Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Щоб доброякісне захворювання не переросло у злоякісне

Мастопатія молочної залози — доброякісне захворювання, що характеризується розростанням її тканин і появою ущільнень у вигляді вузлів. Захворювання найчастіше спостерігається у жінок дітородного віку. Мастопатія у чоловіків — явище рідкісне

Види захворювання:

  • дифузна (велика кількість ущільнень);
  • вогнищева (поодинокі вузли);
  • фіброзно-кістозна (наявність кіст, внутрішньопротокових папілом і фіброаде­ном).

Серед факторів, що провокують захво­рювання, в першу чергу необхідно назвати такі: штучне переривання вагітності і емо­ційне перенапруження, спадковість, три­вале перебування на сонці, травми грудей, патологія щитовидної залози та куріння. Крім того, у виникненні мастопатії велику роль відіграють стани, що характеризують­ся надлишком естрогену та малою кількіс­тю прогестерону.

Перші ознаки захворювання. До них відносять незрозумілі виділення із сосків, зміну кольору шкіри, наявність ущільнень, а також біль різної інтенсивності та трива­лості. Внаслідок прогресування хвороби може змінитися форма грудей і їхній об'єм. В окремих випадках спостерігається біль і збільшення пахвових лімфовузлів. Біль — основний симптом патологічних змін у залозі. Больовий синдром може поширю­ватися на лопатку, пахвову ділянку і руку. У процесі прогресування захворювання біль посилюється. Виділення із сосків: колір їх може бути різним, іноді можливе виділен­ня крові. Зміна форми молочної залози: збільшення, як правило, не пов’язане з менструальним циклом. Крім зміни форми, підвищена чутливість залоз і дискомфорт в ділянці живота. Лікування мастопатії пови­нно бути своєчасним і кваліфікованим.

Самообстеження — найважливіший ме­тод профілактики, який допоможе виявити патологічні зміни ще на ранніх стадіях. Про­водити його необхідно один раз на місяць. Самообстеження відбувається в спокійній обстановці перед дзеркалом, як правило, в першій половині менструального циклу. Жінкам, що приймають протизаплідні пре­парати, рекомендуємо здійснювати огляд в перший день після початку нової упаковки ліків.

Під час самообстеження жінці слід звернути увагу на такі моменти:

  • стан і колір шкіри;
  • наявність опуклих і втягнутих місць;
  • форму і ореолу сосків;
  • наявність судинного малюнка, лущен­ня і почервоніння.

Провокуючі фактори:

  • відсутність пологів;
  • грудне вигодовування менш ніж 1 мі­сяць після пологів або його відсутність;
  • аборт, в тому числі з приводу вагітнос­ті, що завмерла — 2 і більше разів;
  • стрес і проживання в областях з не­сприятливою екологією;
  • відсутність регулярного статевого життя;
  • несприятливий сімейний анамнез по жіночій лінії;
  • діабет і захворювання ендокринної системи; зайва вага.

Вузлова мастопатія. Захворювання проявляється у вигляді ліпом, внутрішньо­протокових папілом і кіст. Залежно від змін вирізняють фіброзну, залозисту і фіброзно-кістозну мастопатію. Основними симпто­мами захворювання є ущільнення в грудях, які мають чіткі обриси. Вузли можуть бути як в одній, так і в обох залозах. Вогнищева мастопатія вимагає ретельної діагностики, оскільки її симптоматика дуже схожа на злоякісні пухлини.

Дифузна мастопатія молочних за­лоз. Її відносять до початкової форми за­хворювання, що характеризується наяв­ністю ущільнень невизначеної форми. На відміну від вузлової мастопатії, патологічні зміни не мають чітких меж. Симптоматика дифузної мастопатії залежить від менстру­ального циклу. Набряк і ущільнення молоч­них залоз, больовий синдром з іррадіацією в лопатку і пахвову ділянку, а також дратів­ливість і порушення сну — клінічні прояви дифузної мастопатії. Слід зазначити, що всі симптоми наростають у другій фазі мен­струального циклу і значно зменшуються з настанням місячних.

Діагностика і лікування мастопатії. Основними методами діагностики захворю­вань молочних залоз є огляд, пальпація, уль­тразвукове дослідження і рентген. З додат­кових методів можливе призначення пункції патологічного новоутворення з подальшою біопсією. Лікування фіброкістозної мастопа­тії і вузлової мають деякі відмінності. Терапія дифузної форми найчастіше консерватив­на, чого не скажеш про вузлову мастопа­тію. Будь-яке лікування призначається після всебічного обстеження і проводиться під наглядом спеціаліста. Консервативне ліку­вання включає в себе нормалізацію гормо­нального фону, лікування хронічних запа­лень статевих органів і малого таза, а також лікування печінкових захворювань та про­філактику травм грудей. Ефективним допо­вненням до медикаментозної терапії стане гомеопатія, особливо коли йдеться про мастопатію під час вагітності. Однією з при­чин мастопатії є емоційне перенапруження, яке часто призводить до розбалансування гормональних циклів.

Використання народних методів для лікування. Робіть теплі компреси з листків малини, зварених у молоці. Для зменшення болю й набряклості подрібніть кілька цибу­лин нарциса, змішайте їх з густою рисовою кашею й прикладіть до ущільнень на грудях.

Цілющу силу мають компреси з сирої моркви, подрібненої на м’ясорубці, й соку граната: по 3 дні протягом 9 днів сумарно — морква + гранат, гранат + морква.

Змішайте 2 частини кореневища стягни­крову, 1 частину трави буркуну, 3 частини кропиви дводомної, 2 частини кореневища бадану, 4 частини листків подорожника, 4 частини листя петрушки, 2 частини полину гіркого. Залийте 1 ч. ложку суміші трав 1 склянкою окропу, настоюйте 30 хв, проці­діть. Не підсолоджуючи, випийте протягом дня перед їдою. Курс лікування 2−3 місяці.

Поставтеся уважно до свого здоров’я вже зараз. Профілактика завжди краща за лікування.

Нінель Кузнецька.