Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Нацбанку вважають, що курс гривні може зміцнитися в цьому році

  • 13.01.2020, 15:43
  • 1 121

У Національному банку вважають, що у 2020 році курс гривні може коливатися в обидва боки, в тому числі у сторону зміцнення.

Про це заявила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова у інтерв’ю для FinClub, передає ЕП

«В ході кризи ми спостерігали шокову девальвацію гривні, викликану не економічними чинниками, а очікуваннями і страхом. Нинішнє зміцнення гривні — це результат реформ останніх років. Воно могло б початися й раніше, але якоюсь мірою стримувалося невизначеністю, пов'язаною з подвійними виборами в країні.

Подібний шлях проходили також інші країни, які реалізовували режим інфляційного таргетування. Наприклад, Чехія чи Польща на початку 2000-х", — підкреслює Рожкова.

Вона також заявила, що зміцнення курсу гривні є результатом викупу до резервів рекордного обсягу валюти та залучення зовнішнього інвестування в державні і приватні компанії.

«Курс, який ми бачимо, — це відображення ринкових тенденцій. Ми викупили до резервів рекордний обсяг валюти за 14 років: чиста купівля — 7,9 млрд дол у 2019-му. При цьому нерезиденти завели близько 4,3 млрд дол в ОВДП.

Тобто були й інші чинники зміцнення гривні: це й зростання продуктивності в агросекторі, і зовнішнє фінансування, яке залучали і державні, і приватні компанії — «Нафтогаз», «Кернел» та інші. І в 2020 році курс може помірно коливатися в обидва боки, в тому числі й зміцнюватися", — резюмує Рожкова.

Схожі новини