Передплата 2024 «Добрий господар»

Василь ҐАБОР: «Зрадити новелу – це як зрадити дружину»

У львів-ського упорядника антологій і автора видавничого проекту “Приватна колекція” Василя Ґабора (на фото) вийшла власна книга “Про що думає людина: Візії та невигадані історії”. Попереднє авторське видання “Книги екзотичних снів та реальних подій” пан Василь представляв ще у далекому 1999-му. Попри такий великий відрізок часу, літератор написав нову книгу всього за два місяці. Не зрадив автор і свого постійного жанру – новелістики.

«Зрадити новелу — це як зрадити дружину, найближчу людину у своєму житті”, — вважає Василь Ґабор. “Про що думає людина...” написана переважно в жанрі асоціативного письма. Книжка українського Пруста — про дитинство, радість і смуток, будинки, вулиці й місто, самотність і минущість. Письменник, друг пана Василя. Віктор Неборак відзначає печальну лінію у цій збірці новел, проте для нього печаль ця — не важка і гнітюча, а світла. “Під час роботи над новелами у мене було таке враження, що їх пишу не я, — пригадує Василь Ґабор. — Було відчуття розчинення у цьому житті. Це закономірний процес. Може, тому книга і вийшла така, над якою треба подумати”.

“Про що думає людина...” вражає читача своєю неприкритою приватністю. Наскрізний персонаж збірки, який почасти з’являється у різних оповідках, — такий собі допитливий внук, який Віктору Небораку надзвичайно нагадує внука пана Ґабора Іллю. Письменник, усміхаючись, підтверджує схожість. “Коли писав свою першу книгу, часто гуляв з донькою, — каже автор. — Писав просто на лавках у парку. А тепер випадок повторився, тільки уже з внуком. Діти стають поштовхом розповідати. А щодо особистісності письма — острах не сказати чогось у книзі, не відкрити цього читачеві є завжди”.

Обкладинку збірки “Про що думає людина...” прикрасила картина львівського художника Зіновія Флінта, яка одразу вводить читача у львівські реалії, описані у текстах. Для автора цей фрагмент формування книги був надзвичайно важливим. Проте не лише “славне місто Львів” проглядає у збірці письменника. Є тут і інший, не менш важливий для автора світ — Срібна Земля Карпат.