Передплата 2024 «Добрий господар»

Армія, ремонт місцевих доріг та реформа екстреної медицини: що підготував українцям держбюджет-2019

  • 16.09.2018, 17:15
  • 1 276

Урядовий законопроект про державний бюджет на 2019 рік № 9000 зареєстрували у Верховній Раді у суботу, 15 вересня. Наразі на порталі відчутній сам тексту документа, однак увечері 14 вересня його публічно представив на засіданні Кабміну прем’єр Володимир Гройсман.

У презентації проект названий «Бюджет розбудови країни», і судячи з назви, економічна ситуація в Україні, на думку уряду, в наступному році мала б поліпшуватися, відзначає «Сегодня».

Зростання ВВП — 3%

Такий же показник зростання економіки було закладено в бюджеті на 2018 рік, і, за словами прем'єр-міністра України, він виявився перевиконаним. За підсумками II кварталу зростання ВВП становило 3,6%. Проте план на наступний рік вирішили не збільшувати, хоча допускають, що він також буде перевиконаним. А ось на наступні роки — на середньострокову перспективу — уряд Володимира Гройсмана пророкує зростання ВВП на 5−7%.

Інфляція — 7,4%

У бюджеті на поточний рік передбачено, що до кінця грудня інфляція сповільниться до 9,9% (рівень подорожчання основних груп товарів і послуг за 12 місяців). Нагадаємо, до грудня 2017 го річна інфляція становила 13,7%. Поки — з початку поточного року по кінець серпня — інфляція становить 3,6%. А якщо порівнювати з серпня 2017 по серпень 2018 го — 9%. Восени інфляція традиційно прискорюється.

Зовнішній борг — 52,2%

На думку економістів, співвідношення зовнішнього боргу і ВВП — дуже важливий показник, оскільки саме він, а не сам розмір боргу, дає уявлення про те, наскільки важким (або навпаки) є боргове навантаження на бюджет тієї чи іншої країни. «Критичною точкою» вважається показник в 60%, тобто якщо державний борг країни вище — це ризик для її фінансової стабільності та економіки.

Як заявив на презентації держбюджету прем'єр, стратегією уряду, закладеної в держбюджет на 2019 рік, є зменшення держборгу по відношенню до ВВП. При цьому в презентації держбюджету-2019 значилося, що в поточному році співвідношення боргу до ВВП знизиться до безпечних 60%, в наступному році воно становитиме 52,2%, а в 2020-м — 49%.

Якщо за підсумками 2018 року ВВП дійсно виросте, припустимо, на 3,5%, його номінальний розмір складе близько 3,1 трлн грн. Державний і гарантований державою борг, за останніми даними Мінфіну (на кінець липня) становить 2 трлн 25 млрд грн. Тобто на сьогодні співвідношення боргу до ВВП — близько 65%, тобто ще вище критичної позначки. І нехай до кінця року Україна виплатить належні суми за борговими зобов'язаннями, зменшивши свій борг, проте, якщо МВФ і Євросоюз виділить Україні програму кредитування, сума боргу знову виросте. Чи вдасться на кінець року зменшити показник до 60% - точно стане відомо не раніше весни 2019 року, коли підведе підсумки Укрстат.

Нагадаємо, що загальна сума зовнішнього боргу України, з урахуванням боргів підприємств і організацій, дорівнює 113 млрд доларів у поточних цінах, і співвідношення з ВВП становить близько 106%.

Доходи — 1 трлн 292 млрд грн

У наступному році доходи зведеного бюджету (з урахуванням місцевих бюджетів) мають зрости на 130 млрд грн і скласти майже 1,3 млрд грн, говориться в презентації. Основні джерела наповнення бюджету в презентації не були названі. Зате говорилося про те, на що буде витрачено ця рекордна для України сума.

Армія — пріоритет № 1

На підвищення обороноздатності і оборону країни в 2019 році планується виділити 209,5 млрд грн. Це на 31,5 млрд грн більше, ніж у поточному році. Більше половини всіх витрат — 108,3 млрд — піде на зарплати військовим. За словами прем'єра, мінімальна зарплата військовослужбовця в 2019 році становитиме не менше 10 тис. грн. Інших воєнізованих служб (поліції, «надзвичайників» та ін.) — не менше 9 тис. грн.

На енергонезалежність та енергоефективність — понад 6 млрд грн

Понад 2,3 млрд грн у наступному році з бюджету планують виділити на модернізацію українських шахт. 713 млн грн — на реконструкцію гідроелектростанцій.

1,6 млрд грн закладається в бюджеті на роботу Фонду енергоефективності, який, нагадаємо, буде видавати кредити на роботи, пов'язані зі зниженням споживання енергії і економією тепла. Ще 400 млн грн закладається виключно на «теплі кредити».

У дороги «закопають» 56 млрд грн

Прем'єр назвав дороги «судинами української економіки». І в наступному році в Україні планують нарешті почати оновлювати «судини», що зв'язують районні центри між собою і з облцентром. На розвиток цих доріг місцевого значення хочуть витратити 17,7 млрд грн. — майже третину всіх «дорожніх» грошей.

У бюджеті поточного року на будівництво і ремонт доріг було передбачено близько 47 млрд грн, з них 11 млрд — на дороги місцевого значення.

Більше 2,5 млрд у проекті бюджету-2019 закладено на підвищення безпеки на дорогах: розмітку, дорожні знаки, пішохідні переходи і т.п.

Мінімалка і пенсії зростуть

Розмір мінімальної зарплати Кабмін пропонує підвищити з 1 січня 2019 року до 4172 грн. Сьогодні вона становить 3723 грн. Збільшити «міні малку» до 4000−4200 мали намір ще влітку або восени 2018 року. Але в бюджеті не вистачило ресурсів.

У 2019 також будуть проіндексовані пенсії. Їх обіцяють підвищувати одночасно з прожитковим мінімумом.

Що отримають «соціальні» міністерства

На освіту в 2019 році планується виділити 242 млрд грн — на 27,8 млрд грн більше, ніж у поточному році. Охорона здоров'я отримає 92,3 млрд грн — на 9,5 млрд більше. Збільшення витрат, таким чином, становить близько 11%. З яких, нагадаємо, 7,4% «з'їсть» інфляція.

Основним проектом 2019 року в області охорони здоров'я Кабмін називає реформу екстреної медичної допомоги. З держбюджету на неї буде виділено 1 млрд грн, ще стільки ж, за розрахунками уряду, сумарно виділять місцеві бюджети. За словами прем'єра, реалізація проекту почнеться в 5−6 «пілотних» областях, де на виділені на реформу гроші проведуть навчання персоналу, поліпшать матеріальне забезпечення служб екстреної медичної допомоги та підвищать зарплату лікарям.

Ще однією важливою новацією в галузі медицини стане повернення безкоштовних аналізів. Як заявив Володимир Гройсман, безкоштовними аналізи стануть для тих, хто буде мати направлення від лікаря первинної ланки медицини. На компенсацію вартості аналізів в держбюджеті хочуть закласти 2 млрд грн.