Передплата 2024 «Добрий господар»

МОНРО: «Сьогодні я – телеведуча, завтра – журналіст, післязавтра – президент»

Киянин Олександр, який відсвяткував своє 35-річчя, вже давно не говорить про себе у чоловічому роді. Тринадцять останніх років він – епатажна травесті-діва Монро.

Попри докори і несприйняття певною частиною суспільства, Монро у будь-якій ситуації — із високо піднятою головою. У розмові із кореспондентом «ВЗ» травесті-діва розповіла про свій план завоювання популярності, внутрішні конфлікти і нелегку працю артиста.

- Монро уже 13 років. Як вона еволюціонувала за цей час?

— Я давно мріяла про сцену. Щоб усі аплодували і захоплювалися. Найпростіший спосіб — зайнятися музичною пародією. Не довго думаючи, зіграла образ Мерилін Монро. Вийшло вдало. Потім мені стало нудно. Образ сковував мене. Правда, на цьому я непогано заробляла. Виступала у специфічних клубах, на приватних вечірках, корпоративах. Та масштабів мені цей образ не давав. Якщо ви пародіюєте когось — так і залишитесь у чиїйсь пародії, ця людина вас «з’їсть». Потім створила своє травесті-шоу. Робили пародії, постановки — «Фабрика зірок», «Шоу Монро»… Зібрала колег по цеху і по жанру, активно гастролювали. Клубне життя до кризи гуділо! Під час «нульових» були шалені гроші, люди почали заробляти, брати кредити — це був час споживацтва. Та мені знову стало тісно, змучилася від цих пародій. Хотіла шалених емоцій.

- Що вигадали?

— «Мені потрібно в телевізор!» — вирішила я. Ніби не співаю — завжди соромилася. А пародії нікому в телевізорі не потрібні. Поперемикала канали, нарахувала п’ять передач про світське життя, подивилась на наших вітчизняних зірок — у що вдягнені, що верзуть… А я — красуня, інтелектуальна й вихована, з вищою освітою. Плюс — окинула оком свій гардероб. Знаходжусь у перманентному стані пошиву одягу, сценічних костюмів. Розбираюся в тканинах, фурнітурі, у мене прекрасні швачки. Маю величезний гардероб. Тож одягнути у мене було що. Ну і, звісно, знала чи не всіх київських журналістів. Закрутилось все — опинилась у світській тусовці. Дотримувалась своєї точки зору, яка відрізнялась від думки оточуючих. Вміла подавати її у красивій обгортці. Мені запропонували щотижня робити шоу у найтоповішому клубі «Арена». Упродовж року запрошувала зірок на свої вечірки. Усе це трансформувалося у «Шоу Монро», яке йде на каналі «К1». Заспівала. Знайшла студію, де тепер записуюсь. Займаюся вокалом. І отримую від цього задоволення, а також фінансову підтримку (усміхається. — Ю. Т.-Ч.).

- Вашу поведінку і образ сприймають не усі. Як реагуєте на критику?

— Ніхто зі мною сваритися не хоче і не буде. Одним своїм постом у Facebook можу нашкодити людині. В Інтернеті я — активна і популярна. За 13 років виробила в людей повагу до себе. Другої такої Монро не буде, і вона не потрібна. Якщо людина з мізками і хоче опинитися в обоймі селебрітіз, повинна бути індивідуальністю. Активно стежу за творчістю своїх колег — артистів, співаків, шоуменів, шоудів. Кожен ранок розпочинаю з перегляду стрічки в Twitter, де читаю «Українську правду». Мені цікаво, що відбувається в країні. Виробила свій стиль — стиль Монро. Зробіть щось своє! Звісно, складно звикнути, що коли ти з’являєшся у якомусь публічному місці, люди на тебе мало не пальцем тикають. Але я ставлю енергетичний захист. Не звертаю уваги, розважаюся, поводжуся природно, не нервую, не психую, не порушую своєю поведінкою нічиєї свободи. Знаю одне: коли несеш світло, добро і красу, будь-яке зло, темнота і потворність відступають. Це ті, хто косо дивиться, нехай переживають, як почуватимуться. Нікому нічого не винна і не збираюся нічого нікому доводити. Ви прийшли туди, де виступаю я. Якщо вам щось не подобається — покажу, де вихід. Уже давно не переживаю з приводу того, хто що про мене подумає.

