Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дзвінок із Польщі в Україну: операцію вашому сину зробимо безоплатно

За хірургічне втручання такої складності треба було б заплатити приблизно стільки ж, як за операцію на серці

Відомий польський ортопед Роман Бжуска з юним українським спортсменом Назаром Сорокою. Операцію йому зробили успішно і безоплатно. Фото із домашнього альбому сім'ї Сорок.
Відомий польський ортопед Роман Бжуска з юним українським спортсменом Назаром Сорокою. Операцію йому зробили успішно і безоплатно. Фото із домашнього альбому сім'ї Сорок.

У клініці Святого Лукаша польського міста Бєльско-Бяла (Сілезьке воєводство) недавно з’явилася вишита картина від сім'ї українців Сорок зі села П’ятничани на Стрийщині. Це невеличкий презент медикам з братньої країни за їхній благородний вчинок, за їхню високу кваліфікацію. «Нехай цей скромний подарунок від нашої родини, — каже глава сімейства пан Володимир, — нагадує друзям-полякам про нашу повагу до них…»

Ця картина від вдячних українців тепер прикрашає клініку Святого Лукаша у Бєльско-Бялій.
Ця картина від вдячних українців тепер прикрашає клініку Святого Лукаша у Бєльско-Бялій.

14-річний школяр Назар Сорока займається дзюдо, не раз здобував нагороди на обласних і міжрегіональних змаганнях, фахівці пророкують йому успішне спортивне майбутнє. Але от біда: влітку, займаючись у тренувальному таборі у Славську хлопець отримав важку травму лівого плечового суглоба. З часом болі пригасли, однак після нових активних занять на татамі з плечем знову виникли проблеми.

Львівські медики порадили оперувати Назара, адже кожний новий різкий рух спричинятиме йому дискомфорт, на великому спорті можна буде поставити хрест. Доцент кафедри травматології Національного медичного університету ім. Данила Галицького Юрій Серафин порекомендував батькам хлопця звернутися до свого польського колеги Романа Бжуски із клініки Святого Лукаша у місті Бєльско-Бяла — бо в Україні операцій такої складності (артроскопічна операція Латерже), на жаль, не роблять. Пана Романа вважають медичним світилом, провідним у Польщі ортопедом, який оперує суглоби закритим способом, методом артроскопії, у західній Європі таких «спеців» всього декілька. До нього навіть пацієнтам з Жечі Посполитої потрапити не так просто…

— Ми зробили обстеження на магнітно-резонансному томографі, результати переслали у польську клініку, — згадує кореспондентові «Високого Замку» Володимир Сорока, батько юного спортсмена. — Звідти надійшов прайс, розцінки за послуги. Сума була чималою. Взяли паузу, бо треба було десь знайти кошти. Аж тут новий дзвінок із Польщі: операцію вашому синові ми зробимо безплатно. Я не очікував цього. Відразу не повірив, що нам пішли назустріч. Зі слів Юрія Серафина, др. Бжуска особисто звернувся до директора шпиталю і попросив його про безкоштовну операцію. Думаю, наші польські друзі зробили це з поваги до України і до українців.

Володимир Іванович не захотів називати суму, в яку мала б йому обійтися операція у Польщі. Але із медичних кулуарів ми дізналися, що може йтися щонайменше про чотири тисячі доларів. Приблизно стільки ж коштує складна операція на серці.

Пан Бжуска успішно прооперував Назара Сороку. У клініці дали йому на дорогу ліки і рекомендації. Хлопчина уже вдома, почувається добре. Про перенесену травму нагадує спеціальний корсет-орзет на руці. Ходитиме у ньому протягом місяця, приблизно стільки ж часу займе реабілітація. Назар сподівається, що після відновлення знову вийде на борцівський килим.

Схожі новини