбунова, які виходили на сцену нагороджувати переможців. Саму ж церемонію російською вів Потап, який те й діло, що жартував, — навіть про тих, хто при владі: «Після корпоративу Партії регіонів я нічого не боюся»; «Найкращий автор слів в Україні — Микола Азаров» (тут серед іншого згадав знамениті «кровосісі» авторства Миколи Яновича)…

Павло ШИЛЬКО: «Не згоден з переможцями у двох номінаціях…»

—Нам ВДАЛОСЯ зробити якісне шоу, — сказав «ВЗ» генеральний продюсер премії YUNA Павло Шилько. — Якщо говорити про мої особисті враження від переможців, то я не згоден з двома преміями — у номінаціях «Найкраща виконавиця» і «Найкраща пісня». Обидві статуетки отримала Йолка. Я не маю нічого проти цієї співачки, але радів би більше, якби у категорії «Найкраща виконавиця» перемогли LOBODA чи Тіна Кароль.

— Йолка, хоч і має українське походження, позиціонує себе як російська співачка. І Іван Дорн більше відомий у сусідній країні, ніж у нас. А премія YUNA мала б нагороджувати найкращих українських артистів…

— Усе це — маячня. Іван Дорн — український виконавець, колишній учасник групи «Пара нормальних». Видав альбом, поїхав до Росії — і там йому вдалося стати помітним. Може, в Росії у Дорна й більше концертів, ніж у нас. Але це не підстава вважати його російським виконавцем. Усе, що він робить, робить в Украї-ні, під впливом того, що відбувається в Україні. Щодо Йолки, то так, вона більше часу проводить у Росії. Але за паспортом — українка.

— Лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук був номінований у чотирьох категоріях (ще в одній номінації на перемогу претендував дует «ОЕ» і «Бумбоксу»), але так і не отримав жодної статуетки…

— Торік Вакарчук видав якісний альбом «Брюссель». Але цей альбом, мабуть, виявився не надто «попсовим». Думаю, експерти за нього голосували. Та в результаті більше голосів (може, навіть на кілька) отримав альбом Івана Дорна Co’N’Dorn. Особисто я сподівався, що Святослав Вакарчук отримає хоча б дві премії. Але такий ринок, такі реалії. Вийшло, 2012 рік був роком Дорна.

Коментарі для «ВЗ»

Захар КЛИМЕНКО,співак, продюсер музичної компанії Navsi100.com

Неодноразово запитував себе, чому в такій чудовій країні з великою кількістю музичних талантів немає серйозної премії для відзначення найкращих. Тому приємно, що вона з’явилась і починає активно розвиватись. Я не згоден з багатьма номінантами, але розумію, що голосувала велика кількість експертів, передовсім київських, і вони зробили такий вибір. Зокрема, мене дивує, що перемогла співачка, яка позиціонує себе як російська виконавиця. До певного часу Івана Дорна у нас не сприймали і не хотіли брати його пісні на радіо. Але після успіхів Дорна у Росії наші люди визнали його — і вирішили цього року «завалити» преміями. Мене це дивує, але саме так у нас все відбувається... Щодо альтернативних номінантів, які залишилися без премій, назвав би Джамалу, Злату Огнєвіч, Руслану, LOBODA, гурт «АнтитілА»… Усі вони минулого року зробили чимало.

Кирило СТЕЦЕНКО, скрипаль, композитор, культуролог, музичний та телевізійний продюсер, педагог і громадський діяч

Я був на YUNA і торік, і цьогоріч. Якщо порівнювати дві церемонії, то загальна концепція не змінилася: «Как вы тут живёте, ребята?»… Сутності, потенціалу, проблем і перспектив української поп-музики YUNA не відображає. Технічна та сценарно-режисерська якість шоу-програми ніяк не резонували з українською традицією, менталітетом, актуальною суспільно-емоційною ситуацією... Псевдогламурний вольєр клубної «тусні» так і не піднявся над постсовковим колом імітацій чужої крутизни... Необхідна альтернатива! Жанрово-стилістичне структурування музичного простору та рейтинг подій за рік — це особливий стратегічний інструмент для культурного, економічного і політичного панування на національному, регіональному, континентальному та світовому ринках. Мохаммад Захур став призом настирливості проросійського істеб-лішменту з українських мас-медіа та пострадянського шоу-бізнесу. А україн-ських олігархів з творчим стратегічним мисленням, здається, ще немає. Таких треба виховувати.