Передплата 2024 ВЗ

Бздури радянської цензури

Ці фільми народ давно розібрав на цитати. “Пробити” ці стрічки на екрани було не так просто. Радянська цензура скрізь вбачала антирадянщину.

Не знати, чи пішла б у широкий прокат “Кавказька полонянка”, якби цей фільм випадково не подивився Леонід Брежнєв. Він переглядав стрічку кілька разів і сміявся від душі. Особливо йому сподобалася фраза Юрія Нікуліна “А ще у сусідньому аулі наречений вкрав члена партії”. Цю фразу мав казати актор Фрунзик Мкртчян. Але побоявся. А Нікулін: “Давай я це скажу, я клоун — що з мене візьмеш...”

Тяжко пробивалася на екран і “Діамантова рука”. Пригадуєте, як Мордюкова страшила дружину Семена Семеновича: “Я не здивуюся, коли виявиться, що ваш чоловік таємно відвідує... коханку”. Озвучено було інше слово — відвідує синагогу... Цензори дорікнули авторові сценарію, єврею за національністю Якову Костюковському: “Ви порушили єврейське питання, але не вирішили його...” Дурня повна... Цензори були настроєні і проти пісень з цього фільму, слова до яких написав поет Леонід Дербеньов. Що це за острів Невезіння в океані? Може, натяк на острів Свободи — Кубу? А чому зайці нікого не бояться? Щось це підозріло... У Радянському Союзі усього треба було боятися, насамперед влади... Коли цензура переглядала фільм «Операція Ы...», була вимога змінити фразу “Надо, Федя, надо...”, бо Федею жартівливо називали Фіделя Кастро... У фільмі режисера Костянтина Бромберга “Чародії” одним із персонажів був чорний кіт. Він приходив до директора інституту “НУ і НУ” і просив: “У мене зазвичай відпустка у березні, як у всіх котів. Чи не можна цього разу взяти відпустку у січні за рахунок березня?” Начальство кіностудії “наїхало” на режисера: “Ви з глузду з’їхали! Який січень за рахунок березня! У нас сексу немає...”. А ми робили посміховисько з тієї жіночки, яка значно пізніше сказала, що у Радянському Союзі сексу немає...

Схожі новини