Передплата 2024 ВЗ

«Ми готові прикрити очі...»

Заступника голови Нацбанку Катерину Рожкову підозрюють в афері на мільйони гривень.

У рядових українців і у парламентаріїв назбиралося багато обґрунтованих претензій до “головного касира країни” Валерії Гонтаревої. На низах і на верхах уже давно вимагають відставки ставлениці президента, яка колись працювала у близьких йому бізнесових структурах. Ще однією вагомою підставою, щоб показати пані Гонтаревій на двері НБУ, є гучний корупційний скандал, в який вляпалася її заступник Катерина Рожкова. Правоохоронні органи підозрюють “праву руку” голови Нацбанку у фінансових оборудках. Ознаки їх простежуються у записах телефонних розмов, які потрапили в Інтернет. На них чути, як особа з голосом, схожим до голосу пані Рожкової, радить керівникам “Платинум Банку” (вона колись його очолювала), як краще “надути” державу на кругленьку суму...

Чиновниця, обов’язком якої є пильнувати державну копійку, робила інше — транжирила її. Всупереч закону, корпоративній етиці, моралі консультувала власника “Платинум Банку” Бориса Кауфмана і його радника Дмитра Зінкова, як отримати від Нацбанку більше рефінансування під меншу заставу. А ще підказувала колишнім бізнес-партнерам, як не сплачувати державі відсотки по стабілізаційних кредитах. При цьому обіцяла “домовлятися з ким треба”, “проштовхувати” потрібні рішення. І коню зрозуміло, що такі корисні консультаційні послуги “за так” не надають. Як саме віддячили Рожковій за її незаконну допомогу, має встановити Національне антикорупційне бюро, яке провело обшук у її будинку, вилучило телефон, за яким можна буде відстежити трафік підозрілих розмов.

Детективи уже з’ясували, що Рожкова, зловживаючи службовим становищем, спочатку змусила акціонерів банку “Михайлівський” продати цю установу, а потім “не помітила”, що з банку вивели активів майже на мільярд гривень.

Скандальна заступник Гонтаревої запевняє, що діяла у межах своїх повноважень і згідно із законом. Однак фрагменти оприлюднених її розмов свідчать про зворотне. В одному епізоді згадуваний Зінков скаржиться, що не може врегулювати питання боргів, не може надати відповідних документів. І пані Рожкова виявляє дивовижний лібералізм — обіцяє врегулювати це питання в середині Нацбанку, допомогти Зінкову обійтися без паперів-підтверджень. Що це, як не злочинна змова?

В іншому випадку Зінков просить свою покровительку у НБУ зменшити норматив миттєвої ліквідності. Ще в іншому — клянчить, щоб Рожкова “пробила” норму, згідно з якою рідний для Зінкова банк міг би не виплачувати вкладникам високий відсоток по депозитах, а обійшовся би мізером. Зафіксовано також епізод розмови Рожкової, де її просять пролобіювати незаконні операції з валютними депозитами вкладників “Платинум Банку”.

А ось уривок “консультації” Рожкової іншому банку: “Я тобі ще раз кажу, що ми готові прикрити очі, але нам треба розуміти step by step, що ми робимо. Просто сказати, що ми нічого не чіпаємо протягом двох років, але нехай вона буде законсервована, боюся, що ви тоді ще більше втратите...”.

У будь-якій іншій країні одного лиш наведеного факту достатньо, щоб таких горе-банкірів відправили на лаву підсудних. У постмайданній Україні фінансовим спритникам все сходить з рук. Вони навіть можуть спокійно прогулятися на скандальне телешоу, щоб розповісти українцям, як тяжко працюють “на благо народу” і як через це стали жертвою чужих інтриг і репресій...

Коментар для «ВЗ»

Андрій НОВАК,

голова Комітету економістів України, автор книги «Як підняти українську економіку»

Таких скандальних історій може сплисти стільки, скільки банків за останніх два з половиною роки було ліквідовано в Україні. За кожною з них можна відстежити нечисті сліди, які завжди приведуть до керівництва Національного банку, уряду і Банкової — бо жодні такі речі не роблять без відома керівників центральних органів влади.

Вимоги відставки голови НБУ пані Гонтаревої більш ніж обґрунтовані. І не лише через ліквідацію банку “Михайлівський”. Цей банк — одна частинка великої мозаїки негативу, який чиниться у нашій банківській системі в останні роки.

Схожі новини