Передплата 2024 «Добрий господар»

Зекономити на економії

Як отримати кредит на енергозбереження, аби частину відсотків компенсували з бюджету?

У травні українці вперше отримають квитанції за новими тарифами за опалення та електроенергію. Утім, поки надворі тепло і світловий день довгий, рахунки менші. Натомість те, які рахунки доведеться сплачувати взимку, важко навіть уявити. Особливо важкою наступна зима буде для тих людей, які працюють офіційно, сплачують податки, а відтак не зможуть отримати житлових субсидій. То, може, уже зараз варто подбати про те, аби бодай трохи зекономити?

Для того, аби зекономити на опаленні, треба викинути старий “ненажерливий” котел та поставити новий, економний, замінити вікна, двері, утеплити стіни. За можливості, утеплити дах. Але де взяти на усе це кошти? Адже така економія далеко не кожному по кишені. Виявляється, в Україні уже не перший рік діють державні програми енергоефективності. Скажімо, на Львівщині діє “Програма енергозбереження для населення на 2013-2016 рр.”. Відповідно до цієї програми, людина може отримати кредит на придбання нового котла, заміну вікон, утеплення фасаду тощо, – а з обласного бюджету компенсують частину відсотків.

“Така програма діє в області з 2006 року, але якщо раніше люди нею не надто цікавились, то минулого року за цією програмою отримали близько тисячі кредитів, а цього року — уже три сотні, – розповіли “ВЗ” в департаменті економічного розвитку ЛОДА. – Якщо людина хоче скористатись цією програмою, то бере кредит на енергозбереження у банку чи кредитній спілці, які є нашими партнерами, а ми компенсуємо з бюджету частину відсотків. Зазвичай, компенсація становить 15%, а якщо це кредит на придбання котла на будь-яке паливо, окрім природного газу, — 20%”. Повний список банків та кредитних спілок, які беруть участь у цій програмі, можна подивитись на сайті ЛОДА. Саме банк визначає, на яку максимальну суму можна видати кредит та чи взагалі можна його видавати тому чи іншому клієнтові.

Скажімо, у банку “Львів”, який є учасником програми, видають кредити на енерго­збереження на термін до трьох років. При цьому перший внесок клієнта – 30% вартості товару чи робіт, а на решту суми надається кредит. Якщо позика на суму до 45 тисяч гривень, то заставою буде придбаний товар, якщо потрібна більша сума, тоді заставу обговорюватимуть окремо. Подавати документи на компенсацію в ЛОДА клієнту не треба — це зробить банк. Серед документів (паспорт, ідентифікаційний номер, довідка про доходи) треба подати рахунок-фактуру, аби було зрозуміло, що гроші пішли саме на програми енергозбереження. Якщо людина не знає, який обрати утеплювач, котел чи як встановити сонячний колектор, може прийти у Центр кредитування енергозбереження банку “Львів”. Тут про все не тільки розкажуть, а й покажуть. Крім того, у банку “Львів” є спеціальні партнерські програми з деякими виробниками, за якими перший рік кредит для клієнта може бути взагалі безвідсотковим.

Ще одна державна програма — компенсація частини вартості котла на тверде паливо чи електрику. Ця урядова програма реалізується через “Ощадбанк”. Відповідно до неї, уряд компенсує 20% від вартості котла, однак лише у тому випадку, якщо сума кредиту не перевищує 30 тисяч гривень. А сума компенсації не може бути більшою, ніж п’ять тисяч гривень. Експерти кажуть, що за такі гроші можна знайти цілком пристойний котел, хоча є й значно дорожчі. А от на заміну усієї системи опалення (з трубами, батареями, перехідниками) цих грошей аж ніяк не вистачить, навіть на будинок до 100 квадратних метрів. Кредит на придбання котла надають на термін до 36 місяців під 25% річних. При цьому позичальник обов’язково має сплатити початковий внесок — 10% від вартості котла.

Механізм обох програм схожий. Людина обирає товар, отримує там рахунок-фактуру та приносить його до банку разом із пакетом документів (паспорт, ідентифікаційний код тощо). Якщо банк приймає рішення про видачу кредиту, тоді позичальник сплачує продавцеві обов’язковий початковий внесок (якщо це кредит на котел в “Ощадбанку” – від 10% від вартості) та надає банку документи, які це підтверджують. Тоді банк укладає кредитний договір з позичальником та переказує кредитні кошти на рахунок продавця.

Схожі новини