Передплата 2024 «Добрий господар»

Опалювальний сезон на Львівщині – під загрозою зриву

Тепловики боргують газовикам 80 мільйонів

«Половину боргу відшкодуємо після 25 січня, коли мешканці розрахуються за тепло. Половину – коли держава розрахується за пільги й субсидії».

Опалювальний сезон на Львівщині можуть призупинити через борги. З такою загрозливою заявою виступило ПАТ “Львівгаз”. Як повідомили у прес-службі «Львівгазу», станом на 1 січня 2018 року теплопостачальні організації області заборгували газовикам 79,5 мільйона гривень – за послуги з розподілу природного газу. Якщо найближчим часом теплоенергетики не розпочнуть процес погашення боргів, «Львівгаз» не зможе гарантувати безпечне транспортування блакитного палива. Таким чином, кажуть газовики, через борги підприємств мешканці можуть залишитися посеред зими без гарячої води та тепла.

До топ-5 найбільших боржників входять два львівські теп­лопостачальні підприємства: «Львівтеплоенеpго» (борг – 46,9 млн. грн.) та «Залізничнетеплоенерго» (борг – 11,5 млн. грн.). Далі в антирейтингу – «Червоноградтеплокомуненерго» (8,9 млн. грн.), «Дрогобичтеплоенерго» (5,1 млн. грн.) та «Бориславтеплоенерго» (3,4 млн. грн.).

«Львівгаз» стверджує, що йому не вдалося досягти домовленостей про розтермінування боргу та часткову оплату. «Розуміємо, у тепловиків сьогодні значні фінансові проблеми, – зазначив голова правління ПАТ «Львівгаз» Юрій Войсович. – Однак наше підприємство також повинне виконувати свої зобов’язання. Ми неодноразово зверталися до підприємств теплоенергетики, інформуючи про необхідність погасити борги в найкоротші терміни. Керівництву підприємств було запропоновано підписати договір на реструктуризацію боргу та подати графіки його погашення. Тоді тепловики могли б виплачувати заборгованість поступово та уникнути припинення розподілу природного газу на об’єкти споживача. Тариф на розподіл газу – єдине джерело надходження коштів до нашої компанії. Через мільйонні борги тепловиків у ПАТ «Львівгаз» є проблеми з фінансуванням ремонтних робіт у повному обсязі, сплатою податків та виплатою зарплати працівникам. Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, оператор зобов’язаний припинити розподіл природного газу на об’єкти споживача до повного погашення заборгованості».

“Ця заява “Львівгазу” дещо емоційна. У тих заборгованостях, які є на сьогодні, катастрофи немає, – розповів “ВЗ” начальник управління інженерного господарства Львівської міської ради Олександр Одинець. – Рівно половина заборгованостей, що мають «Львівтеплоенеpго» і «Залізничнетеплоенерго», будуть сплачені протягом цього місяця, коли мешканці та інші споживачі розрахуються за газ. Це поточна заборгованість. Друга половина суми – не відшкодовані державою пільги й субсидії. Заборгованість держбюджету по пільгах та субсидіях тягнеться з листопада минулого року, а по одному з підприємств – із жовтня. Ця заборгованість по обидвох підприємствах на сьогодні становить 195 мільйонів гривень. Щойно держава “проведе” пільги й субсидії, це дасть змогу теплопостачальним підприємствам розрахуватися як із НАК “Нафтогаз”, так із ПАТ “Львівгаз”. Щодо реструктуризації боргів із “Львівгазом”, про яку вони говорять, – тут немає що реструктуризувати, бо це поточні борги”.

Схожі новини