Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наркобарони в мундирах

Апофеозом корумпованості одного з найпотрібніших міліцейських підрозділів стали події, що розгорталися у жовтні 2009 року в Харкові. Співробітники СБУ тоді штурмом взяли один із райвідділів міліцї, який перетворився на штаб-квартиру харківської наркомафії. Тієї ж ночі оперативники спецслужби провели 25 обшуків в інших райвідділах міліції та квартирах співробітників підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків, під час яких вилучили 20 кілограмів макової соломки, понад 10 тисяч піґулок трамадолу та близько 200 піґулок екстазі.

Під час подальшого розслідування з’ясувалося, що всю торгівлю наркотиками в одному з найбільших міст України очолював... начальник управління боротьби з незаконним обігом наркотиків міліції Харківщини.

У багатьох маленьких та великих містах України саме правоохоронці керують наркобізнесом, витискаючи з “чорного ринку” цивільних конкурентів. Так, минулого тижня у Стрию (райцентр Львівщини) десятки жителів міста пікетували приміщення місцевого суду. До акції протесту стриян підштовхнули чутки (можливо, небезпідставні) про те, що за великі гроші міліціонери, які очолювали торгівлю наркотиками в цьому місті, вже купили собі свободу.

Начальник сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків Стрийського міськвідділу міліції та двоє його підлеглих оперів були затримані 28 серпня цього року “на гарячому”, під час продажу чергової партії наркотиків. Того ж дня прокуратура Львівської області порушила проти цих офіцерів міліції кримінальні справи. Під час розслідування цих справ з’ясувалося, що через свою “агентуру” стрийські менти продавали ними ж вилучені в інших наркозбувачів та не оформлені при цьому наркотики.

Наркоділки добре розуміють, що заробляють статки ціною чийогось життя. Кримінальний авторитет Коля Рокеро, який до своєї загибелі (був застрелений невідомими 10 січня 2007 року) контролював чи не всю торгівлю наркотиками у Львові, принаймні забороняв своїм “браткам” продавати наркотики підліткам та наказав підлеглим ламати ноги наркоторговцям, яких спіймають під школами. Адже кримінальний авторитет і сам мав дітей, подальшою долею яких перей­мався.

Перевертнів у мундирах, доводить кримінальна практика, такі “дрібниці”, як здоров’я майбутньої нації, не хвилюють. У квітні цього року співробітники СБУ припинили діяльність наркоугруповання, члени якого розповсюджували у Київській області психотропні наркотики, які надходили з країн Південно-Східної Азії. Цех з розфасовування цих наркотиків оперативники СБУ виявили... в приміщенні однієї зі шкіл Київщини. Під час обшуку у шкільному тирі вилучили 15 кілограмів готових доз наркотиків. Відповідав за розфасовування та зберігання наркотиків... вчитель школи, який донедавна служив у міліції.

«Шиють» справи

Час від часу борцям з наркозлочинністю слід рапортувати про успіхи у боротьбі з наркомафією. Щороку під час нарад в обласних прокуратурах зазначають, що міліцейські “успіхи” зводяться здебільшого до порушення кримінальних справ проти наркозалежних та дрібних наркозбувачів, на кшталт сільських жіночок, що продають на ринках у склянках мелений мак. Щоб залишитися на службі, браві міліціонери починають “шити” справи.

“ВЗ” уже розповідав про жахливі події в житті 65-річної жительки села Неслухова Кам’янка-Бузького району Львівської області Ганни Зубавленко, з якої правоохоронці намагалися зробити такого собі плантатора-наркобарона. 27 вересня минулого року до обійстя цієї селянки завітали співробітники сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків місцевого райвідділу міліції. Під надуманим приводом (викрадений трактор, сказали, розшукують) правоохоронці отримали дозвіл на огляд господарки. У пані Ганни, як у всіх селян, на городі була вирита яма для зберігання картоплі. Незадовго до відвідин міліції, перед тим, як засипати у це сховище молоду картоплю, селянка викинула з ями бадилля, повиривала навколо ями бур’яни та залишила цей гній біля ями. Серед цього бадилля оперативники знайшли кілька зігнилих рослин коноплі, і проти пані Ганни, яка навіть не знала, що за рослина конопля, порушили кримінальну справу.

Стареньку селянку міліціонери не посоромилися кинути в камеру ізолятора тимчасового утримування, щоб вона не заважала їм “шити” справу. Те, що справу не розслідували, а фабрикували, стало зрозуміло на суді. Як доказ вини “наркобарона” бабці Ганни правоохоронці притягнули в суд не гнилі рослини з бадиллям, а п’ятдесят майже двометрової висоти сухих стеблів коноплі. Та після експертиз, допитів у судовій залі понятих, інших судових дій було доведено, що міліцейські “докази” у справі — підробка. Коноплю, яку показували суддям, насправді вирощували та збирали десь далеко від обійстя пані Ганни.

15 серпня цього року Шевченківський райсуд міста Львова повністю виправдав Ганну Зубавленко. Та якби не професіоналізм адвоката селянки та принциповість судді, старенька мала всі шанси останок свого життя провести за ґратами.

Довідка «ВЗ»

За даними Всеукраїнської спілки громадських організацій “Рух протидії наркотикам та наркокорупції”, 90 відсотків українських старшокласників принаймні один раз вживали наркотики. Ці дані підтверджуються статистикою МВС. У квітні цього року правоохоронці провели всеукраїнську операцію “Генофонд”. Під час цієї операції у закладах освіти вилучили понад 30 кілограмів наркотиків, які продавали, так би мовити, під шкільними партами.

Схожі новини