Передплата 2024 «Добрий господар»

Софі Лорен кохала і була коханою

У цьому секрет нев’янучої краси 80-річної легенди кінематографа

20 вересня виповнюється 80 років легенді світового кіно — італійській акторці Софі Лорен. Її неодноразово називали найгарнішою акторкою у світі. Софі Лорен — володарка почесних премій всіх основних кінофестивалів — Каннського (1961), Венеціанського (1958, 1998, 2002), Московського (1965, 1997), Берлінського (1994), у Сан-Себастьяні (1974). Лауреат п’яти премій «Золотий глобус» і двох “Оскарів”. У районі Етобікоу в Торонто одну з вулиць назвали на честь Софі Лорен. Софі Лорен — володарка зірки під номером 2000 на голлівудській Алеї слави.

Софія — грецькою муд­рість. Вона і справді мудро розпорядилася своїм життям, досягла усього того, про що інші жінки можуть лише мріяти: щасливо склалася кар’єра, щасливе подружжя, щасливе материнство.

Софі Лорен (при народженні — Софія Віллані Шиколоне) народилася в Римі 20 вересня 1934 року у госпіталі для незаможних. Її маму, Ромільду Віллані, постійно переслідувало невезіння. Невдала провінційна актриса, викладач гри на фортепіано, на додачу стала матір’ю-одиночкою. Батько дівчинки (за деякими даними — інженер, за іншими — актор пересувного театру), за яким Ромільда поїхала в Рим, але коханий так і не одружився з нею. Ромільді довелося повернутися у рідне село Піццуолі. Згодом Софі Лорен сказала в інтерв’ю: “Я не італійка, я — неаполітанка!”. Ромільда все ж сподівалася, що батько її дочки одружиться з нею, тому і зважилася на другу дитину від нього, однак її мрія так і не здійснилася. Доньки Софія і Анна Марія залишилися безбатченками. У старій халупі на березі моря, у злиднях Софія і її сестра провели свої дитячі роки.

У юності Софію називали «Стеккетто», що означає «жердинка» — за високий зріст (174 см) і худорлявість. Однак до 15-ти років Софія з гидкого каченяти перетворилася на красиву струнку дівчину, і Ромільда Віллані вирішила втілити у доньці свою нездійсненну мрію. Юна Софія перемогла у конкурсі «Принцеса моря» на неаполітанському пляжі, а через рік взяла участь у конкурсі краси “Міс Італія-1950”, де завоювала титул “Міс Витонченість”.

На цьому конкурсі її помітив відомий кінопродюсер Карло Понті, який запропонував Софії 7-річний контракт. Стосунки пари з 22-річною різницею у віці зайшли далеко за межі “виробничих”.

Софі Лорен ніколи не знала батька, зате хотіла мати справж­ню сім’ю, доброго чоловіка, за яким би почувалася, як за кам’яною стіною. Саме такого вона бачила у немолодому міланському адвокатові Карло Понті, який очолював кінокомпанію Понті — Де Лаурентіс. Та, на жаль, у нього була сім’я — дружина і двоє дітей.

Її вже не тішили зйомки в кіно, шалена популярність, привабливі пропозиції. У неї було все, крім того, чого вона жадала найбільше на світі, — власної родини. Карло розумів її, любив і розлучився б негайно, якби не одне велике «але». Процедура розлучень в Італії пов’язана з безліччю труднощів, а в ті часи розлучення було й зовсім неможливе. Справа не зрушувалася з мертвої точки, чекати дозволу було нестерпно важко, і Софі вирішила взяти ситуацію у свої руки.

На зйомках голлівудського фільму «Гордість і пристрасть» познайомилася зі своїм давнім кумиром — Кері Грантом. Статний красень заволодів її увагою на весь знімальний період, і сам потрапив у чарівний полон її очей. Приїжджаючи провідати кохану, Карло бачив явні знаки уваги, які Кері виявляв до партнерки по фільму, а Софі не ховала від Понті оберемки квітів і відверто фліртувала з Грантом. Вона дала Понті зрозуміти, що він може її втратити, якщо не зробить вибору. Карло підняв всіх своїх адвокатів і знайшов вихід — він розлучиться з дружиною в Мексиці і там же одружиться зі своєю Софі.

