Передплата 2024 ВЗ

Депозити не забиратимуть. Поки що

У Кабміні кажуть, що відмовились від «націоналізації» банківських вкладів розміром понад 200 тисяч гривень у випадку війни

Україна майже банкрут. За попередніми оцінками, співвідношення державного боргу України до ВВП за 2014 рік зросло з 40% до 72%. Адже зовнішні борги країни зростають разом з курсом долара. Але окрім катастрофічної ситуації з державними фінансами, маємо ще й бойові дії на Донбасі, які можуть перерости у повномасштабну війну. А війна — задоволення дороге навіть для багатих країн. Тож влада шукає будь-яку можливість поповнити казну. Наприклад, за рахунок банківських вкладів.

Днями з’явилась інформація, що Мінфін готує законопроект «Про фінансову систему України в особливий період». У ньому начебто було передбачено, що під час “особливого періоду” Кабмін може націоналізовувати кошти, що є на банківських рахунках. Однак під натиском банкірів вирішили, що “націоналізовувати” будуть лише депозити розміром понад 200 або 400 тисяч гривень. Утім, щойно інформація просочилась у ЗМІ, і в НБУ, і у Мінфіні запевнили — націоналізовувати вклади не будуть. Мовляв, ідея така була, але від неї відмовились... Та чи відмовились насправді, а чи вирішили перечекати, поки вщухне галас довкола можливої експропріації грошей населення та організацій?

«Вітчизняна преса продовжує створювати ажіотаж навколо зазначеного законопроекту (інформуючи суспільство про його подальше доопрацювання), що спричиняє паніку серед вкладників, які все частіше звертаються з цього приводу в банки. Свої заяви про те, що ця законодавча ініціатива знята з порядку денного, вже зробили голова Нацбанку Валерія Гонтарева та Міністерство фінансів, інформувала про це й Незалежна асоціація банків України. Але для зменшення зайвого напруження у вкладників цього поки недостатньо. Тому ми звернулись до керівництва країни про необхідність публічної заяви на найвищому рівні, що знівелює негативний ефект та не допустить відтоку коштів із банківського сектору України», — заявив голова Ради НАБУ Роман Шпек.

Натомість президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко переконаний — навіть якщо такий документ і справді готують, панікувати не варто. Адже якщо почнеться повномасштабна війна, то доведеться думати не про збереження бізнесу та грошей, а про збереження власного життя. І незалежності країни.

“Особисто я цього законопроекту не бачив — на сайті Кабміну його нема. Але, наскільки знаю, йдеться про функціонування фінансової системи в особливий період. Тобто у випадку оголошення воєнного стану, — каже Олександр Охріменко. — Під час війни звична практика, коли гроші, які є на рахунках, держава тимчасово вилучає. Натомість власникам видають цінні папери, які після війни держава зобов’язана погасити. Тобто вилучені гроші з часом повертають з відсотками. Це не є якимось ноу-хау нашого уряду. Під час Другої світової війни теж так було. Можливо, дехто навіть бачив державні облігації, які тоді видавали. Навіть частину зарплати людям тоді видавали облігаціями, бо потрібні були кошти на армію. Причому це було не лише у нас, а й у Британії та багатьох інших країнах. Тому не можна говорити, що такий законопроект обговорювали через те, що наша фінансова система у вкрай поганому стані — це перестраховка на випадок війни. Війна є війна, і вона вимагає багато грошей на армію. Під час війни втрачають усі — і держава, і бізнес, і громадяни”.

Схожі новини