Передплата 2024 «Добрий господар»

Домашня електростанція

Сонячної енергії має з надлишком, тому продає її державі.

Міні-електростанцію встановив на своєму подвір’ї Василь Степанович Власюк із міста Дубна Рівненської області. Каже, навіть у похмурий дощовий день сонячні батареї виробляють значно більше енергії, аніж йому потрібно для власного споживання. Аби продукція не пропадала, продає «сонячний урожай» державі.

Василь Власюк за освітою медик. Нині має невеличкий бізнес. Власною електростанцією марив давно. Вабило те, що сонячна електроенергія є найбезпечнішою та екологічною. Скільки спеціалізованої літератури вивчив, зізнається, годі й злічити. Але не мав достатньо коштів, щоб втілити мрію у життя.

Навесні натрапив на інформацію, що один із державних банків дає позики на встановлення домашніх електростанцій. Спокусився на умову: давали кредит під заставу тих же батарей. Якби ж просили в заставу будинок чи інше майно, не ризикнув би, — розповідає. — Придбав аж 108 сонячних батерей і у жовтні цього року запустив свою станцію. Кожна батарея має потужність 280 ват, загальна ж міць станції понад 30 кіловат. Панелі розмістив на будинку, а також на навісній конструкції перед ним, на господарчій споруді. Для кожної області існує окрема схема встановлення сонячних батарей. На Рівненщині плити слід кріпити під кутом 34-35 градусів на південь. Оскільки мій будинок повернутий до півдня, а господарська споруда «дивиться» на захід, то батареї монтували дещо по-іншому. З теоретичної точки зору, це порушення вплине на енерговіддачу. Втім, якоїсь суттєвої різниці поки що не помітив.

Пан Василь розповідає, що сонячні батареї виробляють електроенергію навіть у похмуру погоду — 5 кіловатів на день. Йому ж для власних потреб вистачає 3,5 кіловата. А от якщо днина сонячна, можна «зібрати» й 75 кіловатів енергії. Аби «сонячний урожай» не пропадав, підписав угоду з обл­енерго на продаж електроенергії.

— Необхідне обладнання, монтаж, послуги енергокомпанії обійшлися мені у понад мільйон гривень, 780 тисяч із яких — кредит. Його треба погашати. Продаючи електроенергію, зможу заробити за рік до 150 тисяч гривень. Відтак за кілька років поверну банку позику. А потім, сподіваюсь, зароблятиму на цьому.

Фото Світлани ТУБІНОЇ.

Рівненська область.

Схожі новини