Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Володимир Івасюк не усім «по зубах»

4 і 5 березня у Львівській опері – проект «Івасюк»

З нагоди 64-річчя основоположника української естради Володимира Івасюка компанія «Дік-Арт» організовує у Львівській опері однойменний мистецько-музичний проект «Івасюк». Безсмертні пісні звучатимуть у новій інтерпретації державної заслуженої академічної капели України «Трембіта» та зірок української сцени, серед яких — Павло Табаков, Наталка Карпа, Оксана Муха, Софія Федина та вокальна формація «Піккардійська терція».

«Спершу планували один концерт, потім — два. А буде два дні по два концерти, о 18.00 та о 20.00, — розповідає організатор проекту «Івасюк» Андрій Сидор. — Це результат голоду на українську музику. На концерт завітають сестри з чоловіками та уся родина Володимира Івасюка. З проектом «Івасюк» проїдемо усю країну. Уже є запрошення з-за кордону. Одна із цілей заходу — інтегрувати якісну українську пісню у світовий контекст». Кореспондентові «ВЗ» Андрій Сидор розповів, що запрошення взяти участь у концерті отримали Тарас Чубай, Василь Зінкевич та Олег Скрипка. «Чубай зараз за кордоном, як і Зінкевич. Олег Скрипка зайнятий на зйомках проекту «Голос країни», — пояснив їхню відсутність.

«Два перстені», «Лиш раз цвіте любов», «Дві скрипки», «Капелюх», «Запроси мене у сни свої», «Відлуння твоїх кроків», і, звісно, — легендарні «Червона рута» й «Водограй» — усі ці пісні слухач почує у нових аранжуваннях, над якими попрацювали композитор Роман Мельник та музичний продюсер проекту, художній керівник капели «Трембіта» Микола Кулик. Гості концертів стануть свідками незвичного синтезу академічного та естрадного виконання у супроводі оркестру. «Представимо нове прочитання музики Івасюка, — каже Микола Кулик. — У концерті прозвучить 17 пісень, розпочнеться він спеціальною музичною присвятою Володимиру Івасюку на музику Романа Мельника».

Незважаючи на те, що пісні Володимира Івасюка кожен із запрошених артистів співав із раннього дитинства, усі визнають — співати його не так вже й просто. «Івасюк — надзвичайно хороший мелодист, він «широко» пише, і співати його твори надзвичайно складно, — зізнається співачка Оксана Муха. — Людина, яка не мала спеціальної освіти (Івасюк за фахом — медик — Ю.Т.-Ч.), писала так, як ніхто зараз. Нинішні композитори пишуть «скупо», обмежуючись п’ятьма нотами. В Івасюка — півтори октави. Не всім «по зубах» його пісня».

«Пісні Івасюка «вспівані» в мені з дитинства, — каже співачка Наталка Карпа. — Він — мій орієнтир у творчості. Завжди хотіла заспівати «Танго без відповіді». Це моя улюблена пісня Івасюка. Мрія здійсниться на концерті».

«Івасюк для мене — це сама пісня, — ділиться Софія Федина. — Це те, чим Україна жила у ті часи, коли не можна було бути українцем у повному розумінні цього слова. «Червона рута» відродила віру українців у те, що наш народ може бути самодостатнім. Щастя — співати його пісні».

Схожі новини