Передплата 2024 «Добрий господар»

Від порожніх коридорів — до постійних відзнак

Як команда медиків за рік осучаснила поліклініку на Левандівці

Третя міська поліклініка Львова — яскравий приклад того, як від занепаду можна перейти до розвитку. Її стрімке піднесення та мотивація персоналу викликає впевненість, що незабаром поліклініка за рівнем послуг зможе не поступатися приватним медзакладам.

«Коли я прийшов на посаду, ми були в шаленій борговій ямі. У нас було мінімум потрібного сучасного обладнання, але, на щастя, був хороший колектив, і це найважливіше», — розповідає про стан речей Мирослав Дроник, генеральний директор «3-ї міської поліклініки м. Львова».

Пан Мирослав зазначає, що на сьогодні поліклініка підписала вже дванадцять пакетів з НСЗУ (Національна служба здоров’я України), а трохи більше, ніж рік тому, таких пакетів було «аж» цілих два. Такі результати наочно доводять успішність роботи працівників поліклініки.

До приходу нової команди та Мирослава Дроника на пост гендиректора коридори левандівської поліклініки були напівпорожніми. На жаль, медзаклад не був популярним, адже не міг надати допомогу на належному рівні.

Натомість зараз ситуація протилежна: поліклініка заповнена людьми, лікарі активно працюють. З’явилося багато нововведень. Зокрема нові апарати, постійне підвищення кваліфікації лікарів, відновлено роботу лабораторії, створено нові відділення та, відповідно, послуги. Як платні, так і безкоштовні. Тепер у поліклініці багато звернень щодо первинної медичної допомоги до сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, а також вторинної - до хірургів, пульмонологів тощо.

Розвивається й лабораторія поліклініки, яка складається з кількох підрозділів: клінічна, біохімічна, імуно-серологічна та бактеріологічна. Саме тому у поліклініці є можливість виконувати широкий спектр лабораторних досліджень на обладнанні провідних виробників світу.

Також до заслуг клініко-біологічної лабораторії необхідно додати щомісячний контроль результатів аналізів за допомогою міжнародної схеми зовнішньої оцінки якості PREVECAL — International External Quality Assessment Scheme, Барселона, Іспанія, з котрою лабораторія співпрацює вже понад 5 років. Нещодавно лабораторія пройшла акредитацію та отримала сертифікат терміном на 5 років.

«Ми постійно впроваджуємо нові методики лабораторних досліджень. Одними з останніх є визначення вітаміну Д, Д-димерів та скринінг вагітності», — зазначає генеральний директор «3-ї міської поліклініки м. Львова» Мирослав Дроник.

3-тя міська поліклініка — одна з небагатьох у Львові, яка має чіткий поділ лікарів на педіатрів та терапевтів, що є великою перевагою. Адже для лікування дітей потрібні особливі знання, якими не завжди володіє лікар-терапевт. Працівники поліклініки називають це «чистою педіатрією» — назва, дає чітке розуміння суті послуги.

«Лікар-педіатр 6 років вивчає особливості перебігу усіх захворювань у дітей, лікування яких справді відрізняється від лікування дорослих. Наприклад, є препарати, які заборонено призначати дітям.

Також є суто дитячі хвороби, не притаманні дорослим людям, зокрема інфекційні. Лабораторні показники норми теж різняться. Педіатр, набувши досвіду, одразу бачить «червоні прапорці», на які треба негайно звернути увагу, і, спираючись на них, планує подальші дії.

Тож є багато особливостей, на які повинен зважати лікар-педіатр у роботі з маленькими пацієнтами, тож завдяки знанням і досвіду робить це, звісно, краще за терапевта", — розповідає завідувачка дитячим поліклінічним відділенням п. Тетяна Васильєва.

Жінки в поліклініку звертаються не лише в ролі мами. Жіноча консультація у 3-ій поліклініці дуже популярна, до лікарів цього відділення регулярно звертаються пацієнтки, зокрема вагітні, яких лікарі «ведуть» аж до пологів.

«Жіноча консультація нашої поліклініки — це насамперед висококваліфікована медична допомога жінкам у різні періоди життя. Від першого візиту до гінеколога, спостереження вагітності, профілактичних оглядів до лікування гормональних порушень — наші лікарі стануть надійним помічником для кожної жінки.

Послідовна гінекологічна допомога важлива для збереження жіночого здоров’я, забезпечення високої якості життя кожної жінки. Регулярні щорічні відвідування гінеколога — це чудова можливість краще розуміти своє здоров’я та профілактика захворювань, які можуть нести загрозу життю", — зауважила завідувачка жіночої консультації п. Наталія Лащик.

Ще однією послугою, яку вдалося вивести на особливий рівень, це реабілітація. У відділення фізичної та реабілітаційної медицини поліклініки часто звертаються люди з хворобами опорно-рухового апарату і неврологічними патологіями, де отримують фахову допомогу. Кабінети завжди заповнені пацієнтами, кількість яких постійно зростає. Саме тому зараз навіть планується розширення, зокрема — збільшення кількості спеціалістів відділення.

«Наше відділення фізичної та реабілітаційної медицини відносно нове, але за короткий час реабілітація пацієнтів після травм та різноманітних неврологічних проблем стала дуже популярною послугою серед пацієнтів. На заняття з фізичними терапевтами та ерготерапевтами приходять діти, дорослі та люди похилого віку. Також до нас часто почали приходити військові, котрі потребують фахової реабілітації після травм, контузій та поранень.

Реабілітація — процес тривалий і потребує терпіння та наполегливості не лише самого постраждалого, а й професіоналізму, чуйності та терпіння медичного персоналу" - ділиться думками завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини п. Оксана Косоноцька.

Варто зазначити, що поліклініка відновила проходження медоглядів. Це питання було досить гострим, тому його успішне вирішення стало ще однією перемогою для команди. Активно проводяться медичні огляди працівникам «критичної інфраструктури» міста та області, різним харчовим та промисловим підприємствам. Проводиться також психофізіологічне дослідження.

«Цього року 3-тя поліклініка — одна з трьох медичних установ, яка завдяки Міській програмі розвитку розпочинає роботу над проведенням безкоштовних медичних оглядів працівників освіти, які будуть тривати протягом наступних 5-ти років, а це приблизно 4500 освітян щороку», — зазначає медичний директор з лікувальної роботи п. Наталія Мельничук.

За останні роки в поліклініці багато що змінилося в кращий бік. Підтвердженням цього є постійні нагороди, які останнім часом отримала і продовжує отримувати поліклініка та її медичний персонал.

Але найголовніша відзнака для поліклініки та кожного лікаря — вдячні пацієнти, яких з кожним днем стає все більше й більше.

Цей матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки за підтримки Програми Уряду Великої Британії «Good Governance Fund», наданої від імені народу Великої Британії.Відповідальність за зміст цього матеріал, який необов’язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, UK aid або Уряду Великої Британії, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту № 7 201 2118C00001

Схожі новини