Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За остеохондрозу наповніть організм вітамінами

Остеохондроз — неприємне захворювання, що зазвичай турбує людей похилого віку. Однак зараз усе частіше молодь до 25 років скаржиться на болі в шиї та попереку. Часто це пов’язане з малорухомим способом життя й годинами, проведеними в незручній позі перед комп’ютером

Саме тривале сидяче по­ложення викликає комп­ресію міжхребцевих дисків і, як наслідок, — звуження між­хребцевого простору. Спочатку біль лише періодично дає про себе знати, однак згодом може відбутися обмеження нервових корінців, і болючий синдром ста­не досить яскраво вираженим.

Вітамінотерапія спрямована на усунення внутрішніх причин, що викликають захворювання, поліпшення резистентності орга­нізму, відновлення ушкоджених тканин. Вживання вітамінів за ос­теохондрозу поліпшує засвоєння кальцію в кістках, сприяє зміцнен­ню хрящів, поліпшує проведення нервових імпульсів, прискорює регенерацію тканин, нормалізує чутливість, зміцнює імунітет.

Людям, що страждають від за­хворювань хрящів, у тому числі й остеохондрозу, рекомендують комплексне лікування вітаміна­ми. У цей комплекс входять:

  • вітамін, А (ретинол) зміцнює хрящову тканину, бере участь у кровотворенні;
  • вітаміни групи В:
  • В1 (тіамін) зміцнює імунітет, поліпшує живлення нервових тканин, підсилює білковий мета­болізм;
  • В2 (рибофлавін) забезпечує еластичність хрящової тканини;
  • В6 (піридоксин) зміцнює іму­нітет, збільшує м’язову силу;
  • В12 (ціанокобаламін) ней­тралізує запальні процеси, нор­малізує метаболізм.
  • Вітамін С (аскорбінова кис­лота) виводить токсини, зміцнює імунну систему, захищає тканини від ушкоджень, сприяє зниженню запалень і прискоренню загоєн­ня тощо;
  • вітамін D (кальциферол) сприяє накопиченню кальцію в кістках і хрящах (особливо D3);
  • вітамін Е (токоферол) — ан­тиоксидант.

Вітаміни групи B за остео­хондрозу є майже найважливі­шим елементом вітамінотерапії. Вони знижують виразність не­врологічних порушень, знімають больовий синдром. Вживати їх можна як у вигляді таблеток, так і ін'єкційно. Не можна змішувати В1, В6 і В12 в одному шприці, тому що вони в одних комбінаціях ней­тралізують один одного, в інших — можуть викликати алергічну ре­акцію.

Вітамін D, а особливо D3, спри­яє кращому засвоєнню кальцію організмом, зміцненню кісток і зв’язок. Багато фармакологічних компаній випускають комплексні препарати вітаміну D3 і кальцію.

Вітаміни, А і Е стримують ушко­дження хрящової тканини, ней­тралізуючи вільні радикали. Ці вітаміни необхідно вживати од­ночасно, тому що, з одного боку, вони захищають один одного від руйнування в кишечнику, а з ін­шого — взаємно посилюють дію в тканинах.

Крім препаратів з окремо взятою групою вітамінів, існують мультивітаміні комплекси, покли­кані заповнити нестачу й устано­вити баланс вітамінів в організмі.

Пацієнтам, у яких захворюван­ня на ранній стадії і не вимагає спеціального вітамінного курсу, а також усім тим, хто хоче уник­нути виникнення остеохондрозу, достатньо наповнити свій раціон продуктами, багатими вітамінами.

А — риб’ячий жир, молоко, вершкове масло, морква, зелена цибуля.

В1 — дріжджі (пивні, хлібні), хліб з висівками, рис, молочні продук­ти, м’ясо, горіхи.

В2 — печінка тварин, м’ясо, молочні продукти, яйця, гречана крупа, гриби, горіхи, дріжджі.

В6 — cоєві боби, висівки, овочі, м’ясо й риба, молоко, вершкове масло, яйця.

В12 — м’ясо, печінка тварин, яйця, молоко.

C — ківі, апельсин, червоний перець, помідори, капуста, ци­буля, петрушка, селера, шпинат, малина.

D — молочні продукти, вершко­ве масло, яйця.

Е — бобові, рослинна олія, яєч­ний жовток, печінка тварин.

Приймати вітаміни за остео­хондрозу необхідно протягом місяця, потім кілька місяців пе­рерви (щоб уникнути гіпервіта­мінозу). Потім курс повторюють. Таким чином за рік хворий про­ходить 2−4 курси вітамінотерапії.

Звичайно, вживання вітамінів за шийного остеохондрозу та ін­ших його форм істотно приско­рює видужання. Проте існують певні рекомендації з приводу харчування:

  • рекомендоване 6-разове харчування;
  • кількість калорій: 2500−2600 на добу;
  • скоротити споживання швидких вуглеводів;
  • скоротити споживання солі;
  • овочі вживати в сирому ви­гляді;
  • цукор замінити медом;
  • солодощі замінити сухоф­руктами;
  • виключити з меню каву, пря­нощі;
  • увести в раціон хондропро­тектори (холодці, кісткові буль­йони).

Крім правильного харчування й вітамінотерапії, відмовтеся від малорухливого способу життя, але уникайте різких або частих поворотів і скручувань тулуба, підйому тягарів ривком або три­валого їх утримання, частих зги­нально-розгинальних рухів в ді­лянці попереку.

Комплексний прийом медич­них препаратів і вітамінів за ос­теохондрозу, проходження курсів масажу й фізіотерапевтичних про­цедур, ведення здорового спосо­бу життя не лише знизять болючі і дискомфортні відчуття, а й допо­можуть вилікувати цю недугу.