Як розпізнати холеру і не допустити захворювання
Влітку 2022 року УНІАН повідомило, що Україні загрожують спалахи холери через катастрофічну ситуацію в Маріуполі та інших окупованих містах
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/475487/kholera.jpg)
Жителі багатьох окупованих міст змушені жити в умовах антисанітарії і відсутності чистої води — ідеальних для спалахів холери. А заражені люди можуть поширити хворобу по країні.
Що це за хвороба
Холера — це гостра діарейна інфекція, збудником якої є кишкова бактерія. Передається хвороба через заражену їжу і воду. Холера в більшості випадків переноситься легко, але в умовах антисанітарії і відсутності медичної допомоги летальність збільшується. Симптоми холери:
- Сильна діарея і позиви в туалет до 10 разів на добу — основний симптом холери.
- Сильне зневоднення, яке проявляється в сухості в роті і на губах, посиніння, сильна спрага.
- Судоми в м’язах.
- Різка задишка, постійна слабкість.
- Підвищена температура і озноб, але шкіра залишається холодною.
- Почуття переповненості шлунка.
- Блювота.
- Метеоризм і слабкий біль у шлунку.
Найважче хворобу переносять вагітні жінки. Через інфекцію вони можуть втратити дитину. Небезпечна хвороба і для дітей. У них холера проявляється дуже частим проносом.
Лікування холери
За підозри на холеру зараженого обов’язково госпіталізують. Хворому призначають антибіотики і препарати для відновлення водно-сольового балансу. Через діарею хворий втрачає багато рідини, що загрожує зневодненням організму. Тому у випадку холери життєво важливо пити багато води. Хворому готують сольовий розчин (1 ч.л. солі на 1 л води). За відсутності лікування можуть виникнути ускладнення: гостра ниркова недостатність, судоми, кома, інфаркт міокарда.
Профілактика
Щоб уникнути зараження небезпечною хворобою, жителям несприятливих регіонів потрібно дотримуватися правил гігієни:
- після туалету і перед їдою обов’язково мити руки з милом або обробляти їх антисептиком;
- пити тільки переварену воду;
- не їсти продуктів сумнівного походження, особливо сушену рибу;
- термічно обробляти всі продукти харчування.
Підготував Юрій Червінський.