Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Долар підповз до позначки 15 гривень!

НБУ заборонив продавати одній особі більше як на 3000 гривень валюти. Але навряд чи це стримає ділків, які виводять з країни мільярди

Попри обмеження НБУ, курс гривні продовжує падати. У понеділок на міжбанку не вистачило якихось

10 копійок, аби подолати “психологічний” бар’єр у 15 гривень — торги закінчились у діапазоні

14,6-14,9 гривні. Експерти не сумніваються: курс цю позначку подолає. Питання — коли?

«Підстав для зміцнення гривні на цьому тижні нема. Заходи, які вжив НБУ для стабілізації курсу у серпні-вересні, виявились мало-

ефективними. Перспективи стабілізації ситуації у східній частині країни можуть лише сповільнити падіння гривні, але аж ніяк не укріпити», — кажуть аналітики Forex Club Україна. За їхніми прогнозами, до кінця цього тижня курс продажу готівкового долара може коливатись в діапазоні 13,8 — 15,4 грн.

При цьому уже третій тиждень маємо незвичну ситуацію — курс в обмінниках та касах банків більш як на гривню нижчий, ніж на міжбанку. Так, за минулий тиждень курс на міжбанку зріс до 14,9 гривні, а в обмінниках — до 13,48 гривні. Але спробуйте там обміняти гривні на долари — валюту за таким курсом вам ніхто не продасть. Пригадуєте заяви НБУ про те, що вони домовились з банками утримувати курс на такому-то рівні?

Виявляється, у Нацбанку наказали банкам тримати курс в касах на певному рівні — от вони його і малюють на вивісках. А оскільки на міжбанку долари доводиться купувати значно дорожче, то ніхто їх не продаватиме за нижчим курсом. Відтак у касі може з’явитись валюта тільки в тому випадку, якщо хтось з клієнтів здасть її буквально перед вами.

Аби хоч якось втримати курс, Нацбанк запровадив чергове обмеження. Тепер в одні руки не можна продавати більш як на 3000 гривень валюти на добу. Винятком є лише люди, які купують валюту для повернення кредиту. Досі діяло обмеження у 15000 на добу. У той же час Нацбанк скасував норму, яка передбачала обов’язкову конвертацію готівкових валютних переказів у гривню. Очевидно, заробітчани перестали слати зароблені долари та євро через платіжні системи. Змилостивились в Нацбанку і над експортерами — вони тепер зобов’язані продавати не 100% валютної виручки, а “лише” 75%.