- Стверджуєте, що саме ви ввели в Україні термін «травесті-діва»…

— І у Росії теж! От сиджу і думаю: «Я вже в телевізорі… Мене ж треба якось підписувати! Пишуть же: Раїса Богатирьова, міністр охорони здоров’я». Хто ж така Монро? Артистка — вульгарно. Травесті-акторка — не дуже. Я ж ефектна жінка, що ж це таке… Діва — занадто гучно. А з травесті-дівою — усе зрозуміло. «Транс» або «травесті» завжди передбачає якесь перевтілення, гру. Сьогодні я — телеведуча, завтра стану журналістом, післязавтра — президентом. Навіщо навішувати на себе кліше? Травесті-дівою залишусь назавжди, бо це — стан моєї душі.

- Зараз акторів жанру травесті — як грибів після дощу. Як ставитеся до цього «тренду»?

— Справді, артистів травесті-жанру море. Якщо їх можна назвати артистами. Це молоді люди, які носили мамин одяг вдома і раптом вирішили піти в артисти. Думають, це просто — натягнула каблуки, сукню, перуку, підмалювалась і відкри-ваєш рота під фонограму. Вони не розуміють, що це — величезна праця. Назватися травесті-дівою можна, але ж потрібно відповідати цьому. Вчилась на концертах Шер, Бейонсе, Мадонни, Кайлі Міноуґ, Даліди. Знаю усю класику світової естради, починаючи з 1960 року. Завдяки цьому створювався не лише образ, а й стиль життя. Йти в магазин на підборах, в корсеті і з повним марафетом — по-дурному. Не варто провокувати людей і створювати деструктивні ситуації. Та якщо я на робочому місці, щось створюю чи на зустрічі, завжди виглядатиму на всі 250 мільйонів доларів. А ті артисти, які зараз себе позиціонують травесті-дівами… Може, хтось і створить щось нове. Є парочка цікавих особистостей, але вони не варті уваги. А є артисти, які працюють зі мною в Києві. Це своєрідні «мастодонти» — Фріда Бакс, Айседора Вулкан. Вони по десять років на сцені.

- У нашій країні жінки часто стають «чоловіками» — беруть на себе занадто багато обов’язків, «тягнуть» роботу, сім’ю, дім…

— І дурепи! Ду-ре-пи!

- Якою ж має бути справжня жінка?

— Потрібно бути мудрою, розуміти, чого ти хочеш від життя: розвиватися у професії або у сім’ї. Бо ці дві складові п-овноцінного життя несумісні. Неможливо успішно поєднати бізнес та особисте життя. Все одно ви десь програєте. Ну і, звісно, жінка повинна за собою доглядати. Доглянута жінка — це чисте волосся, акуратний одяг, манікюр. Нічого особливого. Баби, не лінуйтесь! Дупи підняли з диванів!

- Як Монро підтримує себе у формі?

— Бігаю щоранку протягом останніх двадцяти років. Коли погана погода чи недобре почуваюся — роблю розтяжку. Ходжу на косметичні процедури, роблю масаж обличчя. Щоранку усміхаюсь собі в дзеркалі. Коли засинаю, говорю: «У мене все добре. А буде ще краще!». І цукерок купіть собі (сміється. — Ю. Т.-Ч.).

- Чи були у вас коли-небудь внут-рішні конфлікти із самим собою?

— У мене вони є досі. Особливо, коли не знаю, чого хочу. Боролася з цим. Мені було складно зрозуміти, чого ж хочу від себе, від світу. Та зрозуміла, що я — королева ночі.