Передплата 2024 «Добра кухня»

До офісу – із супом у банці

Скинути зайві кілограми після свят можна навіть на сидячій роботі

Окрім приємних спогадів, свята залишають нам зайву вагу. Жінки скаржаться на жирові відкладення в ділянці талії (і не тільки), чоловіки — на катастрофічне збільшення живота. Але офісна робота не залишає можливості схуднути: сидячий спосіб життя, бутерброди та булочки лише загострюють проблему. Як харчуватися в умовах напруженого робочого графіка, щоб організм отримував необхідні йому речовини, а фігура не псувалася?

Дієтолог Марія Кухар каже, що головне — правильно організувати свій раціон. Найважливішу роль відіграє співвідношення поживних речовин. Щоб мати життєві сили та струнку фігуру одночасно, слід щодня споживати 30% білків, стільки ж жирів та 40% вуглеводів. Незамінні продукти, що містять клітковину. Наше завдання — розподілити корисні речовини так, щоб отриману енергію витратити протягом дня, а не перетворити на зайві округлості.

Вороги фігури — жири, оскільки вони містять найбільшу кількість калорій. Відмовлятися від них не можна: ці речовини необхідні для правильного обміну речовин та засвоєння організмом вітамінів. Особливо вони потрібні взимку, оскільки допомагають захищатися від холоду, додають енергії, рятуючи від “зимової сплячки”. Такі продукти найкраще споживати вранці, щоб отримати необхідний “заряд” на цілий день та не залишати зайвих калорій в організмі. Вершкове масло, молочні продукти, свинину та жирну рибу краще їсти перед роботою.

Дієтолог Ірина Буткевич вважає, що ідеальний сніданок людини, яка працює, має бути збагачений вуглеводами. Підійдуть будь-які каші, цілозерновий хліб, яйця та овочі.

Протягом дня корисно перекушувати злаковими хлібцями — вони допомагають підкріпити організм та не шкодять фігурі. В офісі можна споживати клітковину — тобто овочі (крім калорійних картоплі та баклажанів) та до 16 години дня — фрукти. Ввечері фрукти не засвоюються, тому перетворюються на жирову тканину. Якщо ласувати ними перед сном — про струнку фігуру можна забути.

Для того, щоб добре виглядати та мати сили працювати, харчуватися потрібно дрібними порціями від чотирьох до шести разів на день. Якщо їсти тільки вранці та ввечері, організм відкладатиме їжу у вигляді жиру “про запас”. Не бажано “налягати” на булочки та печиво. Краще взяти з собою їжу з дому — салат, шматок м’яса або риби, кефір, сир, йогурт. Щоб “скинути” вагу після свят, звичну порцію бажано зменшити вдвічі.

Вечеряти найкраще за чотири години до сну. Якщо такої можливості немає — хоча б за дві. Після виснажливого робочого дня найкраще поласувати відвареною куркою, телятиною, індичкою, рибою, морепродуктами або нежирним сиром, які бажано комбінувати з овочами.