Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коли день перемоги над Японією був вихідним...

Про що писала газета «Вільна Україна» 1947 року.

1947 року газету редагував журналіст, письменник А. Хижняк.

Перший номер “Вільної України” в 1947 році відкривається рядками вірша поета Володимира Сосюри. Наведемо фрагмент вірша:

“Щоб на землі не знать ні горя, ні тривоги,

Щоб ми в ці світлі дні ще краще стали жить,

За рідного вождя, за щастя перемоги

Бокали ми зняли в цю новорічну мить...”.

Це той Володимир Сосюра, який написав безсмертного вірша “Любіть Украї­ну”. Це він один із письменників рятував у такий спосіб своє життя...

~

Хто би міг подумати, що 1947 року вуглерозвідники у Буському районі на Львівщині пересікли на глибині 291 м шар кам’яного вугілля донецького типу потужністю 70 сантиметрів, цілком придатного до видобутку. Здається, далі розвідки справа тоді не пішла. Зверніть увагу на слова “ вугілля донецького типу”...

~

З Одеси з теплохода “Львов” через газету “Вільна Україна” передано новорічний привіт та щире поздоровлення львів’янам зі святом. В газеті опубліковано статтю капітана теплохода “Львов” А. Ворожбієва про героїчні справи екіпажу теплохода в роки війни з нацистами.

~

А ще була надрукована телеграма з Киє­ва. “З новим роком, дорогі друзі! Львів не тільки місто, де я народився, — тут минули мої молоді роки, у Львові я став уперше на хисткі підмостки сцени... Я завжди почуваюся справжнім львів’янином, чую себе серед вас у нашому рідному Львові...”. Підпис — Амвросій Бучма, народний артист Союзу РСР... Це людина легендарної долі. Народився 1891 року у Львові. Створював різні театри в Галичині і на Великій Україні. Вою­вав у складі австрійської армії у роки Першої світової війни. За ляпас офіцеру був засуджений до смертної кари, але його врятував російський полон... Відійшов в інший світ 1957 року. Залишив по собі акторську школу Амвросія Бучми...

~

У повоєнний час був великий голод на кадри. Особливо на працівників швейної і взуттєвої промисловості. Адже людей треба було одягнути і взути. Найбільший дефіцит — взуття. Ось одне з оголошень:

“Львівській взуттєвій фабриці (вул. Мартина, 30) потрібні: заготівельники, закрійники, взуттєвики, штампувальники, конструктор, бухгалтери, ковалі, штукатури, маляри, столяри, тесляри, електромонтери, токарі, слюсарі-водопровідники, робітники різних кваліфікацій”. У кінці є припис: “Фабрика має їдальню”.

Це оголошення в газеті повторюється в інших номерах протягом півроку...

“Львівська взуттєва артіль “Вільна праця” приймає замовлення на масове пошиття різного взуття з матеріалу замовника. Адреса: Львів, вул. Городецька, 12”.

До відома власників радіоприймачів, що зареєстрували свої приймачі в 1946 році, — негайно внесіть абонентну плату за користування приймачами в 1947 році. Прийом абонентної плати проводиться на головному поштамті”.

Від себе додаю, що реєстрували також й провідні радіоточки і брали за них плату в сумі 10 карбованців у місяць. З 1953 року плату знизили до 5 карбованців, після реформи 1961 року плата дорівнювала 50 копійкам.

~

З “Вільної України” дізнаємося, що Указом Президії Верховної Ради СРСР від 2 вересня 1945 року день перемоги над Японією 3 вересня було проголошено неробочим днем. Але через два роки той же владний орган вирішив вважати з вересня робочим днем... Президія Верховної Ради СРСР постановила “вважати день 3 вересня, свято перемоги над Японією, робочим днем...”.

~

Війна закінчилася — можна було подумати про влаштування особистого життя. За 1946 рік, порівняно з 1945 роком, кількість шлюбів збільшилась майже на 2 тисячі. У призначений день працівники загсу в святковій обстановці зустрічають молоду пару і урочисто, при свідках, оформляють реєстрацію шлюбу...

~

Хотів би вивести із забуття цікаву львівську футбольну команду, яку мало хто пам’ятає.

У номері від 7 вересня читаємо: “Команда “Самольот” (Львів) у фінальній зустрічі в Москві успішно провела матч з одноклубною командою Якутської республіки і виграла його з рахунком 2:1”.

У тому сезоні головна футбольна команда Львова “Спартак” брала участь у змаганнях на першість СРСР серед команд другої групи по українській зоні. Наприклад, у місті Сталіно з командою “Шахтар” львів’яни спочатку програли 0:5, в другій зустрічі перемогли — 2:0.

А у Львові в двобої з “Динамо” (Ворошиловград) львівські спартаківці теж спочатку програли 2:4, другу зустріч виграли — 4:2.

У 1947 році за львівський “Спартак” виступали: Яків Зуб (воротар), Володимир Ханенко, Володимир Дощечкін, Ярослав Шпиталь, Анатолій Музикантов, Григорій Гаврас, Володимир Оніщенко, Карл Міклош, Мирослав Турко (капітан команди), Юрко Зубач, Вацлав Овсік. Запасні: В. Курдина, В. Газда, М. Волков. Старший тренер команди М. Ф. Печений... Можливо, ці прізвища викличуть хвилю ностальгії у любителів футболу старшого віку.

Схожі новини