Закохані одружилися, але на них чекав черговий удар — Ватикан не визнав розлучення, оформлене не на території Італії, і оголосив шлюб Карло з Лорен недійсним. На «молодят» звалилося обурення суспільства, їм довелося покинути Італію. Нескінченні петиції до Папи не дали жодних результатів. 10 років Софі і Карло були вигнанцями, поки, нарешті, після довгих роздумів і поневірянь не прийняли французького громадянства. Для того, щоб розлучення продюсера набуло чинності, його колишній дружині теж довелося з італійки перетворитися... на француженку. Офіційно шлюб Лорен і Понті був визнаний лише у 1966 році.

29 грудня 1968 р. у пари народився перший син — Карло-молодший, Карлетто. Це була дитина, на яку довго чекали, і Софі відразу ж стала справжньою неаполітанською матір’ю, турботливою аж до божевілля. Через чотири роки вона народила другого сина, Едуардо, незважаючи на те, що лікарі наполягали перервати вагітність, яка могла вартувати їй життя. Чоловік і діти зай­няли головне місце в її житті.

Вершиною акторської майстерності Софі Лорен стала роль матері у фільмі «Чочара». В одній із кульмінаційних сцен героїня Лорен стає жертвою грубого насильства. Акторська виразність і органічність Лорен справили таке враження на заокеанських кінокритиків, що за цю роль їй була присуджена премія «Оскар». Це був перший випадок, коли премію у цій номінації вручили за фільм, знятий не англійською мовою.

З появою дітей вона знімалася все менше і багато часу присвячувала дітям. Коли популярність Софі Лорен почала спадати, а це було на початку 70-х, Понті задумав і підготував автобіографічну книгу про її життя “Живучи і люблячи”, написану самою Софі Лорен. Вихід цієї книги супроводжувався рекламною кампанією. А у 1980 році вона знялася у фільмі “Історія Софі Лорен”, де зіграла дві ролі: свою матір Ромільду Віллані і себе, Софію Шиколоне, Софі Лорен, синьйору Понті. У ці ж роки з’явився новий вид діяльності: Софі випустила парфуми свого імені, почала розробляти ескізи ювелірних прикрас і оправ для окулярів, а також створювала одяг.

Понад півстоліття Софі Лорен і Карло Понті присвятили одне одному, їх розлучила смерть продюсера від хвороби легенів у 2007 році.

Софі Лорен — жінка з нев’янучою красою. У чому її секрет? «У мене немає жодних особливих секретів у боротьбі зі старістю. Просто треба жити в злагоді зі собою і навколишнім світом». А ще актриса радить зберігати врівноваженість, радіти життю, стежити за собою, красиво одягатися, правильно харчуватися, спати не менше 8 годин на добу, займатися спортом.

Коли нещодавно журналісти запитали, чи не хотіла б вона знову вийти заміж, зірка кінематографа відповіла: «Ніколи. Неможливо покохати ще когось...». У цьому, мабуть, і полягає розгадка її нев’янучої краси — справжнє кохання, яким вона жила багато років.

Поруч з нею її сини. Старший Карло — знаменитий диригент, молодший Едуардо — кінорежисер і троє онуків, які тепер її головна любов.

Крилаті фрази Софі Лорен

Існує джерело молодості: це ваш розум, ваш талант, творчість, які ви вносите у своє життя і життя коханих людей. Коли ви навчитеся пити з цього джерела, насправді переможете свій вік.

* * *

Краса вартує того, щоб за неї боротися.

* * *

Свіжі щічки, вміло припудрований носик і гарно нафарбовані очі — не найголовніше у мистецтві бути привабливою. Краса залежить від іншого — доброти, розуму і, звичайно, уяви, без якої ефектною жінкою не станеш.

* * *

Кожна жінка, коли сідає за туалетний столик, стає художницею і занурюється у світ мистецтва. Точніше, вона отримує шанс.

* * *

Нема кращого приворотного зілля, ніж звичайна кава, зварена

власноруч. Коли чоловік її скуштує, він уже нікуди не подінеться.

* * *

Найважливіший компонент доброї сімейної кухні —

це любов. Любов до тих, для кого готуєш.