Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна виграла апеляцію по «боргу Януковича» в лондонському суді

  • 14.09.2018, 14:03
  • 1 193

Апеляційний суд у Лондоні задовольнив апеляційну скаргу України проти Росії у справі про «борг Януковича» — щодо євробондів на суму 3 млрд доларів.

Інформацію про це у коментарі телеканалу «112 Україна» підтвердив екс-міністр фінансів Олександр Данилюк.

«Тільки що Україна виграла в суді рішення на нашу користь щодо неповернення трьохмільярдного так званого боргу», — заявив Данилюк.

Зазначимо, що російське видання ТАСС з посиланням на кореспондента в суді в Лондоні також повідомляє про програш Росії.

Таким чином Високий суд Лондона повернеться до розгляду боргової суперечки між Києвом і Москвою в рамках класичного судочинства, а не за прискореною процедурою.

Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами, викупленими Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту (3 млрд дол. — сам випуск та 75 млн дол. — останній купонний платіж). Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг повинен був бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна запровадила мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 роки не здійснила платіж.

Після цього, 17 лютого 2016 року, Мінфін Р Ф подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями.

26 травня Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді.