Передплата 2024 «Добра кухня»

Новий держбюджет: іншого шляху, як друкувати гривні, немає

Уряд планує зменшити видатки на освіту, дороги, субсидії, але діра у бюджеті все одно зросте вчетверо!

Кабінет міністрів таки вирішив піти на безпрецедентне збільшення дефіциту бюджету на 200 млрд гривень. Днями таку ідею озвучив голова МВС Арсен Аваков. Її не сприйняли серйозно, бо що має МВС до формування бюджету. Та у четвер стало відомо, що Кабмін і справді подав до ВРУ законопроєкт зі змінами до бюджету-2020. Тексту документу поки нема на сайті Верховної ради, та нардеп від Є С Олексій Гончаренко каже, що урядові пропозиції уже розіслали фракціям. І вони шокують, переконує Гончаренко.

Відповідно до даних нардепа, дохід бюджету зменшується на 115 млрд грн, а витрати збільшуються на 96 млрд грн. Тобто дефіцит зростає у чотири рази — на 202 млрд грн. Зокрема, повністю ліквідовуються програми розвитку освіти в Україні, регіонального розвитку, підтримка сільського господарства. На вісім мільярдів скорочуються видатки на будівництво та ремонт доріг і на стільки ж — на субсидії. Це при тому, що у Мінсоцполітики пообіцяли збільшити розмір субсидій у середньому на 300 грн на сім’ю. Та чи не найбільший ризик Гончаренко бачить у тому, що у разі прийняття цього законопроєкту, в Україні фактично скасовують місцеві вибори, заплановані на жовтень цього року. На їх проведення передбачено 2,156 млрд грн. Уряд пропонує скоротити цю суму до 1,29 млн. Тобто грошей на вибори практично не буде.

Читайте також: «Знищується практично все!». Кабінет Міністрів планує суттєво урізати бюджет

Однак з економічного погляду перегляд бюджету необхідний, вважає економіст Андрій Новак.

«Невиконання бюджету триває вже як мінімум три місяці поспіль — з грудня минулого року. До речі, не на кілька відсотків.

Наразі дохідна частина не виконується на 25%. Але зараз є потреба переглядати не лише дохідну, але й витратну частину. Адже треба збільшувати витрати на охорону здоров’я, — каже Андрій Новак. — Звичайно, дефіцит бюджету зростає суттєво і постає питання, як його долати.

У світі не придумали ще нічого іншого, як покривати дефіцит за рахунок боргу — як внутрішнього, так і зовнішнього. Зовнішній борг — це і кошти МВФ (половина з них піде на обслуговування попередніх боргів). Це також позики урядів інших країни, Світового банку, ЄБРР, а також облігації зовнішньої державної позики, так звані євробонди.

Внутрішній борг можна отримати, випускаючи облігації внутрішньої державної позики. Вважаю, що зараз Україна повинна брати приклад із США, які вже оголосили програму подолання економічних наслідків коронавірусу на загальну суму чотири трильйони доларів, а це 20% ВВП США.

Україна має перевагу у тому, що має власну грошову одиницю, на відміну від країн ЄС. Тому зараз найпростіший інструмент: уряд випускає ОВБП, НБУ їх купує, друкуючи гривневу масу. Іншого шляху нема. Важливо, аби ці кошти мали чітке цільове призначення, а не на проїдання".

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень