Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зберігаймо судини здоровими

На жаль, більшість людей не замислюються про підтримку здоров’я кровоносних судин аж до появи перших неприємних симптомів…

Колаж з відкритих джерел
Колаж з відкритих джерел

Нормальне функціонування серцево- судинної системи є запорукою доброго здоров’я всього організму. Правильний обмін речовин і повноцінне живлення внутрішніх органів безпосередньо залежать від безперешкодного кровотоку судинами — важливою «транспортною» системою нашого організму. Сучасний ритм життя супроводжується постійним поспіхом, гіподинамією, стресами, а додайте ще несприятливу екологію та ін. фактори — все це призводить до швидкого зношування судин і серця, відкладення холестерину, розвитку та прогресування атеросклерозу. Як зберегти судини здоровими, розповідають фахівці.

«У нормальному стані стінка судини гладка, еластична і, за необхідності, може розширю­ватися або, навпаки, скорочуватися, забезпечуючи таким чином тканини організму всім необхідним для повно­цінної життєдіяльності, — розповідає су­динний хірург Тарас Іваницький. — На жаль, більшість людей не замислюються про підтримку здоров’я кровоносних судин аж до появи перших неприємних симптомів: перепади тиску, погана пе­реносимість холоду або спеки, підвище­на стомлюваність, запаморочення, по­темніння в очах, відчуття скутості м’язів, холодні кінцівки».

Найбільш поширеними причинами проблем із судинами є шкідливі звички (куріння, алкоголізм), стрес, малорух­ливий спосіб життя. За рекомендацією професора ЛНДМУ Ігоря Кобзи, для того, щоб надовго зберегти пружність судин і без ліків підтримувати їхній нор­мальний тонус, слід дотримуватися трьох основних пунктів: «Не курити — на­самперед, бо нікотин надзвичайно шкід­ливий для судин. Другий пункт — актив­ний спосіб життя! Якнайбільше рухатися — це тренує судини. І третій пункт — раці­ональне харчування».

Основний принцип збалансованого меню полягає в різноманітності продук­тів і наявності в них життєво необхідних речовин. «Для зміцнення стінок судин дуже важливі вітаміни-антиоксиданти A, C, E, тому обов’язково включайте в раціон овочі та фрукти, до складу яких вони входять, — томат, горох, картопля, капуста, перець, смородина, лимон, петрушка, шпинат, зелена цибуля та ін., — рекомендує нутриціолог Валентина Шаповал. — Покращують мікроцирку­ляцію і зменшують ламкість дрібних су­дин натуральні продукти (фрукти, ягоди, зелень), що містять комплекс біологічно активних компонентів — так званих біо­флавоноїдів. Ефективні для судин нера­фіновані олії (оливкова, лляна, кунжутна, шипшинова, гарбузова, кокосова), які є джерелом цілої низки ангіопротекторів — поліненасичених жирних кислот (оме­га-3, -6, -9), незамінних амінокислот, мі­нералів та вітамінів. Крім того, вживайте продукти, що містять харчові волокна (каші, хліб з борошна грубого помелу). І не слід забувати про споживання до­статньої кількості білка — головного бу­дівельного матеріалу для наших судин. Як відомо, одним з найважливіших тва­ринних білків є колаген, який у великій кількості міститься в м’ясі птиці, ялови­чині, свинині, рибі. Слід відмовитися від споживання копченостей і смаженої їжі, жирних сортів м’яса».

Чудовим тренінгом для судин є за­гартовування і заняття фізкультурою (біг, плавання, їзда на велосипеді, лижі, навіть проста ходьба). Крім того, це ще хороший старт для профілактики про­студних захворювань. «Тривалість вод­них процедур і перепади температур, так само, як інтенсивність фізичних на­вантажень, повинні бути дозованими, добре продуманими і регулярними, — наголошує інструктор ЛФК, маса­жист-реабілітолог Орест Ривак. — Не слід починати загартовування з ходіння босоніж по снігу або обливання кри­жаною водою на морозі. На першому етапі достатньо контрастного душу чи обтирання з мінімальним (10 — 15 гра­дусів С) перепадом температури води. Зрозуміло, в літньому віці надмірна фі­зична активність може виявитися небез­печнішою за гіподинамію, тому для не­тренованих людей оптимальні пішохідні прогулянки на свіжому повітрі, заняття гімнастикою або посильна фізична ро­бота на присадибній ділянці».

Лікарі рекомендують пацієнтам, старшими за 45 років, регулярно сте­жити за рівнем холестерину і глюкози у крові, контролювати артеріальний тиск. Якщо близькі родичі перенесли інфаркт або інсульт, хворіли на цукровий діабет, — скринінг слід проходити раз на 3 місяці.

Популярне за добу

Популярне за тиждень