Перед застіллям випийте склянку води з лимоном
Свята — нелегке випробування для організму. Достаток закусок і напоїв може посадити шлунок і печінку та лягти тягарем зайвих кілограмів. Як розподілити сили під час низки зимових застіль, щоб від свят залишилися лише хороші враження?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/503503/zastillia.jpg)
Велика помилка — намагатися заощадити калорії в передсвяткові дні, щоб потім досхочу наїстися за столом. Суворі дієти — табу. Для організму це важкий стрес: з режиму голодування увійти в пік обжерливості. Розумніше не порушувати звичного розпорядку. Просто постарайтеся нормалізувати свій раціон: їжте менше цукру, смажених і жирних страв, побільше риби, бобових, цілозернових круп. Особлива увага — овочам і фруктам.
Протилежна харчова поведінка, коли людина починає заздалегідь переїдати, щоб «привчити» шлунок до надмірностей, таїть ще більшу небезпеку. Є ймовірність зіпсувати собі нападом гастриту всі довгі канікули.
Пийте в передсвяткові дні більше води. Коли організм відчуває нестачу води, нирки починають лінуватися і виведення продуктів розпаду сповільнюється. Пити потрібно саме воду — не чай, каву або тим більше солодку газовану воду.
Не сідайте за святковий стіл голодними. У день святкування не пропускайте сніданок і обід. І обов’язково перекусіть за кілька годин до застілля — це дасть змогу з'їсти менше зайвого за столом.
Намагатися переконати когось святкувати без олів'є - справа безнадійна. Але заповнювати стіл майонезними салатами все ж не варто. До однієї-двох «ностальгічних» закусок додайте менш калорійний акомпанемент: салати з морепродуктами, крупами, свіжими овочами, заправлені оливковою олією (найкраще в поєднанні з лимонним соком, який полегшує травлення). Та й заправці для олів'є можна надати легкості, змішавши майонез із йогуртом. Доповніть традиційні закуски і салати більш легкими і свіжими
Легкий стіл не означає бідний, швидше, вишуканий: замість бутербродів — маленькі канапе, де в ролі хліба скибочки свіжого огірка; замість жирної копченої грудинки — запечений курячий рулет або варений язик. Кошик із хлібом залиште на окремому столику — за такого достатку гості про нього навіть не згадають. А ось тарілка з фруктами або нарізані овочі з соусом-дипом із йогурту із зеленню, навпаки, мають зайняти найвидніше місце.
На гаряче уникайте важких гарнірів, начинок і соусів. Якщо гусак зі шкварками і картоплею — ваш кулінарний хіт і гості чекають на нього, запропонуйте їм альтернативу: разом із запеченою в жирі картоплею поставте на стіл зелену квасолю і овочі-гриль або свіжий салат.
На десерт тримайте в запасі якісь корисні солодощі (гіркий шоколад, пастилу) або зимові фрукти (хурму, мандарини).
Головне — тримати в голові, що вино та інше спиртне — для того, щоб підняти тост, а не запивати їжу. Втамовувати спрагу краще звичайною водою без газу. Алкоголь змушує втрачати контроль над апетитом і переїдати, а нескінченне сидіння за святковим столом, навпаки, перебирати зі спиртним. Виходить порочне коло: поїли — давайте вип'ємо, випили — потрібно закусити.
Часто радять з'їсти незадовго до застілля жирний суп, бутерброд із салом або шматочок вершкового масла, щоб уникнути сп’яніння. Науково не доведено, що жир перешкоджає всмоктуванню алкоголю стінками шлунка. А ось навантаження на печінку він створює, як і спиртне. Краще перед тим, як сісти за стіл, випийте склянку води з лимоном: це знизить апетит і запустить роботу шлунково-кишкового тракту. А потім стежте, щоб кількість випитих міцних напоїв і води була однаковою. Солодке газування воду не замінить: цукор, що є в ньому, діє як каталізатор сп’яніння.