Помірність у їжі та рух — і холецистит не загрожує
Виявивши у себе перші ознаки холециститу, людина зазвичай не надає їм особливого значення. Насправді ж гіркота у роті, ниючий біль у ділянці підребер'я — це тільки перші симптоми захворювання, яке згодом може перейти в жовчнокам’яну хворобу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/472913/kholesteryn.jpg)
— Здебільшого у виникненні хронічного холециститу винні ми самі, — вважає гастроентеролог вищої категорії Лариса Саєнко. — Їжа нашвидкуруч, смажена, гостра, недбале ставлення до власного здоров’я, — ось причини багатьох недуг. Найчастіше захворювання виявляється випадково під час проходження пацієнтом ультра-звукового дослідження, зазвичай в цих випадках люди приходять на прийом до гастроентеролога зовсім з іншого приводу. Виявивши «застійний жовчний міхур», необхідно негайно бити тривогу, тому що це пряма передумова до розвитку жовчнокам’яної хвороби.
— За якими симптомами можна розпізнати холецистит?
— Холецистит розвивається внаслідок наявності будь-якої інфекції в шлунково-кишковому тракті. Основними ознаками хронічного холециститу є біль у правому підребер'ї. Хронічний холецистит часто поєднується з панкреатитом, адже будь-яка висхідна інфекція з жовчного міхура може викликати запалення в підшлунковій залозі. При цьому людина відчуває ниючий біль, що посилюється під час ходьби, зміні положення тіла. Біль може віддавати в ділянку серця, при цьому мучать метеоризм, нудота, відрижка гірким повітрям.
— Чи можна сказати, що людина піддає своє здоров’я ризику, якщо за виникнення таких симптомів не звертається до фахівця?
— Звичайно. За підозри на холецистит краще звернутися до гастроентеролога, який призначить обстеження, а за його результатами — лікування. Це захворювання може роками мати безсимптомний перебіг, а потім перейти в гостру фазу або проявитися ускладненнями. Ймовірність такого результату — 85−90%. Основним проявом цього стану є інтенсивний та постійний біль у животі, нудота, блювота, підвищення температури тіла, збільшення частоти пульсу (від 80 до 120 ударів на хвилину і вище). Частий пульс — це грізний симптом глибокої інтоксикації та важких змін в організмі.
— Що найчастіше провокує холецистит? Як запобігти його виникненню?
— Насамперед, це невчасний прийом їжі. Наприклад, внаслідок повального захоплення всілякими дієтами відбувається збій в роботі травного тракту. За кожного своєчасного прийому їжі жовчний міхур скорочується і відбувається його випорожнення: жовч необхідна для кишкового травлення. Якщо прийом їжі пропущений, то жовч залишається в жовчному міхурі й змішується з жовчю, що надходить з печінки. Надлишок жовчі перетворюється на густу суміш, яка осідає в жовчному міхурі і стає основою для утворення жовчних каменів. Щоб уникнути цього, необхідно харчуватися регулярно, їжа повинна бути теплою, не гарячою. Оптимальний варіант — прийом їжі через кожні три години.
По-друге, санація осередків хронічної інфекції в організмі. Однією з причин хронічного холециститу є наявність інфекції в організмі.
— Як лікують холецистит?
— У випадку гострого запалення жовчного міхура потрібна термінова госпіталізація. Якщо холецистит викликаний жовчнокам’яною хворобою і медикаментозне лікування не допомогло, потрібне хірургічне втручання. За хронічного холециститу кращий метод лікування — дієта. Хочу дати деякі рекомендації тим, хто вже страждає від цієї недуги. Здорові люди можуть використовувати їх з метою профілактики: необхідно включити у свій раціон рослинні олії (краще — оливкову), які викликають скорочення жовчного міхура, а значить — його випорожнення. Ще одна порада: необхідно більше рухатися — це дозволить запобігти застійним явищам у жовчі.
Наголошую: лікування хронічного холециститу може призначити тільки кваліфікований фахівець після проведеного обстеження.