Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перед застіллям випийте склянку води з лимоном

Свята — нелегке випробування для організму. Достаток закусок і напоїв може посадити шлунок і печінку та лягти тягарем зайвих кілограмів. Як розподілити сили під час низки зимових застіль, щоб від свят залишилися лише хороші враження?

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Велика помилка — намагатися заощадити калорії в передсвятко­ві дні, щоб потім досхочу наїстися за столом. Суворі дієти — табу. Для організму це важкий стрес: з режиму голодування увійти в пік обжерливості. Розумніше не по­рушувати звичного розпорядку. Просто постарайтеся нормалі­зувати свій раціон: їжте менше цукру, смажених і жирних страв, побільше риби, бобових, цілозер­нових круп. Особлива увага — ово­чам і фруктам.

Протилежна харчова поведін­ка, коли людина починає зазда­легідь переїдати, щоб «привчити» шлунок до надмірностей, таїть ще більшу небезпеку. Є ймовірність зіпсувати собі нападом гастриту всі довгі канікули.

Пийте в передсвяткові дні біль­ше води. Коли організм відчуває нестачу води, нирки починають лінуватися і виведення продуктів розпаду сповільнюється. Пити по­трібно саме воду — не чай, каву або тим більше солодку газовану воду.

Не сідайте за святковий стіл голодними. У день святкування не пропускайте сніданок і обід. І обов’язково перекусіть за кілька годин до застілля — це дасть змогу з'їсти менше зайвого за столом.

Намагатися переконати когось святкувати без олів'є - справа безнадійна. Але заповнювати стіл майонезними салатами все ж не варто. До однієї-двох «носталь­гічних» закусок додайте менш ка­лорійний акомпанемент: салати з морепродуктами, крупами, свіжи­ми овочами, заправлені оливко­вою олією (найкраще в поєднанні з лимонним соком, який полег­шує травлення). Та й заправці для олів'є можна надати легкості, змі­шавши майонез із йогуртом. До­повніть традиційні закуски і сала­ти більш легкими і свіжими

Легкий стіл не означає бідний, швидше, вишуканий: замість бу­тербродів — маленькі канапе, де в ролі хліба скибочки свіжого огір­ка; замість жирної копченої гру­динки — запечений курячий рулет або варений язик. Кошик із хлібом залиште на окремому столику — за такого достатку гості про нього навіть не згадають. А ось тарілка з фруктами або нарізані овочі з соусом-дипом із йогурту із зеленню, навпаки, мають зайняти найви­дніше місце.

На гаряче уникайте важких гарнірів, начинок і соусів. Якщо гусак зі шкварками і картоплею — ваш кулінарний хіт і гості чекають на нього, запропонуйте їм аль­тернативу: разом із запеченою в жирі картоплею поставте на стіл зелену квасолю і овочі-гриль або свіжий салат.

На десерт тримайте в запа­сі якісь корисні солодощі (гіркий шоколад, пастилу) або зимові фрукти (хурму, мандарини).

Головне — тримати в голові, що вино та інше спиртне — для того, щоб підняти тост, а не запивати їжу. Втамовувати спрагу краще звичайною водою без газу. Алко­голь змушує втрачати контроль над апетитом і переїдати, а не­скінченне сидіння за святковим столом, навпаки, перебирати зі спиртним. Виходить порочне коло: поїли — давайте вип'ємо, ви­пили — потрібно закусити.

Часто радять з'їсти незадов­го до застілля жирний суп, бу­терброд із салом або шматочок вершкового масла, щоб уникнути сп’яніння. Науково не доведено, що жир перешкоджає всмокту­ванню алкоголю стінками шлунка. А ось навантаження на печінку він створює, як і спиртне. Краще пе­ред тим, як сісти за стіл, випийте склянку води з лимоном: це зни­зить апетит і запустить роботу шлунково-кишкового тракту. А потім стежте, щоб кількість випи­тих міцних напоїв і води була од­наковою. Солодке газування воду не замінить: цукор, що є в ньому, діє як каталізатор сп’яніння.