Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Холестерин має бути під контролем

Холестерин — жироподібна речовина, необхідна організмові для вироблення гормонів, будівництва клітинних мембран і нервових волокон. Підтримує міцність судинних стінок і разом із вітаміном С бере участь у їх відновленні. Проблеми виникають за його надлишку, коли холестерин осідає на стінках артерій, що призводить до виникнення атеросклерозу

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Атеросклероз — основа і провокатор практично всіх найпоширеніших сер­цево-судинних захворювань — іше­мічної хвороби серця, інфаркту міокарда, мозкового інсульту, ниркової недостатнос­ті. Найстрашніше, що всі патологічні зміни судин мають прихований перебіг. Високий холестерин «не болить» доти, поки громом не пролунає захворювання. Після 40 років дуже важливо вимірювати рівень холес­терину хоча б раз на рік. Ідеальний вміст холестерину у крові - 5,2 ммоль/л. Зона ризику атеросклерозу — 5,3−6,5 ммоль/л. Помірна гіперхолестеринемія — 6,5−8,0 ммоль/л. Ви в небезпеці - понад 8,0 ммоль/л.

Є різні способи тримати холестерин під контролем. Один із них — дієта. Ось «чор­ний» список продуктів, від яких варто від­мовитися або хоча б звести їх вживання до мінімуму. Це жирне м’ясо, жовтки яєць, жирні сири, сметана, вершки, вершкові йо­гурти, сирна маса, морозиво, здобна випіч­ка, майонез, алкоголь, жирна річкова і со­лона риба. Важливо розуміти, що їжа нам потрібна для відновлення енергетичних витрат організму. Щоб зрозуміти, чи ви го­лодні, можна уявити шматок чорного хліба. Якщо це викличе у вас слиновиділення — ви справді голодні. Корисні поради:

  • їжте не більше 3-х яєць на тиждень;
  • готуйте на оливковій і не смажте по­вторно на олії;
  • вибирайте знежирені різновиди мо­лочних продуктів;
  • використовуйте здорові способи при­готування їжі: краще запікати, варити, го­тувати на парі, тушкувати, а не смажити на вершковому маслі у клярі;
  • обмежте вживання напівфабрикатів і борошняних виробів: вони містять ба­гато насичених жирів, які вводяться для поліпшення смаку. Не лінуйтеся, читай­те етикетки, корисно хоч щось знати про продукт, який стане частиною вас самих;
  • їжте більше риби, ніж м’яса. Риба ба­гата на корисні жири Омега-3, що знижу­ють рівень холестерину. М’ясо має бути в меню 2−3 рази на тиждень. Віддавайте перевагу білому м’ясу птиці, жирну шкірку знімайте. Корисними вважаються м’ясо кролика, курки, індички;
  • їжте більше овочів і бобових, вони спо­вільнюють відкладення жирів і містять ре­човини, що знижують рівень холестерину;
  • ваза з фруктами на вашому столі до­речніша, ніж цукерки й крекери;
  • для регулювання рівня холестерину корисні волоські горіхи і мигдаль, норма 3−4 волоські горіхи і 8−10 мигдальних горі­хів на день;
  • боріться із зайвою вагою, оскільки вона свідчить про надлишок жиру і холес­терину;
  • часник — чудовий засіб для зниження рівня холестерину. Достатньо пів зубка на день, при цьому його заздалегідь, за 10 хвилин до їди треба подрібнити: тоді виді­ляється діюча речовина — аліцин;
  • корисно вживати родзинки, сік черво­ного винограду, прянощі;
  • починайте день із порції вівсянки. До­слідження вчених показали, що вона не лише знижує рівень холестерину, а й запо­бігає виникненню гіпертонії.

Юрій Червінський.