Передплата 2024 «Добра кухня»

«Газпром» злякався

Щойно Україна пригрозила судом, передоплату за газ перенесли на тиждень. І заявили, що готові говорити про зниження ціни...

У вівторок, 3 червня, Росія мала перекрити газ для України. Ще недавно керівництво “Газпрому” заявляло про переведення України на передоплату за газ. Мовляв, якщо Україна до 2 червня не заплатить за червневий газ, то о 10.00 3 червня подача газу для України припинять. Однак цього разу українська влада почала говорити з російською її ж мовою. Тобто на шантаж відповіли шантажем. У Яценюка заявили: поки не буде узгоджена нова ціна на газ, який Україна отримує з 1 квітня, ні копійки “Газпрому” не заплатимо! При цьому зіграли на випередження — Яценюк зробив офіційну заяву до Єврокомісії, у якій поскаржився на керівництво “Газпрому”, яке не хоче домовлятись, і порадив європейцям купувати газ на східному кордоні України, а не на західному. На останок почали готувати позов до Стокгольмського арбітражу...

Звичайно, виграти бій — ще не означає виграти газову війну. Однак можемо говорити відразу про кілька маленьких перемог. По-перше, Украї­на лише наприкінці травня сплатила борг за березень та лютий, тобто за місяці, коли не було претензій до ціни (тоді газ коштував 268,5 дол. США за тис. куб.), але зуміла обставити це так, ніби першою пішла на поступки “Газ­прому”. По-друге, уряд продемонстрував, що готовий повністю відмовитись від російського газу і почав потроху нарощувати обсяги реверсу з ЄС, а це Росії зовсім не потрібно. Хто ще купуватиме таку величезну кількість газу, як Україна? І їх це справді злякало, може, навіть більше, ніж Стокгольмський арбітраж. Відтак у Москві включили задню.

«Україна заплатила перший транш за поставки газу. Сьогодні на рахунок «Газпрому» надійшло 786 млн. доларів, — заявив голова правління “Газ­прому” Олексій Міллер. — Ми вітає­мо початок погашення боргу Україною і переносимо режим передоплати на 9 червня. Введення режиму перед­оплати залежатиме від погашення в повному обсязі боргу за поставлений до 1 квітня газ обсягом у 2,237 млрд. доларів, частина якого сьогодні була оплачена, і від прогресу у платежах за поставки квітня і травня. Оплата за травень повинна бути проведена до 9 червня». Тобто тепер хочуть, аби Україна до 9 червня заплатила хоча б за травень, а раніше вимагали, щоб ми ще й за червень наперед розрахувались! Зрештою, наприкінці тижня в Україні уже вступить у свої повноваження Петро Порошенко, тож участь у переговорах зможе брати президент. Крім того, Міллер заявив, що у разі погашення українського газового боргу російська сторона буде готова розглянути схему вирішення цінового питання не тільки через зниження експортного мита, а й шляхом комерційних переговорів. Одне слово, готові поторгуватись... Голова комітету Держдуми з енергетики уже заявив, що ціна для України може бути близькою до європейської — 380 доларів (наразі вимагають 485 доларів).

“Про перемогу у газовій війні наразі говорити рано, але прогрес є. Заплативши частину боргу, Україна пішла на поступки, тож є шанс, що буде досягнуто якогось компромісу. Якщо не перегляд газових контрактів, то хоча б якісь тимчасові домовленості, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін. — Щодо вирішення суперечки у суді, то у цьому насправді не зацікавлена жодна сторона. Але те, що Украї­на перша заявила, що подаватиме до суду, дало їй певний козир”.

Схожі новини