Передплата 2024 «Добрий господар»

З-за столу – у реанімацію

Разом із «трьома празниками» до українських осель зачастили лікарі швидкої допомоги.

У розпалі “українського рамадану” лікарі “швидкої” працюють не покладаючи рук. Цього року безперервне святкування далося взнаки — щодоби в одній лише Львівській області на станцію надходить понад 500 викликів. Це рекорд, кажуть лікарі. Основна частина пацієнтів — жертви серцево-судинних недуг. Гучні застілля з великою кількістю їжі та спиртних напоїв призводять до того, що завзяті святкувальники опиняються на межі життя та смерті...

—Такої кількості викликів ми ще не мали, — каже кореспонденту “ВЗ” заступник головного лікаря станції швидкої медичної допомоги Лілія Сирота. — Не останню роль відіграють температурні коливання та різкі зміни погодних умов. Люди, які потерпають від проблем з серцем та судинами, дуже на них реагують. Але основна причина все ж таки у великій кількості свят, які супроводжуються багатим застіллям. Нічого не вдієш — це характерна риса українців. Багато хто в усьому собі відмовляє, складаючи гроші, аби відгуляти традиційні “три празники” на широку ногу. Понад два тижні ходимо від одного столу до іншого. Бо треба відвідати всіх родичів, друзів, кумів... З кожним — випити, добре закусити, аби не образити господаря. Найчастіше біда чатує на чоловіків середнього віку (після 45 років) — після першої-другої чарки стає весело, вони забувають про відчуття міри та стан здоров’я. Не хочуть вірити, що нині не жінки, а вони — слабка стать, тож “дають жару” й, як наслідок, опиняються в реанімації.

Під час свят життя виходить зі звичної колії, й безперервні посиденьки за столом, непомірне вживання алкоголю, жирної та мучної їжі призводять до того, що напади стаються навіть у молодих людей, які, здавалося б, ніколи не мали проблем з серцево-судинною системою. Бенкетування провокує тліючі патології, й у кареті “швидкої” опиняються люди, які вважали себе цілком здоровими. Неабияку роль відіграє сидячий спосіб життя: ми зловживаємо смаколиками, майже не рухаємося, й приблизно під час піку святкувань це дається взнаки.

Одна з причин переїдання — надмірна кількість їжі на столі. “Шкода, що все це пропаде!” — бідкаються господині, які намагалися підготуватися до свят як годиться, тож наповнили холодильник, “мов з переляку”. Побоюючись, що доведеться викидати смаколики, накладають як гостям, так і домашнім повні тарілки. Лілія Павлівна наголошує, що зловживання копченими та жирними стравами особ-ливо небезпечне після тривалого утримання. Хтось постив, інші — економили гроші для “рамадану”. Один з ворогів — наша традиційна кутя. Її важко перетравити, тож якщо “налягати” на цю страву — проблеми з кишківником, печінкою, серцем та підшлунковою залозою не забаряться.

Алкоголь для людей, які мають проблеми з серцево-судинною системою, — табу. Лілія Павлівна каже: версія про те, що спиртні напої приводять організм у тонус, — помилкова. Цілющі властивості вина або коньяку — лише промоції компаній, які виготовляють алкоголь. Тому вмовляти хвору людину випити з поваги та задля годиться — злочин. Дія спиртного на організм — для кожного індивідуальна. Хтось може “прийняти на груди” 1,5 літра горілки й почуватися чудово, а інший ваш гість після 50 грамів опиниться на лікарняному ліжку.

Трапляється що після перепою з переїданням укупі, лягаючи спати, ненажера починає задихатися й захлинається рвотними масами уві сні.

За даними ВООЗ, Україна посідає перше місце в Європі за кількістю серцево-судинних захворювань та смертей від них. Такий висновок зробили на основі статистики останніх років. Експерти вважають: причини нещасть у тому, що наші співвітчизники не довіряють лікарям, рідко до них навідуються з профілактичною метою, не проводять оглядів на ранніх стадіях. Серед факторів називають низький рівень доходів населення. Постійне безгрошів’я не дозволяє українцям консультуватися у добрих спеціалістів.

Кількість смертей від серцево-судинних захворювань зростає саме у зимовий період. Мабуть, не останню роль у цьому відіграє “український рамадан”. Психологи кажуть, що влаштовувати пишні застілля наших співвітчизників змушує генетичний страх голоду. Хто хоч колись переживав ці страшні відчуття, потім усе життя “перестраховується”, аби не залишитися без крихти у роті, а також передає ці побоювання у спадок. От і виходить, що наші пращури помирали голодною смертю, а сучасники — від переїдання.

Діти святкують по-дорослому...

Починаючи від Нового року, з діагнозом «алкогольне отруєння» у Львові госпіталізували десятьох юних пацієнтів

Діти активно долучаються до святкування “українського рамадану”. Протягом свят у Львові до реанімаційних відділень дитячих лікарень потрапило десятеро малолітніх любителів спиртного. Всі пацієнти були без свідомості, тож медики завзято боролися за їхнє життя.

За словами лікаря-анестезіолога Західноукраїнського спе-ціалізованого дитячого медичного центру Павла Бодака, у святкові дні у відділенні інтенсивної терапії з діагнозом “алкогольне отруєння” побували одна дівчинка та четверо хлопців віком 14-15 років. Юна леді — з асоціальної родини, тож вживала звеселяючі душу напої не вперше. Усі діти розповіли, що пили горілку на вулиці в компанії однолітків. Більшість із них події вчорашнього вечора не пам’ятали. У реанімації вони перебували протягом 12 годин. Їм промили шлунок та провели інфузійну терапію.

У відділенні інтенсивної терапії Львівської міської дитячої клінічної лікарні рятували п’ятьох хлопців від 12 до 15 років. За словами головного лікаря Дмитра Квіта, більшість пацієнтів “швидка” забирала з дому, й, вочевидь, батьки були присутні. Виявилося, що діти зловживали справжнім коктейлем зі спиртних напоїв — намішували коньяк, шампанське, горілку...

На заколядовані гроші підлітки купили... коньяк

Непритомного п’ятнадцятирічного підлітка в одному із сіл Косівського району (Івано-Франківська область) селяни знайшли у снігу. Медики районної лікарні, куди доставили хлопчину, ледь його відкачали та повернули до життя. Неповнолітньому пацієнту поставили діагноз — “обмороження” та “сильне алкогольне отруєння”. Далі за справу взялися правоохоронці...

З’ясовуючи обставини, які ледь не призвели до загибелі підлітка, міліціонери встановили, що Іван (так звуть хлопця) та четверо його друзяк пішли до сусіднього села колядувати. Дорослі віддячували колядникам щедро. Бо на заколядовані гроші хлопці купили в сільській крамниці дві пляшки коньяку та випили їх, запиваючи кока-колою. Що було далі, Іван уже не пам’ятає...

Продавця, який продав підліткам коньяк, розповіли в секторі зв’язків з громадськістю УМВСУ в Івано-Франківській області, притягнули до адміністративної відповідальності. На жаль, це далеко не перший випадок алкогольного отруєння неповнолітнього на Прикарпатті. До лікарні з таким же діагнозом потрапив і 17-річний Василь. У хлопчини після вживання грибів заболів живіт. Мати, щоб допомогти синові, налила йому склянку настояного на ягодах чорниць самогону. А потім, щоб посилити “лікувальний” ефект, долила синові ще й склянку домашнього вина. Хлопчина, який до цього ніколи не вживав спиртне, від такого лікування втратив свідомість і ледь не помер.