Передплата 2024 «Добрий господар»

73 роки тому почалося повстання у Варшавському гетто

  • 19.04.2016, 12:56
  • 4 639

19 квітня 1943 року єврейські підпільні організації Варшави почали збройне повстання проти нацистів.

19 квітня 1943 року в Варшавському гетто почалося збройне повстання, яким керували підпільні організації - Єврейська бойова організація і Єврейський військовий союз. Повстання почалося, коли в гетто проживало близько 50-70 тисяч євреїв.

В обід біля Пам’ятника Героям Гетто у варшавській дільниці Муранув розпочнеться врочисте вшанування пам’яті полеглих. А в Музеї історії польських євреїв POLIN Товариство євреїв комбатантів вшанує медалями заслужених осіб польсько-єврейського діалогу.

Директор Музеїю Даріуш Столя наголосив, що Варшава є єдиним містом в Європі, де відбулося два повстання проти німецької окупації. На його думку, повстання в гетто та Варшавське повстання — це найбільш трагічні моменти історії польської столиці.

19 квітня в бій пішло 1000-1500 євреїв, яких підтримала частина місцевих жителів. Повстанці щодня протистояли двом тисячам німецьких солдатів. Невеликими групами євреї чинили опір німцям до 16 травня 1943 року. У цей день німці оголосили про завершення пацифікації і висадили в повітря Велику синагогу (найбільша синагога Варшави, що знаходилась на вулиці Тломацке). Це стало знаком остаточної ліквідації варшавського гетто.

В результаті зіткнень загинули близько 6-7 тисяч євреїв, 7 тисяч були страчені, а ще 7 тисяч - вивезені в концтабір в Треблінці. 36 тисяч євреїв з Варшавського гетто були вивезені і страчені в Аушвіці і Майданеку. Число втрат з німецької сторони невідоме, імовірно воно склало до декількох сотень чоловік.

Джерело: Польське радіо