Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ознаки нестачі білка в організмі

Здається, що дефіцит білка — це щось неймовірне, адже він міститься в багатьох продуктах. Але суворі дієти і неправильне харчування цілком можуть обернутися нестачею однієї з найважливіших речовин для організму

Усі наші клітини складаються з білка, без нього оновлення тканин просто неможливе. Зараз у роз­винених країнах малий відсоток населення стикається з недоїдан­ням, але є й інші фактори, які при­зводять до дефіциту білка. Напри­клад, суворі дієти, деякі хвороби або непродумана відмова від їжі тваринного походження. Отже, як зрозуміти, що вам не вистачає білка?

Дефіцит білка можна визна­чити за зовнішнім виглядом. Во­лосся стає сухим і ламким, нігті розшаровуються, з’являються і посилюються зморшки тощо. Крім того, за нестачі білка почи­нає знижуватися вага, причому найбільше втрачається м’язової маси.

Інші ознаки нестачі білка пов’язані зі здоров’ям — варто за­думатися, якщо ви часто застуджуєтеся, важко одужуєте і отри­муєте травми там, де інші люди відбулися б маленьким синцем. За нестачі білка часто виникає відчуття втоми, причому це відчу­вається, як тільки встаєте з ліжка. Вдень з’являється сонливість, але навіть за сну понад 8 годин виспа­тися вдосталь не вдається.

У нормі людина повинна отри­мувати не менш ніж 0,8 грама біл­ка на кілограм маси тіла за добу, а за інтенсивних спортивних на­вантажень, стресів і відновлення після хвороби цю кількість реко­мендується множити на два, а іно­ді й на три.

Микола Воля.

Схожі новини