Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А у нього цвітуть... банани

Анатолій Патій під Києвом вирощує мандарини, ананаси і навіть папаю. А на плоди від першого апельсина чекав... 23 роки!

За вікном то мороз, то дощ з мокрим снігом. Та, незважаючи на усі ці капості української погоди, Анатолій Патій примудряється вирощувати тропічні фрукти у теплиці в селі Рожни під Києвом.

“Якраз зараз цвітуть банани. Є й такі, що уже мають плоди. Зацвів ананас, лимони вже мають плоди, апельсини дозріли, — каже Анатолій Патій. — Хочете, приїжджайте на екскурсію — у мене за день і до 100 людей буває”.

Оранжерея Анатолія Патія годує усю сім’ю — він продає саджанці, рідше — самі фрукти. Почалось фанатичне захоплення екзотичними рослинами з маленького зернятка. “Коли був малий, мені принесли апельсин. Виколупав зернятка і посадив, хотів порадувати рідних власними апельсинами. Та на плоди довелося чекати... 23 роки. Тоді я не знав, що цитрусові з кісточки дуже пізно плодоносять — їх треба розмножувати з живця. Коли почав вивчати літературу, виявилось, що цитрусові легко схрещуються між собою. Скажімо, на лимоні можна прищепити мандарин чи апельсин. Ця справа мене так захопила, що захотів вивести лимон, який би можна було вирощувати в Україні... Хоча перша освіта у мене технічна (цивільна авіація) — потяг до землі виявився сильнішим, ніж до неба. Екзотичними рослинами займаюся уже 33 роки”, — каже агроном.

Анатолій Патій вивів банан київський карлик (звичайний банан може мати до семи метрів заввишки, а потрібен був такий, який би помістився у невеликій теплиці). Потім з’являлись ананаси, гранати, папая, наранхіла, фейхоа... А оскільки екзотам потрібне літо круглий рік, на опалення традиційної теплиці не вистачило б жодних грошей. Тому селекціонер змушений був “виводити” економну теплицю-термос. У його вкопаній у землю теплиці температура не опуститься нижче трьох градусів тепла, навіть якщо у люті морози вимкнули б опалення. Світло потрапляє туди лише через дах, який сконструйований таким чином, що навіть у похмурий день у теплиці-траншеї світліше, ніж надворі.

Схожі новини