Передплата 2024 «Добра кухня»

«Такий будинок взимку теплий, а влітку – прохолодний, не горить і не гниє...»

Рівенчанин Володимир Радчук звів дім купольної форми

До яскравого, незвичної — купольної форми будинку, ніяк не звикнуть жителі села Городище, що неподалік Рівного. Усі, хто проходить повз нього, зупиняються і довго розглядають. Незвичний дім звів 24-річний Володимир Радчук. Для цього чоловік продав однокімнатну квартиру в обласному центрі. Анітрохи про це не шкодує. Замість тісного помешкання тепер має двоповерховий будинок. На першому поверсі — кімната, велика кухня й ванна з туалетом, на другому — велика спальня з купольною стелею площею 50 квадратних метрів. Заповзятливий чоловік все облаштовує власноруч...

«Будівля такої форми має правильну аеродинаміку й ідеально тримає основу, — пояснює господар. — У будівництво вклав 25 тисяч доларів, які виручив за міську квартиру. Натомість маю шість соток землі, двоповерховий будинок майже на сто квадратних метрів з усією “начинкою: сантехніка, двері, вікна, меблі»...

Купольний будинок займає одну сотку землі, важить тонну й складається подібно до пазла із конструкцій з екструдованого пінополістиролу, який у будівництві зазвичай використовують для утеплення та ізоляції. Оскільки будинок вважається збірною конструкцією, то окремих дозволів на будівництво не потрібно. Зібрати будівельні «пазли» у будинок двоє людей можуть за кілька годин. Потім усе затягують сіткою і фарбують ззовні і всередині, встановлюють перегородки. Вікна й двері — звичайні металопластикові. «Такий будинок взимку теплий, а влітку — прохолодний, не горить і не гниє, а для хорошої вентиляції повітря потрібна лише витяжка», — пояснив пан Володимир.

Нова технологія будівниц­тва “мігрувала” на Рівненщину з Криму. Там за останні десять років таких будинків звели чимало — не лише житлових, а й під ресторани, сауни та інші заклади.

Невдовзі по сусідству з домом пана Володимира розпочнеться аналогічне будівниц­тво. Конструкція буде трохи іншою — дві одноповерхові купольні споруди з’єднають між собою.

Схожі новини