Передплата 2024 ВЗ

Як розпізнати холеру і не допустити захворювання

Влітку 2022 року УНІАН повідомило, що Україні загрожують спалахи холери через катастрофічну ситуацію в Маріуполі та інших окупованих містах

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Жителі багатьох окупованих міст змушені жити в умовах антисанітарії і відсутності чистої води — ідеальних для спалахів холери. А заражені люди можуть поширити хворобу по країні.

Що це за хвороба

Холера — це гостра діарейна інфекція, збудником якої є кишкова бактерія. Пере­дається хвороба через заражену їжу і воду. Холера в більшості випадків переноситься легко, але в умовах антисанітарії і відсут­ності медичної допомоги летальність збіль­шується. Симптоми холери:

  • Сильна діарея і позиви в туалет до 10 разів на добу — основний симптом холери.
  • Сильне зневоднення, яке проявля­ється в сухості в роті і на губах, посиніння, сильна спрага.
  • Судоми в м’язах.
  • Різка задишка, постійна слабкість.
  • Підвищена температура і озноб, але шкіра залишається холодною.
  • Почуття переповненості шлунка.
  • Блювота.
  • Метеоризм і слабкий біль у шлунку.

Найважче хворобу переносять вагітні жінки. Через інфекцію вони можуть втрати­ти дитину. Небезпечна хвороба і для дітей. У них холера проявляється дуже частим проносом.

Лікування холери

За підозри на холеру зараженого обов’язково госпіталізують. Хворому признача­ють антибіотики і препарати для відновлення водно-сольового балансу. Через діарею хво­рий втрачає багато рідини, що загрожує зне­водненням організму. Тому у випадку холери життєво важливо пити багато води. Хворому готують сольовий розчин (1 ч.л. солі на 1 л води). За відсутності лікування можуть ви­никнути ускладнення: гостра ниркова недо­статність, судоми, кома, інфаркт міокарда.

Профілактика

Щоб уникнути зараження небезпечною хворобою, жителям несприятливих регіо­нів потрібно дотримуватися правил гігієни:

  • після туалету і перед їдою обов’язково мити руки з милом або обробляти їх анти­септиком;
  • пити тільки переварену воду;
  • не їсти продуктів сумнівного похо­дження, особливо сушену рибу;
  • термічно обробляти всі продукти хар­чування.

Підготував Юрій Червінський.

Схожі новини