Передплата 2024 ВЗ

Робота для українських біженців: найвища конкуренція у Польщі, найбільше платять в Ізраїлі

У Польщі за місяць можуть заробити 32 тисячі гривень

З 24 лютого, коли рф почала широкомасштабну війну в Україні, понад 10% населення виїхало за кордон. За офіційними даними ООН, майже 5,2 мільйона українців були змушені шукати прихисток в інших країнах. Більш, ніж половина з них (2,9 млн) поїхали до Польщі. Ще майже 800 тисяч — до Румунії.

Яку роботу там пропонують та які країни ще розглядають українці для працевлаштування, дізнавалися аналітики сервісу «OLX Робота».

Як повідомила «ВЗ» менеджер OLX Ukraine Ольга Дзюба, у топі працевлаштування українців - країни ЄС та Ізраїль.

«Як і серед українських роботодавців, від початку війни кількість пропозицій роботи в деяких країнах знизилась, - каже пані Ольга. - Наприклад, у березні кількість оголошень про роботу у Польщі становила майже півтори тисячі, а вже через місяць — трохи більше 700, тобто вдвічі менше. А в Угорщині навпаки оголошень стало більше».

На яку зарплату можуть очікувати українські біженці?

За даними дослідження, найвища конкуренція за робоче місце у Польщі, найбільше платять в Ізраїлі. Якщо рахувати у гривнях, то у Польщі за місяць можуть заробити 32 тисячі гривень, Чехії - 40 тисяч, Німеччині - понад 50, Великій Британії - 75, Ізраїлі - понад 85.

У Польщі - 8 кандидатів на робоче місце, в Ізраїлі - 3. Найменша конкуренція у Литві - 2 особи на вакансію. Однак там і зарплата нижча - 37 тисяч гривень. Серед усіх країн ЄС найменші заробітки українців, що втекли від війни, можуть очікувати в Угорщині - 20-23 тисячі гривень.

Яких робочих рук бракує у Польщі?

Найбільше вакансій у галузі будівництва та виробництва. Промислове виробництво є одним із важливих напрямів польської економіки, що динамічно розвивається і робить його сектором, де легко знайти достатню кількість вакансій.

«За результатами дослідження ManpowerGroup щодо перспектив зайнятості, 26% польських роботодавців бажають розширити свої команди, - каже Ольга Дзюба. - Також поляки шукають кадри у галузі гастрономії, торгівлі. Беруть на роботу і водіїв».

Читайте також: «За допомогою переселенців закрили багато вакансій»

Схожі новини