Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ложечку за маму, ложечку за тата». Як заохотити дитину їсти те, що ви готуєте

Тиск на малечу — погана тактика, яка може призвести до великих проблем у майбутньому, зокрема до ожиріння чи нервової анорексії

Фото pexels
Фото pexels

Заїдати гамбургерами й чипсами негативні емоції. Відмовлятися навіть від нежирного кефіру, гречки та яблук — і все заради того, щоб скинути кілограми, які насправді зайвими не є. Напихатися піцою від нудьги. Тамувати спрагу солодкими газованими напоями, бо «проста вода позбавлена смаку». Щодня харчуватися локшиною швидкого приготування, бо зварити навіть простенький овочевий суп ніколи… Більшість наших харчових звичок формується у дитинстві, й з віком вони чимраз більше впливають на наше самопочуття та здоров’я.

Генеральна директорка Львівського обласного цен­тру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко дала поради бать­кам, яким має бути раціон їхніх дітей та як привчити підростаюче покоління віддавати перева­гу здоровим продуктам.

  • Якщо помічаєте, що дити­на надто багато чи надто мало їсть, спробуйте з’ясувати при­чину. Це допоможе розв’язати проблему.
  • Не варто годувати малю­ків через силу. Намагайтеся «нагуляти» апетит. Споживання їжі має приносити задоволен­ня незалежно від віку. Страви повинні бути не лише смачни­ми, а й естетично оформлени­ми. Приємний запах і гарний вигляд їжі гарантовано «під­стьобнуть» апетит.
  • Ніколи не вирішуйте кон­фліктних ситуацій та не сваріть дитину під час прийому їжі.
  • Не слід примушувати дитя доїдати, якщо воно вже наїло­ся або їжа йому не смакує.
  • Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання, по­збавляючи нащадка того, що він любить.
  • Не привчайте дитину за­їдати або запивати неприємні емоції. Допоможіть малечі від­шукати спосіб, щоб прямо їх виразити, а не «заглушувати» цукерками.
  • Ставлення до їжі у роди­ні має бути шанобливим, од­нак не культивуйте її. Не про­являйте увагу й турботу, лише готуючи якісь страви. Не ви­ражайте любов до сина чи до­чки, купуючи їм солодощі. Кра­ще проведіть час усією сім'єю. Ось що по-справжньому цінне.
  • Дитині важливо відчува­ти, що її люблять, незалежно від того, як, коли та скільки чого вона з'їла, і що вона важливіша, ніж їжа й обставини з нею пов’язані.
  • Не варто обговорюва­ти худобу, повноту чи будь-які інші фізичні особливості вашої «кровинки». Тим паче за її при­сутності.

Схожі новини