Передплата 2024 ВЗ

Комусь пенсію підвищили на дев’ять гривень. Комусь – на 500...

Пенсіонерів, що працюють, підвищення грошових виплат не торкнулось.

З 1 грудня мінімальна пенсія в Україні становить 1 247 гривень. Максимальну не підвищували (залишиться на рівні 10 740 гривень). Підвищені мінімальні пенсії українцям почали виплачувати з 4 грудня.

З 1 січня цього року мінімальна пенсія становила 1074 гривні. У травні її підвищили до 1130. Чергове підвищення стало можливим завдяки підняттю прожиткового рівня.

Як розповіла “ВЗ” заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова, “середній розмір пенсії збільшився на 115 гривень 74 копійки. Комусь підвищили пенсію на дев’ять гривень, комусь — на 356, комусь — на 500, комусь — на 26. Усе залежить від стажу, зарплати, чи обчислюється пенсія від прожиткового мінімуму (стосується пенсій за віком, по інвалідності, у випадку втрати годувальника, мінімальних пенсійних виплат інвалідам війни, чорнобильцям). Колишнім держслужбовцям, прокурорам, працюючим пенсіонерам, “дітям війни” пенсій не підвищували”. Також не підвищили додаткові пенсії учасникам аварій і потерпілим від Чорнобильської катастрофи.

Не отримуватимуть більше і ті громадяни, пенсія яких становить 949 гривень. У таких осіб основний розмір пенсії не досягає означеної суми (через брак стажу і маленьку зарплату). Решту їм доплачує держава, тому таким громадянам пенсії не перераховували.

Загалом в області пенсію перерахували 578,5 тис. осіб.

Які виплати було збільшено під час перерахунку пенсій?

  • надбавки за понаднормовий стаж роботи;
  • мінімальні розміри пенсій за інвалідністю учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;
  • мінімальні пенсії шахтарям;
  • мінімальні пенсії для інвалідів - учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які отримали інвалідність у зв’язку з Чорнобильською катастрофою;
  • мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій;
  • підвищення до пенсій ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань;
  • надбавки особам, які мають статус Почесного донора України;
  • надбавки за особливі заслуги перед Україною;
  • надбавки на утриманців, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби”.

Схожі новини