Передплата 2024 «Добрий господар»

Кохатись поспішають, народжувати — не хочуть

Чому українці починають статеве життя у 13-15 років?

“Роздайте всім у гаремі золоті монети, солодощі та щербет, ввечері влаштуємо свято, адже одна з наложниць султана стане мамою!” — саме так радіють кожній вагітності жінки в історичному серіалі “Величне століття”. Факт, що представниця чарівної статі при надії, сприймали як найкращу новину не лише в королівських, а й у звичайних сім’ях. Багатьом нашим сучасницям це видається дивним, адже, за даними департаменту охорони материнства і дитинства МОЗ України, 65% вагітностей серед дам репродуктивного віку — небажані.

Більш як половина українських дівчат починають статеве життя у 15 років, а 3% — у 10-12. 9% юних красунь 15-19 років мають двох статевих партнерів.

За словами психолога Зої Романець, сексуальному вихованню підлітків приділяють багато уваги, однак їхнє статеве життя — надто насичене. У радянські часи школярів навчали за системою Макаренка, який вважав, що сексуальне виховання не слід відокремлювати від загального, адже ставлення до цієї делікатної сфери залежить від особистих цінностей. У давні часи сексуальну поведінку молоді формували релігія та мораль. Cьогодні пропаганда сексу розпалює дитячий інтерес,- інтимні стосунки все менше пов’язують з почуттями. Вступити у статеві зносини — означає задовольнити природні інстинкти, так само як піти поїсти.

У ранній юності не всі усвідомлюють, що інтим тягне за собою чимало наслідків. Неабияку роль відіграє самооцінка підлітка. Чим вона нижча — тим більша ймовірність того, що хлопець або дівчина скуштує заборонений плід передчасно. Діти, які відчувають, що батьки їм довіряють, розмовляють як з рівними, охоче з ними радяться та не роблять необачних кроків.

Телебачення та Інтернет стимулюють сексуальний потяг, але до настання віку, який в Україні традиційно вважали шлюбним (17 років), дитячий організм не потребує статевих зносин. Для того, щоб підліток розвивався гармонійно, йому необхідно пройти весь процес сексуального становлення.

Психолог, викладач сексології Ірина Савка зауважує, що зараз “молоді та ранні” починають активно жити статевим життям у всьому світі. У першу чергу змушують “поспішати поперед батька в пекло” друзі-однолітки. “Моя чотирнадцятирічна клієнтка скаржилася, що почувається відсталою, оскільки всі подруги розповідають про свої сексуальні пригоди, а вона не має що сказати, адже не займана, — згадує пані Ірина. — Я порадила їй... розповідати “про це” також. Тобто не розпочинати статеве життя по-справжньому, а вигадувати історії. Вже через два роки дівчина мені дякувала, оскільки з’ясувала, що більшість однокласників також вигадували нісенітниці”.

Найкращий спосіб втримати дитя від “забороненого плоду” — навчити відрізняти справжнє кохання від закоханості — це дружба з нащадком. Щоб розпочинати її, не варто чекати підліткового віку. Приблизно у 12 років дів-чата (хлопці — на 1-2 роки пізніше) починають замикатися в собі. Отже, довірливі розмови “про все на світі” слід заводити задовго до перехідного періо-ду: тоді вони перетворяться на звичку, й ви зможете контролювати життя нащадка, скеровувати його в потрібне русло. Головне — бути толерантним, у жодному разі — не категоричним. Підлітка не варто осуджувати або карати: це спровокує протест.

Завідуючій пологовим відділенням, лікарю-гінекологу Вірі Паєнок не раз доводилося мати справу з неповнолітніми породіллями. Помітила, що більшість дівчат, які починають статеве життя надто рано, — з неблагополучних або неповних сімей. На її думку, діти куштують заборонені плоди тому, що батьки не мають часу та можливості приділяти їм належну увагу. “Більшість немовлят, яких приводять у світ надто юні мамусі, також зростають у неповних сім’ях, недоотримують батьківської любові та уваги, тож нерідко йдуть стопами матерів. Утворюється замкнене коло, яке й формує ситуацію, про яку свідчить сумна статистика...”.

Окрім небажаної вагітності, передчасне статеве життя тягне за собою купу інших проблем. Чим раніше людина починає займатися сексом — тим більше партнерів встигає змінити, а значить — зростуть шанси “підчепити” небезпечні захворювання. У різних партнерів — різні флори, а це спричиняє перехресне інфікування. Як наслідок, дівчата страждають від запальних процесів, ерозій, ризикують захворіти на рак шийки матки, непліддя.

На думку Віри Паєнок, основ-на причина того, що жінки дітородного віку не хочуть народжувати — неможливість покладатися на чоловіка. Більшість молодих дам бажають отримати вищу освіту, зробити кар’єру — це додає їм впевненості у завтрашньому дні. Однак медики не радять відкладати у довгий ящик народження первістка. Навіть 28-річні породіллі, з медичної точки зору, вважаються немолодими (якщо пологи — перші): тканини вже не такі еластичні, можуть виникати проблеми під час родового процесу. Найсприятливіший вік народження первістка — 18-24 роки. Так задумала природа, сперечатися з нею не варто.

Схожі новини