Передплата 2024 ВЗ

Помірність у їжі та рух — і холецистит не загрожує

Виявивши у себе перші ознаки холециститу, людина зазвичай не надає їм особливого значення. Насправді ж гіркота у роті, ниючий біль у ділянці підребер'я — це тільки перші симптоми захворювання, яке згодом може перейти в жовчнокам’яну хворобу

Холецистит. Фото ілюстративне
Холецистит. Фото ілюстративне

— Здебільшого у виник­ненні хронічного холе­циститу винні ми самі, — вважає гастроентеролог вищої категорії Лариса Саєнко. — Їжа нашвидкуруч, смажена, гостра, недбале ставлення до власного здоров’я, — ось причини багатьох недуг. Найчастіше захворювання виявляється випадково під час проходження пацієнтом ультра-звукового дослідження, зазвичай в цих випадках люди приходять на прийом до гастроентеролога зо­всім з іншого приводу. Виявивши «застійний жовчний міхур», необ­хідно негайно бити тривогу, тому що це пряма передумова до роз­витку жовчнокам’яної хвороби.

— За якими симптомами можна розпізнати холецистит?

— Холецистит розвивається внаслідок наявності будь-якої інфекції в шлунково-кишково­му тракті. Основними ознаками хронічного холециститу є біль у правому підребер'ї. Хронічний холецистит часто поєднується з панкреатитом, адже будь-яка ви­східна інфекція з жовчного міху­ра може викликати запалення в підшлунковій залозі. При цьому людина відчуває ниючий біль, що посилюється під час ходьби, зміні положення тіла. Біль може відда­вати в ділянку серця, при цьому мучать метеоризм, нудота, від­рижка гірким повітрям.

— Чи можна сказати, що лю­дина піддає своє здоров’я ри­зику, якщо за виникнення таких симптомів не звертається до фахівця?

— Звичайно. За підозри на хо­лецистит краще звернутися до гастроентеролога, який при­значить обстеження, а за його результатами — лікування. Це за­хворювання може роками мати безсимптомний перебіг, а потім перейти в гостру фазу або про­явитися ускладненнями. Ймовір­ність такого результату — 85−90%. Основним проявом цього стану є інтенсивний та постійний біль у животі, нудота, блювота, підви­щення температури тіла, збіль­шення частоти пульсу (від 80 до 120 ударів на хвилину і вище). Частий пульс — це грізний симп­том глибокої інтоксикації та важ­ких змін в організмі.

— Що найчастіше провокує холецистит? Як запобігти його виникненню?

— Насамперед, це невчасний прийом їжі. Наприклад, внаслідок повального захоплення всілякими дієтами відбувається збій в ро­боті травного тракту. За кожного своєчасного прийому їжі жовчний міхур скорочується і відбувається його випорожнення: жовч необ­хідна для кишкового травлення. Якщо прийом їжі пропущений, то жовч залишається в жовчному міхурі й змішується з жовчю, що надходить з печінки. Надлишок жовчі перетворюється на густу су­міш, яка осідає в жовчному міхурі і стає основою для утворення жов­чних каменів. Щоб уникнути цього, необхідно харчуватися регулярно, їжа повинна бути теплою, не гаря­чою. Оптимальний варіант — при­йом їжі через кожні три години.

По-друге, санація осеред­ків хронічної інфекції в організмі. Однією з причин хронічного хо­лециститу є наявність інфекції в організмі.

— Як лікують холецистит?

— У випадку гострого запа­лення жовчного міхура потріб­на термінова госпіталізація. Якщо холецистит викликаний жовчнокам’яною хворобою і ме­дикаментозне лікування не допо­могло, потрібне хірургічне втру­чання. За хронічного холециститу кращий метод лікування — дієта. Хочу дати деякі рекомендації тим, хто вже страждає від цієї недуги. Здорові люди можуть використо­вувати їх з метою профілактики: необхідно включити у свій раціон рослинні олії (краще — оливкову), які викликають скорочення жов­чного міхура, а значить — його випорожнення. Ще одна порада: необхідно більше рухатися — це дозволить запобігти застійним явищам у жовчі.

Наголошую: лікування хроніч­ного холециститу може призначи­ти тільки кваліфікований фахівець після проведеного обстеження.