Передплата 2024 «Добра кухня»

Правління Нацбанку заявило про тиск з боку Коломойського

Правління Національного банку у відкритому зверненні поскаржилось на тиск з боку колишнього акціонера Приватбанку Ігоря Коломойського.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

«Кілька тижнів триває сфокусована атака на Національний банк у формі замовних спекуляцій та наклепу у медіа, проплачених мітингів під стінами НБУ і навіть спроби насильницького вторгнення в НБУ «тітушками», — йдеться в заяві.

«Ми вважаємо, що цей тиск на Національний банк здійснює олігарх та ексвласник Приватбанку Ігор Коломойський, який заборгував державі 5,5 млрд доларів, виведених із Приватбанку до націоналізації», — заявили в Нацбанку.

Зазначається, що держава у особі президента, уряду, Національного банку «об'єднані єдиною позицією, що кошти мають бути повернуті».

За словами представників НБУ, метою атаки з боку Коломойського є створення керованого інформаційного хаосу.

«Мета атаки — створити керований інформаційний хаос, щоб: дискредитувати НБУ і реформу з очищення банківського сектору, змінити керівництво та у майбутньому вдатися до ручного управління НБУ; уникнути відповідальності та необхідності повертати державі виведені з ПриватБанку кошти; стати на заваді співпраці України з міжнародними партнерами та насамперед МВФ, який підтримує позицію держави, що колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти», — йдеться в заяві регулятора.

Про те, що замовником кампанії проти НБУ є саме Коломойський, на думку правління НБУ, свідчить те, що до мітингів під офісом банку залучені працівники «Нікопольського заводу феросплавів» та інших підконтрольних Коломойському підприємств, які до цього пікетували офіси «Приватбанку» у Дніпрі та Києві. Крім того, до атаки, на думку НБУ, «залучений народний депутат Олександр Дубінський, фігурант антикорупційних розслідувань, якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського».

Ігор Коломойський та його бізнеспартнер Геннадій Боголюбов ведуть низку судових суперечок проти НБУ та націоналізованого «Приватбанку», зокрема вимагаючи повернути цей банк собі.

Схожі новини