Передплата 2024 ВЗ

Хочеш «енергоощадні» тарифи? Доведеться заплатити 30-40 тисяч гривень

Споживачі, які перейшли на електроопалення, мусять платити шалені суми за виготовлення технічних умов.

Ще з минулого року уряд закликав українців відмовлятись від споживання газу та переходити на альтернативне опалення, насамперед на електроопалення. Навіть державну програму кредитування енергоефективності запустили — людям, які беруть кредит на утеплення помешкання чи заміну котла, держава компенсує частину відсотків. І люди повірили. За даними “Ощадбанку”, кредитами на енергоощадність уже скористались 60 тисяч українців та 86 ОСББ. До кінця року загальна сума наданих у рамках програми коштів досягне 1 млрд. грн.

Людям, які перейдуть на електричне опалення, в уряді обіцяли пільгові тарифи на електрику. Скажімо, звичайні споживачі платять за один кВт/год. 45 копійок за обсяг до 100 кВт/год. і 78,9 копійок за обсяг, який перевищує цю норму. Для тих, хто використовує електроопалювальні установки, в опалювальний період застосовуються зовсім інші норми. З 1 жовтня цього року по 29 лютого 2016-го (доти діятимуть чинні тарифи) ці споживачі можуть використовувати в місяць до 3600 кВт/год., і платити за найнижчим тарифом — по 45 копійок. При оформленні субсидій також враховують, чи ти використовуєш електрику лише для приготування їжі, для освітлення і побутових приладів - чи для опалення. Для тих, хто використовує електро­енергію для обігріву помешкань, норма залежить не від кількості прописаних осіб, а від площі. На один квадратний метр дається 65 кВт/год. на місяць (в опалювальний сезон). Та усе це чітко і просто лише на папері, а на практиці отримати можливість сплачувати за пільговими тарифами далеко не так просто.

Скільки насправді обходиться “економне” електроопалення, знає жителька Дрогобича Лідія Козлова. Жінка на пенсії, отримує 1200 гривень на місяць. Живе сама в однокімнатній квартирі. Донедавна користувалась центральним опаленням. Рахунки чималі, а в хаті холодно, бо квартира кутова. Цього року жінка вирішила відмовитись від центрального опалення (у Дрогобичі це можливо) та встановити теплові панелі з терморегулятором — аби могла сама контролювати температуру у помешканні.

“Купила одну більшу панель — на 500 Вт за 1590 грн., другу меншу — на 370 Вт за 1190 грн., ще 480 грн. коштував терморегулятор. Спеціально протягнула нову сильнішу проводку. Написала заяву в РЕМ з проханням встановити мені двотарифний лічильник (вночі рахує електроенергію по 0,5 тарифу) у зв’язку з переходом на електроопалення. Проблем з встановленням лічильника не було — встановили швидко. Разом з встановленням заплатила за лічильник 1346 грн., — каже Лідія Козлова. — Та найцікавіше почалось потім. Я маю право на субсидію. Але субсидія надається лише в межах норм споживання. Для мене норма як була 90 кВт/год. на місяць, коли я електрику використовувала лише для освітлення і побутових приладів (фактично, споживала значно менше), так і лишилась зараз. Але ж якщо електрика йде і на освітлення і на опалення, норма має бути інша. Зараз намагаюсь економити, бо нема морозів. А як буде холодно, то мені треба буде десь 300 кВт/год. Кілька разів зверталась у місцевий РЕМ з питанням, які документи треба оформити, щоб отримати більшу норму. То кажуть, треба посилені кабелі. Мовляв, ви замінили тільки ті, що йдуть від лічильника, а треба міняти ще й ті, що під землею. А менеджер з відділу реалізації взагалі сказав, що я маю виготовити технічні умови, а це обійдеться у 30-40 тисяч гривень. Каже, не думаю, що ви ті пільгові норми захочете. І що мені тепер робити? Куди звертатись? До Яценюка? Як можна вимагати такі гроші за оформлення документів?”

На жаль, Лідія Козлова не єдина, хто стикнувся з такою проблемою. Цього року чимало сімей, які думали, що головне — назбирати гроші на новий котел чи електричні конвектори, опинились у безвиході. Адже за оформлення документів в обленерго доводиться платити часом більше, ніж за саме обладнання і його встановлення. Особливо, якщо після підключення договірна потужність будинку чи квартири збільшується. А вона, звичайно ж, збільшується, адже потужність лампочок-телевізорів-холодильників, на яку розраховували колись, у кілька разів менша, ніж потужність електричних конвекторів та котлів. Зрештою, у тому, щоб зібрати документи і оформити електроопалювальну установку в обленерго, нема нічого надзвичайного. Питання в тому, звідки беруться такі ціни за виготовлення технічних умов для квартири? Однокімнатної! Усе просто — усі обленерго в Україні давно приватизовані. І якщо на формування тарифів ці монополісти вплинути не можуть, то ціни на приєднання електромереж, виготовлення технічних умов тощо встановлюють, які їм заманеться. А споживачу лишається лише платити — обрати іншого енергопостачальника він не може.

Схожі новини