Передплата 2024 «Добрий господар»

«Чорний» долар росте. Через виплати вкладникам «Дельтабанку»?

Після деякого затишшя на валютному ринку знову пішли хвилі.

І хоча на міжбанку поки що зростання несуттєве (у понеділок торги відкрились курсом 21-21,2, а до завершення ціни зросли до 21,3-21,45), готівковий ринок помітно пішов вгору. Заявки охочих купити валюту знову перевищують заявки на продаж. Cередньозважений готівковий курс долара — 22,95- 23,15,але окремі особи готові купувати валюту навіть по... 23,95 грн.

«Особливих коливань на валютному ринку немає. Те незначне зростання, яке зараз відбувається, пов’язано з ситуацією довкола МВФ. Минулого тижня парламент не прийняв два закони, які потрібні для продовження співпраці з МВФ, і ринок на це відреагував негативно, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Тиснуть на курс і проблеми в Греції — багато хто приміряє їхню ситуацію до України. Натомість заяви про те, що Україна може оголосити у липні дефолт, навпаки, мають позитивно вплинути на курс. Адже якщо ми не зробимо певних виплат, отже більше валюти залишиться всередині країни. Водночас розмови про дефолт можуть спричинити деяку паніку серед населення, а це означає збільшення попиту на валюту на готівковому ринку».

Не прогнозують особливих стрибків валюти і у Forex Club Україна. За базовим сценарієм, курс у липні на міжбанку коливатиметься у діапазоні 20,9-21,5 грн. за долар — за умови збереження адміністративного регулювання з боку НБУ. На готівковому ринку можливі коливання в межах 21,5-23,5 грн. При цьому аналітики не виключають спекулятивних сплесків. Вони виникатимуть насамперед з надходженням на ринок додаткової ліквідності (наприклад, почали виплачувати вклади вкладникам “Дельтабанку”, і частина людей відразу намагається перевести ці гроші у валюту). Крім того, можливі стрибки і через інформаційні “вкиди”, які роблять для формування валютного ажіотажу — адже спекулянти заробляють саме на коливаннях курсу.

Схожі новини