Передплата 2024 «Добра кухня»

Власників "італійських бусів" змусили платити мито

Щоправда, є питання, чи відповідне розпорядження є у компетенції голови ОДА 

Нещодавнє блокування пункту пропуску «Тиса» на українсько-угорському кордоні, яке влаштували перевізники, прогриміло на всю Україну. Нерви не витримали у водіїв «італійських бусів», котрі простояли без оформлення на КПП дві доби. Чим закінчилося протистояння та які наслідки матиме цей конфлікт на подальше функціонування української митниці, з’ясовував кореспондент «ВЗ».

Конфлікт спровокувало розпорядження голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова про заборону пропуску пакунків чи то заробітчанських передач з Італії без належного оформлення. На кожного пасажира безкоштовно можна завозити до 50 кілограм «особистих речей». Все, що понад норму, повинно декларуватися. Щоправда, у розпорядженні пан Петров забув вказати, за яким тарифом ці всі товари мали розмитнюватися.

Перевізників, звісно, обурило, що завозити «передачі» вже не можна, «як завжди». Щоправда, на камеру ніхто з них не хотів пояснювати що означає «як завжди». Журналіст Євген Плинський, котрий роками аналізує роботу української митниці, у своїх розслідуваннях стверджує, що з одного мікроавтобуса за вільне перевезення «передач та посилок» на КПП «Тиса» брали від 300 до 500 євро.

Відтак, знервовані очікуванням перевізники відштовхали авто прикордонників у кювет і влаштували сутички. На «Тису» стягнули увесь особовий склад прикордонників Закарпаття. На підмогу прибуло кілька десятків сторожів кордону з Львівщини. Митники розводили руками, мовляв, «як завжди» вже оформляти не можуть…

До Ужгорода терміново вилетіли в. о голови Держмитслужби Ігор Муратов та голова Держприкордонслужби Сергій Дейнека. Коротко порадившись у кабінеті голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова, вирішили йти до людей і озвучити їм, фактично, зі стелі новий тариф на перевезення товарів понад норму. Зупинилися на ціні у 55 євроцентів за кілограм. Водії, не маючи вибору, пристали на таку пропозицію.

Те, що конфлікт вдалося погасити, позитив. Однак, з точки зору законності, до цього рішення є питання. Адже в Україні голова ОДА не уповноважений регулювати своїми розпорядження діяльність митниці, тим більше встановлювати тарифи для розмитнення товару. Навіть якщо це рішення було прийняте колективно з в. о. голови Держмитслужби Муратовим, воно мало бути закріплене хоча б у якомусь розпорядженні того ж головного митника. Не кажучи вже про постанову Кабміну, указ президента чи рішення Верховної Ради, якими узаконюють схожі рішення.

Наразі, зважаючи на розпорядження голови Закарпатської ОДА, митники з близько 900 мікроавтобусів зібрали майже 4 млн гривень. Про це рапортує на своїй сторінці у мережі Facebook Олексій Петров. При чому, згаданим рішенням досі не врегульовано, чи кілограм понаднормових коштовностей, розмитнюється так само, як кілограм ковбаси. Як прокоментував для преси під час візиту на «Тису» Ігор Муратов, ДМС буде звертатися до парламентського комітету з питань митної політики і просити урегулювати це питання, підготувавши проект закону для голосування у ВР.

Закарпаття

Схожі новини