Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Китаї виявили не відомий раніше вірус: заразилося щонайменше 35 людей

Хвороба схожа на «Ніпах», збудник якої вважається одним з найнебезпечніших у світі

Китайські та сингапурські вчені ідентифікували новий вірус — геніпавірус тваринного походження, якому дали назву Langya henipavirus. Перші випадки передачі збудника від тварини до людини зафіксували у східній провінції Шаньдунь та центральній провінції Хенан, розташованих по сусідству. Про це повідомив авторитетний міжнародний медичний журнал New England Medicine.

Наразі відомо про 35 хворих. Всі з них мали гарячку, більш як половина — відчуття вто­ми. Кожного другого турбував ка­шель, втрата ваги та біль у м’язах. Кожен третій скаржився на нудо­ту, блювоту і головний біль. У 35% хворих лікарі виявили порушення функції печінки, у 8% - збої у ро­боті нирок. Результати загального аналізу крові в деяких пацієнтів показали зниження рівнів тром­боцитів та лейкоцитів, а це — сиг­нал, що організм атакувала сер­йозна інфекція і він кинув всі сили на боротьбу з нею.

До сьогодні науці було відомо про два геніпавіруси, які є небез­печними для людей — «Ніпах» та «Хендра». Хвороби, які вони ви­кликають, можуть мати безсимп­томний перебіг, а можуть і тяжкий, що закінчується смертю. «Ніпах» вважається однією з найбільш не­безпечних інфекцій у світі, бо від нього немає ліків, а 40−75% паці­єнтів з цим діагнозом помирає.

Носіями геніпарусів в дикій природі є кажани, а також гризу­ни й землерийки. Антитіла вияв­ляли у кіз та собак, а це означає, що свійські й домашні тварини також можуть інфікуватися. Чи мо­жуть передавати вірус людині? Чи може людина заражатися від іншої людини? Наразі невідомо. Вчені, які виявили новий геніпаві­рус, закликають не панікувати, але водночас і не втрачати пильності.

Як пояснює лікар-інфекціо­ніст, автор 45 наукових публі­кацій Віктор Петров, зоонози (інфекційні захворювання людей, джерелом яких є інфіковані тва­рини) володіють невичерпним епідеміологічним потенціалом, оскільки імунна система людини не здатна їх ідентифікувати. В ор­ганізмі птахів і ссавців циркулює приблизно 1,67 млн вірусів. При­близно половина з них може вия­вити патогенний потенціал і щодо людини, як це свого часу зробили MESR, SARS-CoV2, вірус імуно­дефіциту людини чи вірус Ебола. Причина — антропогенний вплив на навколишнє середовище. Не всі зоонози є небезпечними, але деякі - смертельно небезпечні.

Нагадаємо, у Китаї, у південній провінції Хайнань, розташованій на однойменному острові, зафік­сували найбільший за останні два роки спалах COVID-19. Торік тут виявили лише двох хворих, а сьо­годні їх — понад 1400. Сплеск за­хворюваності місцева влада пояс­нила послабленням карантинних обмежень, коли на острів почали масово їхати внутрішні туристи.

Захворюваність на коронавірус поволі, але зростає в усьому світі, зокрема в Україні. За повідомлен­ням міністра охорони здоров’я Ві­ктора Ляшка, за останній тиждень в Україні виявили 2,8 тисячі ви­падків коронавірусної інфекції. Це — на 800 більше, ніж тиждень тому.

Схожі новини