Передплата 2024 ВЗ

До Марти Вєцкої – по зцілення

За посередництва цієї Блаженної люди отримують всілякі ласки від Бога й одужують

У Снятині, на Івано-Франківщині, є могила святої Марти Вєцкої, до якої паломники з усього світу, усіх віросповідань, з різними захворюваннями моляться і просять заступництва та Божої благодаті. Нещодавно мені випала нагода побувати у цьому містечку.

На МОГИЛІ Блаженної Марти горять свічечки, лежать свіжі квіти. Могила доглянута. Помолившись, прошу здоров’я для себе та родини. Не маю жодного сумніву у тому, що через Блаженну Марту Вєцку мою молитву вислухає Всевишній. Адже з часу смерті черниці (а відійшла вона у кращий світ понад сто літ тому, у травні 1904-го) служителі монастирів зібрали понад 250 свідоцтв про отримані ласки від Бога за її заступництва. Чого тільки люди не просять у святої: примирення у сім’ї, отримання житла та роботи... А здебільшого — здоров’я.

Жителька Снятина Анна Марчук розповідає: «Скільки себе пам’ятаю, ще дітьми ходили на цвинтар, молились і ставили свічки на гробі Марти Вєцкої. Мама вчила нас, що в разі хвороби чи якихось проблем треба молитися біля гробу Марти, і вона допоможе.

Коли я вже мала свою родину, син Микола у два роки захворів на астму. Мав часті приступи задухи. І на могилі святої Марти я вимолила для сина здоров’я. Тепер син дорослий і практично не має астматичних приступів.

У 14 років Микола допомагав нам на будові. Він витягав цвях з дерева. Та так необережно, що цвях поранив зіницю ока. Сина прооперували. Я щиро молилася на вервиці, а також — до Марти Вєцкої. Тепер уже дорослий син бачить на око».

Старожили Снятина переказують, як під час війни жінка тікала від солдатів і забігла на кладовище, аби там заховатися. У відчаї лягла на могилу Матушки (так у народі називали Марту). Солдати пройшли повз гріб, але жінки не побачили. Потім вона стверджувала, що то Марта Вєцка вкрила її невидимим покривалом і врятувала від смерті.

А ще почула я від людей, що у снятинському аптечному кіоску «Зелена планета» є портрет Блаженної Марти Вєцкої, який допомагає хворим зцілитись. Я і собі вирішила туди зайти.

Зайшовши в аптеку, молюсь і прикладаю руку до чудодійного портрета. За кілька секунд відчуваю, як під долонею починає пульсувати теплий клубок, а в пучках пальців — легке поколювання.

— Долоні (ще частіше — ліки) хворі притуляють до портрета Марти і просять у святої одужання і заступництва від проблем та негараздів, — розповідає працівниця аптеки Марія Ковалюк. — Незвичне явище хворі записують у Книгу відгуків. «Приклавши долоні до ікони, відчули тепло, а в пальцях — неначе легенький струм. Ми помолилися, попросили у Блаженної здоров’я, і справді відчули полегкість», — читаю у Книзі.

Народилася Марта 12 січня 1874 року в селі Новий Вєц, що на Помор’ї, у багатодітній сім’ї (13 дітей). Родина була глибоко релігійна. Щодня збиралися на спільну молитву, читання духовної літератури. Потім велися розмови про прочитане.

Не дивно, що п’ятеро дітей присвятили себе служінню Богу. У 18 років Марта пішла у черниці аж до Кракова. Згодом працювала сестрою милосердя, зокрема у лікарнях Снятина, Львова. Господь обдарував її особливою харизмою до медсестринської справи. Водночас Марта вчила хворих катехизму, готувала до таїнств, молилася разом з ними, вирушала з ними у хресну дорогу. Мала дар поєднання хворих з Богом. Люди інших національностей та віросповідань просили її про охрещення. Марта не робила різниці між людьми: поляк чи українець, греко-католик чи православний. Завдяки цьому її любили і шанували і хворі, і медичний персонал.

Ім’я Марти Вєцкої пов’язують із містикою. Вона часто передбачала майбутні події, зокрема і свою передчасну смерть. А сталося це так: коли їй було заледве 30 років, вона заразилася тифом у лікарні, де працювала. Замінила медичного брата, молодого батька, дезінфікуючи замість нього приміщення, в якому раніше перебувала хвора на тиф.

Через два роки виповниться 110 років від часу смерті Марти. Папа Іван Павло ІІ ще у 2004 році проголосив декрет про героїчність чеснот сестри Марти Вєцкої. А через кілька років (у 2007-му) Святійший Отець Венедикт XVI затвердив декрет про визнання чуда, яке приписується її заступництву. Сестру Марту Вєцку винесено на вівтар слави, і вона заступається за кожного, хто її про це просить.

Молитва

(за згодою влади церковної)

Господи Ісусе, Ти наказав

і навчив нас служити ближнім,

а особливо хворим і знедоленим.

За причиною Блаженної

Сестри Марти Вєцкої,

яка все життя присвятила

цій службі і склала жертву

зі свого життя за іншу людину,

прошу Тебе

(тут належить сказати про те, про що ви хочете попросити).

Далі читаєте молитви:

Отче наш… Радуйся, Маріє… Слава Отцю…

Закінчуєте словами:

О, Маріє, без гріха зачата, молись за нас, до Тебе прибігаючих.

(Молитва з книги «Віддати життя. Марта Вєцка — Сестра Милосердя». Краків, 2008).

Схожі новини