Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Сам сміття сортую та інших закликаю»

Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з директором департаменту ЖКГ Львівської ОДА Назарієм Романчуком.

Львівська ОДА, яка перебрала на себе функції вивезення зі Львова відходів, нещодавно відновила сортування сміття (окремі контейнери - для пластику, паперу та скла). Це необхідно для того, щоб у рази зменшити об’єм відходів, які вивозять на полігони сусідніх регіонів. 70% сміття транспортують в інші області України, 30% - у п’ятнадцять районів Львівщини, які підписали так званий сміттєвий меморандум. Хоча Львівська ОДА добре справляється з вивезенням твердих побутових відходів,  чиновники Львівської міської ради час від часу повідомляють містян про чотири-шість майданчиків, де сміття все ж затримується... Ще одна проблема — чимало міст Львівщини не завжди вчасно отримують кошти за зберігання львівського сміття (гроші на це виділяють з бюджету Львова).

- Ефект  від  сортування сміття є, - впевнений директор департаменту ЖКГ Львівської ОДА Назарій Романчук (на фото). - Об’єм сміття, який вивозимо на інші полігони, зменшився на 20-30%. Після того, як Львівська ОДА взяла на себе повноваження з вивезення відходів з міста Лева, ми зібрали перевізників. Усі погодилися встановити на майданчиках контейнери для роздільного збору сміття — пластику, паперу і скла. Провели інвентаризацію усіх контейнерних майданчиків. Для роздільного збору нам ще бракує 20-30% контейнерів. Перевізники купують контейнери за свої кошти. «Беушний» коштує 3-4  тисячі гривень, новий — 6 тисяч.  Найбільший попит  на контейнери, куди скидають пластикові пляшки.

Усі перевізники уклали угоди з фірмами, які закуповують у них вторсировину — скло, папір, пластик. У цій галузі працюють десять компаній, тож ціни різні. За пляшку в середньому беруть три гривні за кілограм.

Якщо у нас буде налагоджена робота сортування та збуту, то роздільний збір буде запроваджено по всій Львівській області. Наразі цим займаються у Львові, Червонограді, Бориславі.

- Львів’яни вже готові сортувати сміття?

- Перевізники нарікають, що на окремих майданчиках Львова пластик чи скло кидають не в ті контейнери. Водночас за окремими адресами мешканці  дякують за контейнери для сортування відходів, просять поставити додаткові. Львівська ОДА популяризує роздільний збір відходів серед львів’ян. У школах та садочках — уроки на цю тему. Особисто сортую вдома сміття та інших закликаю до цього. Не знаю, чи роблять так само сусіди, бо приходжу з роботи пізно і не бачу їх.

- Чи вчасно перевізники вивозять відходи на полігони районів Львівщини? У львівській мерії кажуть, є кілька переповнених майданчиків...

 - Це не гори сміття, яке застоялося. Просто вчора туди мала приїхати машина, але сміття забрали аж вранці. Після бою кулаками не махають, а мерія хоче ще вставляти палиці в колеса... Кожен перевізник уклав угоду з полігонами. Нещодавно отримали 50 мільйонів гривень на облаштування полігонів, які приймають львівське сміття. Суми компенсації з бюджету Львова за вивезення ТПВ такі: на 2017 рік — 150 мільйонів гривень, на 2018 рік — 300 мільйонів гривень, на 2019 рік — 150 мільйонів.

Запроваджено систему зважування відходів. Вагові комплекси встановлено у трьох точках Львова — на ринку «Шувар», на вул. Шевченка та на ЛКП «Збиранка». В онлайн-режимі  бачимо маршрут машин: куди сміття вивозять, чи не скидають його деінде. Раніше цього не було, тому й були зловживання, зокрема, з коштами на вивезення відходів. Тепер Львівська ОДА значно економить бюджетні кошти на транспортуванні сміття на інші полігони. Бо платимо за те, що вивезли, а не за «повітря».

- Чи трапляються випадки несанкціонованого скиду відходів?

- Завдяки зважуванню сміття маємо базу даних машин і контроль за їх маршрутом. Два тижні тому дві фури викинули відходи при дорозі у Старому Яричеві. Нам зателефонували. По базі побачили, що в цьому винен перевізник АВЕ, який уклав угоду з Житомирським полігоном. Ми встановили водіїв цієї машини, інформацію передали в поліцію.

Фото прес-служби ЛОДА  та зі сайту «Щоденний Львів».

Схожі новини